menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-maatregelen Catalonië verlengd tot 8 februari

Corona-maatregelen Catalonië verlengd tot 8 februari
Beeld: 123rf (aangepast)

Corona-maatregelen Catalonië verlengd tot 8 februari

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van de autonome regio Catalonië heeft besloten de huidige corona-maatregelen met 14 dagen te verlengen tot en met zondag 7 februari. In principe zouden de huidige coronaregels moeten eindigen op maandag 25 januari maar daar komen dus 14 dagen bij, aldus de regionale media op woensdag (in afwachting van officiële bevestiging).

Dat betekent dat tot en met 7 februari de inwoners van Catalonië niet buiten de eigen gemeentegrens mogen komen.. Het gaat dus om een verlengde gemeentelijke lockdown (confinamiento municipal) die samen met diverse andere maatregelen zoals voor de horeca, de winkels en avondklok verlengd zijn.

Lockdown

Naast de regionale lockdown waardoor niemand de regio Catalonië in of uit mag reizen, heeft Catalonië ook de gemeentelijke/lokale lockdowns verlengd tot en met 7 februari. Dat betekent dus dat niemand de eigen gemeente mag in of uitreizen en ook niet de hele autonome regio.

Als je toch buiten de eigen gemeentegrens moet komen dan moet je een certificaat bij je hebben, het zogenaamde ‘Certificado de declaración autoresponsable’ dat HIER te downloaden is. 

Horeca

Bars en restaurants mogen alleen open mogen zijn tussen 7.30 en 9.30 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 15.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch).  

Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away of delivery aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Avondklok

Ook de avondklok (toque de queda) blijft voorlopig nog bestaan tot en met 7 februari en waarschijnlijk langer. Deze geldt tussen 22.00 en 6.00. Opvallend is dat het is toegestaan om tussen 4 en 6 uur ‘s nachts de hond uit te laten (individueel en dichtbij huis).

LET OP: Mocht woensdag besloten worden dat de avondklok landelijk gezien vervroegd kan en mag worden naar 20.00 uur dan is de kans groot dat ook Catalonië de avondklok zal invoeren tussen 20.00 en 6.00 uur.

Samenkomen

Wat betreft hets samenkomen geldt een groepsgrootte van maximaal 6 personen.

Winkels

Alle winkelcentra moeten gesloten blijven (en mogen ook niet met minder m2 openen) en alleen winkels kleiner dan 400 m2 mogen open op doordeweekse dagen maar moeten op zaterdag en zondag gesloten zijn wanneer alleen essentiële winkels (zoals supermarkten) open mogen zijn. Winkels moeten om 21 uur dicht zijn en hebben een maximale capaciteit van 30%.