menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaanse premier kondigt spoedoverleg met regionale overheden aan vanwege corona-situatie

Spaanse premier kondigt spoedoverleg met regionale overheden aan vanwege corona-situatie
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spaanse premier kondigt spoedoverleg met regionale overheden aan vanwege corona-situatie

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zondagmorgen om 11 uur een korte institutionele verklaring op televisie gegeven over de huidige corona-situatie in het land. Op vrijdag is de corona-incidentie op 511 per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd komen te liggen wat gezien wordt als een extreem risico. Toch is de huidige corona-situatie niet te vergelijken met die van dezelfde maand in 2020 maar toch zal er een spoedoverleg komen tussen de Spaanse regering, het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden.

Het zal niet mogelijk zijn om met zijn allen bijeen te komen in een ruimte en dus zal de bijeenkomst of conferentie virtueel gebeuren via internet. De bijeenkoms t staat gepland voor woensdag 22 december in de namiddag. De kans dat er daarna maatregelen worden genomen zo vlak voor kerst lijkt onwaarschijnlijk. Daarnaast wil de Spaanse premier dat er een nationaal maar ook regionaal beleid is, net zoals nu al het geval is. Dat lijkt onlogisch maar de situatie is niet in alle regio’s in Spanje hetzelfde en de regionale overheden hebben veel eigen bestuur en willen dat ook in de corona-pandemie zo houden.

Toch maakt men zich zorgen in Spanje om de opkomst van de Omicron-variant die nu nog niet dominant is maar dat wel kan worden. Waar men zich dan het meeste zorgen om maakt is niet zozeer het aantal besmettingen maar meer de ziekenhuis en intensive care opnames. Op vrijdag werd melding gedaan van 6.667 Covid-patiënten in de Spaanse ziekenhuizen, 5,35% van de totale capaciteit. Het aantal intensive care (UCI) patiënten is gestegen naar 1.306 in heel Spanje wat gemiddeld 13% is van de capaciteit.

Catalonië is de autonome regio waar de meeste Covid-patiënten in ziekenhuizen liggen met 1.740 waarvan 338 op de intensive care wat 25% van de capaciteit is. In de Madrid regio liggen 781 Covid-patiënten in het ziekenhuis (4,4%) waaronder 153 Covid-patiënten in de UCI (13%) gevolgd door de Valencia regio met 740 ziekenhuis-patiënten (6,9%) waaronder 150 ic-patiënten (19%). Het aantal ic-patiënten in Navarra en La Rioja is weliswaar lager dan eerder genoemde regio’s maar het bezettingspercentage is met respectievelijk 20% en 22% wel hoger. 

Voorlopig is er niets bekend over nieuwe corona-maatregelen zoals sinds zondag gelden in Nederland of de strengere maatregelen die eerder al in België zijn genomen. Spanje wil voorlopig haar aandacht richten op het vaccineren van zowel de eerste prik voor niet-gevaccineerden en de boosterprik voor volledig gevaccineerden waarvan er tot en met afgelopen vrijdag 10,5 miljoen zijn gezet. Verder geldt nog steeds de mondkapjesplicht in de buitenlucht wanneer de 1,5 met afstand niet gehandhaafd kan worden en in binnenruimten. Ook hebben 12 van de 17 autonome regio’s het coronapas-systeem ingevoerd, over het algemeen in de horeca en nachthoreca.