Search
menu
Search

Dit wordt het nieuwe luxe hotel in het oude Canfranc treinstation in de Pyreneeën

Dit wordt het nieuwe luxe hotel in het oude Canfranc treinstation in de Pyreneeën
Beeld: Grupo Barceló / PDF screenshot

Dit wordt het nieuwe luxe hotel in het oude Canfranc treinstation in de Pyreneeën

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Terwijl er nog steeds gesproken en onderhandeld wordt tussen Aragón, Spanje en Frankrijk over de heropening en ingebruikname van de treinverbinding tussen Spanje en Frankrijk via Canfranc in de provincie Huesca, heeft de Spaanse hotelgroep Grupo Barceló tijdens de FITUR-toerismebeurs in Madrid de eerste foto’s laten zien van het nieuw te openen hotel in het oude treinstation. (zie foto’s onderaan artikel)

Het moet een luxe hotel worden met de naam ‘Hotel Canfranc Estacion Royal Hideaway’ en bestaan uit 104 luxe kamers waarvan vier suites waarmee 150 banen gecreëerd kunnen worden. Er komt een spa, vergaderzaal, restaurant en bar en dat alles in de twintiger jaren stijl van het oude treinstation Canfranc. Verwacht wordt dat het hotel in december 2022 haar deuren kan openen.

De oude aankomst- en vertrekhal zal onderdeel zijn van het nieuwe hotel maar zal voor iedereen toegankelijk blijven. In totaal verwacht Barceló Hotel Group ruim 6,2 miljoen euro in dit hotel te investeren waarbij veel gebruik gemaakt zal worden van de oude materialen om zo het historische gebouw nieuw leven in te blazen. Bekijk HIER de PDF presentatie van het hotel (Spaans)

Geschiedenis station

Het station Canfranc is gelegen aan de vroeger belangrijke internationale spoorverbinding tussen Frankrijk en Spanje. Tegenwoordig is het een Spaans eindstation, waar nog slechts twee keer per dag een trein stopt en waarvandaan de verbinding met Frankrijk door bussen wordt verzorgd. Het gebouw, dat dus nu deels omgetoverd wordt tot hotel, is een van de grootste stationsgebouwen van Europa.

De woonkern rond het station ontleent zijn bestaansrecht aan dit station, dat samen met de spoorlijn door de Pyreneeën op 18 juli 1928 werd geopend. Het treinstation ligt op het hoogste punt van het dorp. De opening van het enorme station en de spoorlijn met zeer vele en lange tunnels vormde het sluitstuk van jarenlange discussies en werkzaamheden die de verbinding tussen Zaragoza en Pau moesten verbeteren. Met name in de jaren 1920 was het station belangrijk, in het bijzonder voor goederentransport.

In de Tweede Wereldoorlog diende het als vluchtroute voor Joden en nazigoud en later voor nazi’s zelf. Het station heeft sterk aan belang ingeboet na een treinongeluk in 1970 waarbij een brug instortte en de verbinding met Frankrijk geblokkeerd raakte. Het treinstation is gebruikt tijdens het filmen van Doctor Zhivago. 

Er is geregeld gesproken over de heropening van het internationale treinverkeer tussen Frankrijk en Spanje maar tot nu zonder resultaat. Wel is een deel van de spoorlijn aan Franse zijde heropend terwijl aan de Spaanse zijde er meer treinverbindingen moeten komen nadat in de zomer van 2021 een vernieuwd deel van het station in gebruik werd genomen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?