skip to Main Content
Spaanse verkeersdienst maakt bekend waar en wanneer er op snelheid gecontroleerd wordt

Spaanse verkeersdienst maakt bekend waar en wanneer er op snelheid gecontroleerd wordt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

radar2MADRID – Vanaf nu zal de Spaanse verkeersdienst (DGT) op haar website bekend gaan maken waar maandelijks de meer dan 1.200 snelheidscontroles zullen plaatsvinden. Het gaat dan om de mobiele radareenheden die tot nu toe, in tegenstelling tot de vaste radars, onbekend waren voor de automobilist. Daarnaast is er een lijst bekend gemaakt met daarop de correcte snelheden vanaf wanneer de radar flitst en bekeurd.

Ondanks het feit dat de DGT volledige openheid geeft in de te plannen snelheidscontroles gaf men toch ook toe dat niet alle controles bekend worden gemaakt. Het idee van de bekendmaking va de controlepunten is om het aantal ongelukken verder naar beneden te halen doordat men automatisch de snelheid zal reduceren indien men weet dat er controles plaatsvinden.

Tot nu toe werden alleen de vaste radars en mobiele radarkasten aangegeven op de wegen indien die aanwezig waren. De mobiele eenheden, dat zijn dus die verdekt (of soms helemaal niet) opgestelde voertuigen met radar aan boord, waren nooit bekend bij de Spaanse automobilist. De Guardia Civil beschikt over 250 voertuigen met mobiele radar aan boord, auto’s die of in de politiekleuren zijn geschilderd of die er uit zien als een normale auto, vaak Seat of Renault.

De plaats en tijdstip van de radars van het zogenaamde “Pegasus” systeem, radars aan boord van zeven politiehelikopters, blijven onbekend voor de automobilist. Het gaat in dit geval om radars die met grote precisie opnames kunnen maken van de auto’s op de wegen om zo te detecteren of men of te snel rijdt of dat men andere verkeersovertredingen begaat.

Snelheden

Buiten dit nieuws werd ook bekend gemaakt hoe en wanneer men eigenlijk flitst en bekeurd, dat wil zeggen vanaf welke snelheid. De DGT maakt gebruik van het zogenaamde “Tolerancia 7” systeem wat eigenlijk inhoudt dat men zeven kilometer te hard mag rijden of zelfs meer.

Als de maximale snelheid onder de 100 km per uur ligt mag men 7 km te hard rijden: dat wil zeggen, bij 50 km per uur flitst de camera niet totdat de 58 km per uur is bereikt, bij 90 km per uur niet voordat de 98 km per uur is bereikt.

Vanaf 100 km per uur wordt het verschil echter groter doordat men een vreemde berekening maakt van 7% meer. Dat houdt in dat als men 100 km per uur mag rijden de camera pas gaat flitsen vanaf 109 km per uur, bij 110 km per uur maximale snelheid flitst de camera vanaf 120 km per uur en bij 120 km per uur maximale snelheid op de weg zal de camera pas gaan flitsen vanaf 131 km per uur. Mocht er binnenkort worden toegestaan om op verschillende trajecten 130 km per uur te mogen rijden dan zal de maximale snelheid waarbij eventueel geflitst wordt niet naar 140 km per uur verhoogd worden maar op 131 km per uur blijven staan, gelijk aan die van 120 km per uur.

Dit systeem van “Tolerancia 7” wordt in principe in het hele land toegepast maar de autonome regeringen hebben zelf ook hun maatstaven. Dat wil zeggen, bijvoorbeeld in het geval van Barcelona waar voordat men de stad binnenrijdt er op veel plaatsen de snelheden flexibel geregeld worden in verband met het milieu of verkeersdrukte, gelden deze regels weer niet. Als daar het bordje op de ringweg van de stad op 50 km per uur staat bedoeld men ook 50 km per uur. Hier hangen met name vaste radars boven de weg die wel aangegeven zijn en vaak ook te zien zijn, als je als automobilist natuurlijk oplet – (Remco Stoffer)

snelheden1

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken