skip to Main Content
Chaos op Spaanse wegen en bij de treinen vanwege hevige sneeuwval

Chaos op Spaanse wegen en bij de treinen vanwege hevige sneeuwval

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Meer dan vijftig wegen zijn nog gesloten, honderden automobilisten zitten vast op afgesloten wegen, de treinen tussen Madrid en Alicante rijden niet en mensen hebben vastgezeten in de treinen, elektriciteitsmasten zijn omgevallen en dorpen van de buitenwereld afgesloten terwijl rivieren buiten hun oevers kunnen treden vanwege de regenval. Dat is de balans van het slechte weer met veel sneeuwval en regen in het binnenland van de deelstaat Comunidad Valenciana, Cuenca en Murcia.

De Spaanse weerdienst AEMET heeft voor de deelstaat Comunidad Valenciana, en dan met name voor de provincies Alicante en Castellón, een rood weeralarm afgegeven vanwege de sneeuw, kou en ijsvorming. Op sommige plaatsen in de binnenlanden van deze provincies ligt of zal nog tot 30 cm sneeuw vallen, iets wat niet normaal is voor deze regio’s.

Als consequentie zijn er tientallen wegen afgesloten, zitten automobilisten vast in hun voertuigen en hebben velen van hen de nacht moeten doorbrengen in hun auto’s op de wegen omdat men met de sneeuwruimers de vele sneeuw niet konden opruimen. Agenten van de Guardia Civil en Rode Kruis medewerkers brachten op veel plaatsen broodjes en warm drinken naar de mensen die vastzaten in hun voertuigen. Dat gebeurde onder andere op de A31 snelweg richting Madrid ter hoogte van Vinalopó waar honderden automobilisten vastzaten vanwege besneeuwde wegen. Bekijk op de pagina van El Pais de huidige verkeerssituatie.

Wegen

In de provincie Alicante zijn 13 wegen afgesloten voor het verkeer maar langzaamaan gaan wegen open zodat de automobilisten of verder kunnen rijden of om kunnen draaien om weer naar huis te gaan. In de provincie Castellón zijn voorlopig geen wegen afgesloten maar in de binnenlanden van de provincie Valencia weer wel, om precies te zijn 4 wegen zoals de A3 snelweg richting Madrid.

Naast de deelstaat Valencia hebben ook andere delen van het zuidenwesten te maken met de sneeuw en afgesloten wegen zoals in de provincie Granada, Almería, Albacete en teruel. Zelfs de provincies Cádiz, Barcelona en Navarra hebben elk een afgesloten weg door de sneeuw.

Treinen

Inzittenden van de hogesnelheidstrein AVE tussen Alicante en Madrid konden donderdag niet verder en zaten vast in de trein. Naast de sneeuw die voor problemen zorgde waren er enkele elektriciteitsmasten opgevallen waardoor er geen stroom was en de AVE trein niet kon rijden. Dat heeft de Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE opgelost door ouderwetse dieseltreinen in te zetten om zo het traject Alicante-Albacete af te leggen. Vanuit Albacete kunnen de passagiers daarna verder met de gewone AVE richting Madrid.

Rivieren

Naast veel sneeuw had de regio Valencia donderdag en ook vandaag vrijdag te maken met regen op die plaatsen waar het niet koud genoeg is om sneeuw te vormen. Tijdens de “gota fría” is er in korte tijd ontzettend veel regen gevallen waardoor de rivieren weer flink vol zitten en men bang is dat deze op sommige plaatsen uit hun oevers zullen treden. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Segura rivier die in december tijdens de overstromingen ook al voor veel problemen zorgde – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Je zult het maar treffen als je daar woont, zo erg.
  Ik ben héél blij te lezen dat er bij jullie geen nood is.
  Lieve groetjes, Ria

 2. Heel vervelend voor al de mensen die vastzitten in hun auto’s.
  Wel fijn dat wel zo op de hoogte blijven Hoe het reilt en zeilt hier in Spanje!!

 3. En ik dacht in Spanje mijn reuma de baas te kunnen worden. Vanmiddag een elektrisch deken wezen kopen, als er geen verwarming of airco is, dan is een infraroodkachel niet voldoende om het hele appartement te verwarmen. Maar ik heb bewondering voor die mensen die in 3 maanden tijd dit weer moeten meemaken zoals in La Cala Finestrat.

 4. Hulde aan Spanje vandaag(verslaggevers ed.) voor weer een goede berichtgeving.
  Ook een compliment aan Politie en Rode Kruis voor het (snelle) verstrekken van Broodjes en warme drank aan gedupeerden.

 5. Vanuit Hondon de los Frailes naar Albatera raakten wij gistermorgen in de greppel. Na veel proberen en als laatste redmiddel met plaids uit de achterbak, voor de aangedreven voorwielen, lukte het na een half uur toch om er uit te komen! Als eigenwijze Hollanders dachten we voor het overwinteren in Spanje geen sneeuwkettingen nodig te hebben. Volgende keer maar gewoon weer meenemen!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken