menu: rubrieken, zoeken & meer

LET OP: Nederland en België zijn geen hoogrisicolanden dus geen extra coronatest nodig voor Spanje (NL/ES)

LET OP: Nederland en België zijn geen hoogrisicolanden dus geen extra coronatest nodig voor Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Nederland en België zijn geen hoogrisicolanden dus geen extra coronatest nodig voor Spanje (NL/ES)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de Belgische pers gelukt om voor verwarring te zorgen bij Belgen (en Nederlanders) die naar Spanje willen reizen. Zo wordt in de titels op websites geschreven dat toeristen uit hoogrisicolanden een extra negatieve coronatest uitslag moeten laten zien, ook als ze een Europees digitaal coronacertificaat hebben en volledig gevaccineerd zijn (met twee of drie prikken). Dat klopt helemaal MAAR dat geldt al sinds 27 november 2021 vanwege de Omicron-variant en alleen voor hoogrisicolanden … Nederland en België zijn risico- maar geen hoogrisicolanden.

Wil je dit artikel in het Spaans lezen of doorsturen naar iemand die het Nederlands niet begrijpt, KLIK DAN HIER  om naar de website HolandaNoticias.com  te gaan voor een Spaanse versie van dit artikel, ook leuk voor de lezers die Spaans willen leren.

Sinds zaterdag 27 november 2021 moeten alle reizigers die uit HOOG RISICO landen naar Spanje reizen, ongeacht of ze volledig gevaccineerd zijn of niet, een negatieve coronatest uitslag laten zien. Dat heeft alles te maken met de gevaarlijke en besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus dat toen recent in Zuid-Afrika was ontdekt. De coronatest (PCR) moet maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje zijn afgenomen.

Nederland en België staan echter op de lijst van RISICO landen die elke 7 dagen wordt aangepast in Spanje, en dus niet de HOOG RISICO landen en dus geldt deze extra coronatest niet. De huidige lijst is geldig van 17 tot en met 23 januari 2021 en kan HIER bekeken worden. Daarop is te zien dat er op dit moment alleen RISICO maar geen HOOG RISICO landen zijn. Spanje heeft ook een wereldkaart die HIER te zien is waarop Nederland en België rood maar niet donkerrood gekleurd zijn.

Je kunt ook HIER naar de Europese website Re-open EU gaan voor alle informatie over het reizen van België of Nederland naar Spanje en andersom. Dat is extra makkelijk omdat alle informatie in het Nederlands is en altijd geactualiseerd door de Europese Unie.

Bij de beoordeling van deze lijst en de kleuren op de Spaanse wereldkaart heeft het ‘Ministerio de Sanidad’ gekeken naar de laatste aanbevelingen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) die elke donderdag de kleuren van de EU-landen aanpast. Op de meest recente kaart zijn heel Nederland en België donkerrood gekleurd.

Wat hebben Nederlanders en Belgen wel nodig?

Om naar Spanje te kunnen reizen moet je wel voldoen aan de twee eisen die al sinds juni 2020 gelden: het Europees digitaal coronacertificaat  (in Nederland ook wel Digitaal Corona Certificaat genoemd) en de Spaanse online gezondheidsverklaring ook wel SPTH-formulier genoemd. 

De gezondheidsverklaring geldt alleen voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje bereiken, kom je met de eigen auto, motor, fiets of camper, dan hoef je geen gezondheidsverklaring te hebben in Spanje. Het Europees digitaal coronacertificaat is wel verplicht en er kan naar gevraagd worden bij de grens (iets wat zelden gebeurt).

Het Europees digitaal coronacertificaat wordt automatisch aangemaakt in de CoronaCheck-app (LINK ) van Nederland of in de CovidSafeBE-app (LINK ) van België. In deze smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) of je getest, gevaccineerd of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken. Je kunt via de websites ook een papieren versie aanvragen.

Gezondheidsverklaring

Als je met het vliegtuig reist moet je ook per persoon een gezondheidsverklaring aanmaken via de Spaanse SpTH-website (LINK ) of speciale smartphone app (beiden alleen in het Spaans, Engels, Frans en Duits). De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app.

Het invullen van dit document kan een lastig proces zijn maar kun je al aan beginnen als je een vluchtnummer hebt. Pas 48 uur voor aankomst in Spanje kun je dit formulier digitaal ondertekenen waarna je een QR-code krijgt. Na aankomst bij de luchthaven in Spanje wordt gevraagd naar deze QR-code die je moet laten zien of moet scannen. Officieel worden papieren versies van deze QR-code niet geaccepteerd maar in de praktijk gebeurt dat echter wel. Mocht je tijdens het invulproces problemen hebben kun je met de SpTH-website  contact opnemen (wij kunnen daar helaas niet bij helpen).