skip to Main Content
Maandag is het een trieste “blue monday” maandag in Spanje
123rf

Maandag is het een trieste “blue monday” maandag in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Maandag 21 januari (2019) is de meest trieste dag van het jaar. Dit noemt men in het Engels “blue monday” of in het Nederlands “blauwe maandag”. Er is niet echt een Spaanse naam voor dit fenomeen maar ongeacht zullen veel Spanjaarden zich ook “blue” of “blauw” of “azul” voelen op deze internationale trieste dag.

Het gaat in dit geval om de derde maandag van het nieuwe jaar waarop onderzoekers jaren geleden al ontdekten dat de mensen triester zijn dan normaal. Daarom noemt men deze maandag dan ook de trieste dag van het jaar oftewel “blue monday”.

Maar waarom is deze derde maandag van het jaar, dit jaar 21 januari, dan zo’n trieste dag? Daar zijn enkele factoren voor. Als eerste het weer, koud, nat en donker op de meeste plaatsen waardoor mensen zich sneller triest of unhappy voelen, iets wat overigens niet overal in Spanje geldt.

Daarnaast ook economische motieven na de drukke en vaak dure kerstdagen en het nog niet ontvangen hebben van een salaris. Ook heeft het niet kunnen voldoen aan de vele nieuwjaarsvoornemens een invloed op het blauwe en trieste gevoel. Zo zijn er veel mensen die bijvoorbeeld zeggen te stoppen met roken of naar de gym te gaan maar dat rond deze tijd van het jaar al niet meer doen.

Toch even iets positiefs voor diegene die last hebben van een Blue Monday … over 59 dagen (20 maart) begint de lente weer 🙂

Blauwe maandag

Vergelijk de Blue Monday overigens niet met de Nederlands term blauwe maandag want dat is iets compleet anders. De uitdrukking blauwe maandag staat namelijk voor een korte duur periode of een een periode die niet veel betekenis had. Iemand die een blauwe maandag heeft gewerkt heeft nauwelijks ervaring opgedaan. Een verkering van een blauwe maandag is ook niet echt een serieuze relatie geweest.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Wij zijn weer een paar dagen in Andalusië, lekker in de zon stevige wind dat wel maar heul veul graden warmer dan Nederland. Dus geen blue monday voor ons

  2. Blue monday valt dit jaar samen met internationale knuffeldag. Dus als je een depri-mens tegenkomt trek die dan eens dicht tegen je gilet. Wel opgepast voor de pickpockets!

  3. Wat een ongelooflijke onzin, depressieve maandag het moet niet gekker worden.
    Ik voel mij elke dag happy en zeker in dit geweldige land (niet alles). Pluk elke dag en geniet ervan de ene dag een beetje meer en de andere dag wat minder.
    Alles heeft te maken hoe sta je in het leven.

  4. Is de eerste keer die van blue monday hoort. Ik ben spaans ik woont in Spanje en nog nooit van gehoord. Wel la cuesta de. Enero om dat reden van na de dure kerst feest hoe moeilijk is januari financeel door te brengen. Nooit van blue monday gehoord. Flauwekuul

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken