skip to Main Content

Valls viert dit weekend traditioneel Calçotada feest. ¿Qué?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALLS – (Redactie) Traditiegetrouw wordt het Calçotada seizoen geopend in de Catalaanse plaats Valls in de provincie Tarragona. Valls is de geboorteplaats van de typische Calçots uien die men in heel Catalunya eet en dus is het logisch dat ook hier op 23 januari de eerste Calçots gegeten worden tijdens de XXX Gran Fiesta de Calçots. Niet alleen in Valls zullen er Calçots gegeten worden maar overal in Catalunya. Men verwacht zo’n vijf miljoen Calçots te verkopen gedurende deze weken.

De calçotada is een echte Catalaanse lekkernij. De techniek om de calçotada te eten is te vergelijken met de manier waarop we in Nederland haring eten. Je legt je hoofd in je nek en opent je mond. Langzaam laat je het langwerpige witte object met één hand achter in de keel glijden. Om te voorkomen dat je binnen de kortste keren bent besmeurd met zwarte vegen knoop je een servet rond je nek. Om het helemaal compleet te maken dient een dakpan als bord. Dit primitieve ritueel van de calçotada, het feestmaal van lente-uien, trekt jaarlijks duizenden liefhebbers naar Valls en is voor de gehele streek van groot economisch belang.

Beetje geschiedenis

Ongeveer honderd jaar geleden roosterde Xat de Benaiges, een boer uit Valls in de provincie Tarragona, voor de eerste keer lente-uien op een gloeiend vuur; tot die tijd had hij ze erboven gegrild. Of dit een briljante ingeving was of eerder een vergissing, vermeldt het verhaal niet. Omdat de Catalanen bekend staan om hun zuinigheid, gooide Xat (spreek uit: schat) de uien niet weg, maar pelde hij de aan de buitenkant verkoolde groente. Zo vond hij de calçotada uit, waar Catalanen en toeristen nu om vechten. De teelt van de lente-ui duurt bijna het hele jaar: in februari worden jonge loten geplant, eind juli worden ze uit de grond gehaald, gescheurd en opnieuw geplant. De oogst begint in november en duurt tot na Pasen, want het succes heeft het aanvankelijk tot februari en maart beperkte calçotada-seizoen verlengd.

De productie bedraagt nu elk jaar circa twintig miljoen calçots en is goed voor ongeveer een derde van het inkomen van de boeren in deze streek. Ook veel restaurants kunnen zonder de lente-ui niet overleven, want inmiddels maken meer dan 300.000 mensen jaarlijks een pelgrimstocht naar deze streek om van de calçots te genieten. Een uur voor ze worden gegeten, worden de uien geroosterd en in krantenpapier gewikkeld om warm te blijven en van binnen zacht te worden. De dakpan als bord dient er ook voor de warmte te behouden. Met de hand wordt de verkoolde laag verwijderd en wordt de ui in salbitxada gedoopt, een pittige saus van amandelen, tomaten, knoflook, speciale pepers (bixtos), azijn en olie.

Zoals eerder vermeld is het hoogtepunt van het seizoen de calçotada in Valls op de voorlaatste zondag van januari, dit jaar de 23e. Tijdens een ongekende eetwedstrijd verorberen de kampioenen in drie kwartier meer dan tweehonderd lente-uien, ongeveer 3 kilogram. Op dit evenement komen duizenden toeristen en nieuwsgierigen uit de omgeving op af en is het niet ongebruikelijk busladingen met Japanners of Amerikanen te zien in de straten van het kleine Valls.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend