Longartsen in Spanje waarschuwen dat roken op terrassen het coronavirus tot acht meter kan verspreiden

Longartsen in Spanje waarschuwen dat roken op terrassen het coronavirus tot acht meter kan verspreiden
Beeld: Canva

Longartsen in Spanje waarschuwen dat roken op terrassen het coronavirus tot acht meter kan verspreiden

MADRID – “Uitgeademde rook is een uitstekend middel voor de overdracht van virusdeeltjes” aldus de Spaanse Vereniging voor Pneumologie en Thoraxchirurgie (SEPAR). Daarom pleiten de longartsen voor een algeheel rookverbod op terrassen in Spanje, ter bescherming van andere terras gebruikers en het horecapersoneel vanwege het risico op besmetting door Covid-19 maar ook andere tabaksgerelateerde ziekten.

“De verspreiding van het SARS-CoV-2-virus wordt veroorzaakt door aerosolen bij het ademen en is groter bij het uitvoeren van activiteiten zoals roken of vapen. In ruimtes met rokers of vapers kunnen coronavirussen met een diameter van 0,1 micron zich binden aan grotere deeltjes tabaksrook waarna deze aerosolen geladen met virale deeltjes afstanden van acht meter kunnen bereiken”, benadrukken de longartsen in Spanje. 

“Daarom vormt de rook die wordt uitgeademd uit conventionele tabak en elektronische apparaten een uitstekend middel voor de overdracht van virusdeeltjes tussen mensen”. Aan de andere kant blijven rokers en niet-rokers langer op de terrassen zonder mondkapjes zitten waardoor het risico van overdracht groter is, onderstrepen de longartsen Zij dringen aan op de ‘onmisbare noodzaak’ van de hervorming van de antitabakswet om uitbreiding van het rookverbod in openbare ruimten zoals terrassen te bewerkstelligen.

Over een algemeen landelijk rookverbod op terrassen wordt al jaren gediscussieerd in Spanje en tijdens de hoogtijdagen van de corona-pandemie in 2020 en 2021 waren er in diverse autonome regio’s ook rookverboden op terrassen en andere openbare ruimtes wanneer de afstand van twee meer niet gehandhaafd kon worden.

Om een sigaret te roken moet je het verplichte mondkapje afzetten, raken je handen niet alleen een sigaret aan maar ook andere artikelen zoals aanstekers (die vaak gedeeld worden met andere rokers) het sigarettenpakje of in het geval van shag de vloeitjes etc. Die handen komen daarna dicht in de buurt van de mond en neus waardoor men eerder besmet kan raken.

Verder zorgen rokers ervoor dat wanneer ze rook uitademen er ademhalings druppels vrijkomen die een virale lading kunnen bevatten en zeer besmettelijk kunnen zijn voor andere mensen in de buurt van iemand die rookt, zeker op een moment wanneer er geen social distance wordt gehandhaafd. Deze gevaren worden onderbouwd door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een eventueel rookverbod geldt niet alleen voor sigaretten/tabak maar ook o.a. voor elektronische sigaretten, vaporizers en waterpijpen. Roken staat volgens de longartsen en autoriteiten gelijk aan besmettingsgevaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.