menu: rubrieken, zoeken & meer

Binnenkort geen mondkapjes meer in openbaar vervoer van Madrid

Binnenkort geen mondkapjes meer in openbaar vervoer van Madrid
Beeld: Europa Press

Binnenkort geen mondkapjes meer in openbaar vervoer van Madrid

MADRID – De comunidad de Madrid heeft donderdag laten weten dat het ‘binnenkort’ niet meer verplicht zal zijn om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Het masker blijft wel verplicht in gezondheidscentra zoals ziekenhuizen, de huisartsenpraktijk en de apotheek.

Dit alles heeft de adviseur van gezondheidszaken van de Madrid regio laten weten. Zijn naam is Enrique Ruiz Escudero. Hij deed de uitspraken bij Telemadrid , waar hij laat weten dat de regionale overheid al vanaf de maand oktober bezig is met het verminderen van het gebruik van de mondkapjes in het openbaar vervoer. 

‘Het dragen van het mondkapje in het openbaar vervoer had geen zin meer toen het op andere plaatsen niet meer verplicht was.’ Met ‘andere plaatsen’ bedoelt hij dan voornamelijk plaatsen waar mensen hun vrije tijd doorbrengen, bijvoorbeeld de bioscoop. Ruiz denkt daarom dat de afschaffing van het dragen van het mondkapje in het openbaar vervoer binnenkort goedgekeurd zal worden.

De eindverantwoordelijke voor de publieke gezondheid in Madrid legt uit dat het gebruik van het mondkapje gedaan moet worden ‘in de logica van de verantwoordelijkheid’. Dit betekent dat iemand met symptomen wel een kapje moet dragen om geen andere mensen te besmetten en om degenen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.  Dat is volgens hem de norm die gebruikt moet worden. 

Daarnaast legt hij veel nadruk op het feit dat de mondkapjes gewoon verplicht blijven in gezondheidscentra zoals ziekenhuizen, de huisartsenpraktijk en de apotheek. ‘Het gebruik van het mondkapje zal op deze plekken voor langere tijd gelden’ volgens Ruiz. 

Carolina Darias, minister van volksgezondheid, bevestigde woensdag al dat er ‘zeer binnenkort’ een einde zal komen aan de verplichting voor het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer, maar vergat daarbij niet te melden dat ook gekeken moet worden hoe de situatie met het coronavirus in China zich ontwikkelt. 

Niet iedereen wil af van de verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer. Zo wil de regionale overheid in Andalusië dat dit verplicht blijft omdat de situatie nog steeds niet dusdanig is om geen mondkapjes meer te dragen. Daarnaast vraagt men in Andalusië altijd in binnenruimten waar de persoonlijke afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd is om een mondkapje te dragen.