skip to Main Content
Centrale regering wil meer Spaanse les op Catalaanse scholen

Centrale regering wil meer Spaanse les op Catalaanse scholen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de Spaanse regering ligt van minister-president Mariano Rajoy van de Partido Popular, dan moet er 25% meer Spaanse les gegeven worden op de Catalaanse scholen. De regering belooft de Catalaanse ouders dat er hard gewerkt wordt om een wijziging door te voeren, iets wat ze kunnen doen omdat de centrale regering totdat er een nieuwe Catalaanse regering komt, via artikel 155 de autonome deelstaat beheert.

Vorige week werd tijdens een persconferentie van de minister van Onderwijs Íñigo Méndez de Vigo bekend gemaakt dat de regering werkt aan de plannen om meer Spaans op de Catalaanse scholen in te voeren. Er komt volgens de minister geen verandering in het Catalaanse lesmodel omdat dit niet via de wet veranderd kan worden maar er zullen wel op de een of andere manier veranderingen komen.

In de Spaanse pers was te lezen dat er een plan zou komen waarbij de ouders van de kinderen bij het begin van het schooljaar kunnen aanvinken of ze willen dat de kinderen in het Catalaans of Spaans les krijgen maar dat is volgens de Minister van Onderwijs niet waar. Het gaat er volgens de minister niet om dat er gekozen kan worden voor lessen in het Spaans maar wel dat er meer Spaanse les wordt gegeven.

Spaans

Op dit moment is de voer-lestaal op de scholen in Catalonië het Catalaans en wordt er twee uur per week in het Spaans of Castiliaans les gegeven in het basisonderwijs (primaria), drie uren in het voortgezet onderwijs (secundaria) en twee uur voor kinderen die door willen studeren (bachillerato). Leraren mogen op dit moment echter ervoor kiezen om de lessen of in het Catalaans of in het Castiliaans (Spaans) les te geven. In de praktijk wordt er echter hoofdzakelijk in het Catalaans les gegeven en maar weinig in het Castiliaans.

De Spaanse regering wil die uren met 25% omhoog krikken wat inhoudt dat er drie uur meer per week Spaans/Castiliaans les wordt gegeven. Dit is op zich niets nieuws aangezien het Hooggerechtshof in Catalonië in 2014 al bepaalde dat men 25% Spaans/Castiliaans les moet geven in Catalonië, iets wat tot nu toe niet werd uitgevoerd door de Catalaanse regering. In die rechterlijke uitspraak stond ook al dat ouders op de aanmeldingsformulieren kunnen kiezen door middel van het aanvinken of ze willen dat hun kinderen in het Catalaans of Spaans les krijgen.

De Partido Popular in Catalonië had ook een voorstel waarbij er in elke gemeente tenminste een school zou zijn die 25% meer Spaans les zou gaan geven. Er zou dan een lijst moeten komen van de scholen waar men meer in het Castiliaans les geeft zodat ouders kunnen kiezen naar welke school hun kinderen gaan. Alleen de Ciudadanos partij steunde dit voorstel maar alle andere partijen in het inmiddels afgezette en ontbonden Catalaanse parlement waren tegen.

Er is dus op dit moment nog niets zeker, de regering zegt dat ze alles nog “onderzoeken” en meer informatie is er niet bekend maar dat er waarschijnlijk veranderingen aan zitten te komen in het Catalaanse onderwijssysteem is duidelijk, althans als het aan de centrale regering in Madrid ligt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. Gisteren en vandaag heb ik alle reactie gelezen. Ik ben een oprechte Fries en ik woon al 12 jaar in de provincie Tarragona. Ik vind het heel belangrijk dat de cultuur en de taal behouden wordt. In Nederland wordt het Fries ook niet goed beschermd en ik zou ook graag zien dat er 30% meer Fries zou worden gegeven op de scholen. Hier in Catalonië zijn ze van ene extreme naar het andere extreme gegaan dat er onder Franco geen Catalaans gesproken mocht worden, doen ze nu niet hetzelfde met het Spaans. Mijn kinderen krijgen vanaf 6 jaar 4 uurtjes Spaans een verhaaltje, moet je voorstellen dat dit zou gebeuren in Friesland.

 2. Ik lees in de reacties dat het allemaal zo fijn geregeld is in Catalonië. Nou, mijn eigen ervaring dan. Een Catalaanse vriendin van me uit Tarragona stuurt haar dochter naar een private Franse school zodat ze Spaans kan leren (die respecteren wel het verplicht aantal lesuren Spaans) en zodat ze niet wordt gebrainwashd. En mijn eigen ervaring, ik werd als werknemer geweigerd bij het Duits instituut in Barcelona omdat ik onvoldoende Catalaans sprak. Niet dat ik het voor het werk nodig had, maar men was bang voor de reactie van de ouders als ze er achter zouden komen dat ze iemand hadden aangenomen die geen Catalaans sprak!

  Dát is onderwijs in Catalonië.

 3. Catalaans onderwijs in het Castiliaans (Spaans) ?
  Euh dan ook maar het Vlaams onderwijs weer in het Frans ???
  Ik woonde 4 jaar in een Catalaans bergdorp (La Pobla de Lillet). Iedereen, van groot tot klein, kende Castiliaans en sprak mij in die taal aan omdat ik buitenlandse was … iedereen was super verwonderd en aangenaam verrast dat ik enkel Catalaans wou leren (ik heb nooit Spaans geleerd). Ik voelde daar echt een ‘blijheid’ van de lokale mensen dat ze de eigen, lokale taal konden spreken. Vergeet niet : onder Franco (dus tot 1978) was er een absoluut verbod op alles wat Catalaans was, …

  1. Wat bedoeld u met “wéér in het frans?”
   Zelfs mijn grootouders 1920!) kregen les in het Nederlands en Frans als tweede taal. In Wallonië was het andersom.

  2. @ Annemie
   Onder Franco was het ook verboden vrijzinnig te zijn, te protesteren, openlijk te spreken over zaken die verkeerd waren, …. en dit voor ALLE Spanjaarden.
   En als u verkiest in Catalonië te blijven en er niet buiten de gewestelijke grenzen te gaan, is dit uw keuze en waarschijnlijk fijn voor u, maar erg bekrompen.

 4. Beste Jessica & Juan74 : Waarschijnlijk zijn de vlamingen idioten in jullie ogen, omdat we decennia hebben gevochten om Nederlands als onderwijs- en administratieve taal te laten erkennen. Ik heb helemaal niks tegen welke andere taal ook (vlaams gezegde : hoe meer talen je spreekt, hoe meer mens je bent), als extra taal. Dus Engels(binnenkort een niet europese taal) als taal waarin onderwijs word gegeven is je reinste waanzin. De bevoorrechte plaats van het Engels binnen de EU(zoals gepromoot door de eurofielen) vernietigt zowel de fierheid op je eigen taal als op de daaruit vloeiende cultuur, en ik ben nog altijd fier op mijn taal(en mijn cultuur).

  1. Beste Freddy,

   Wie heeft het over verplicht Engels leren? Of waar je het ook maar over hebt.
   Ik stel vast dat mensen in Nederland veel van het Engels mee krijgen via de televisie en dat is nu eenmaal zo.
   Daarnaast, sinds wanneer ligt Engeland straks niet meer in Europa?
   Als de Brexit al doorgaat, gaan ze uit de EU, maar zijn nog altijd een land in het continent Europa.

   Engels was al zeer lang een veel gevoerde en onderwezen taal, al lang voor de EU en zelfs al lang voor de oude EEG.

   En waar je vandaan haalt dat ik Vlamingen idioten vind vanwege het feit dat ze Nederlands spreken, is me al helemaal een raadsel…maar goed. Een aantal Vlamingen gedraagt zich soms wellicht zo, maar dat doen wij Nederlanders ook vaak genoeg.

  2. Engels is een Europese taal en daarbuiten zelfs dé wereldtaal!
   En waar haalt u dat Vlaams(?) gezegde? Nooit van gehoord. Als men al gezegde(s) en spreuken gaat bijhalen die niemand kent noch begrijpt…

 5. Taalvakken is 1 aspect van les geven, ook GESCHIEDENIS is een vak! Wat wordt er aangeleerd: geschiedenis door de ogen van separatistisch denkende leerkrachten of door Spaans-denkende?

 6. In tegenstelling tot de reacties, ben ik wel blij met de wijze waarop er in Catalonië les wordt gegeven. En in tegenstelling tot de meeste ben ik woonachtig in Catalonië met twee kinderen (9 en 12 jaar) op de basisschool en secundaire. Zij spreken 3 talen: NL, ESP en CAT. Dit is een luxe en geen probleem. Het zal anders zijn wanneer door het gebruik van de Catalaanse taal dit ten koste gaat van het Spaans, maar dit is niet het geval. In Catalonië is het niveau Spaans ruim boven het gemiddelde… (zie informe Pisa – tip voor de redactie).
  Daarnaast is (voor het deel dat ik kan beoordelen door mijn kinderen) het niveau Engels wanneer een kind de basisschool verlaat, staat gelijk aan Cambridge Flyers – door officieel examen. En dit is de meeste basisscholen hetzelfde.
  Dit jaar is mijn oudste zoon begonnen met ESO en heeft zelfs al Duits.
  Beste lezers, ik ken veel mensen van vele nationaliteiten, maar het is echt geen probleem. Dit is rijkdom!

  1. Helemaal mee eens. Mijn kinderen (6 en 9) gaan naar een Catalaanse basisschool en zijn volkomen drietalig. Thuis spreken we Nederlands en Catalaans met ze, en ze spreken prima Spaans dat ze op school geleerd hebben. De kleinste begint nu met Engels en ik ben heel tevreden over hoe veel Engels de oudste al kan. De ene taal gaat dus niet ten koste van de andere.

  2. Erg vreemd verhaal. Ik kan me dit alleen voorstellen als je in Barcelona stad woont of als jij in een parallel universum woont. Buiten Barcelona hoor je nergens dat er in het Spaans wordt onderwezen op basisscholen. Alleen nog maar in het Catalaans en dit is in de laatste 5 jaar steeds extremer geworden. Ik ken alleen maar verhalen over scholen waar independentistas aan de macht zijn. Ik ken geen enkel verhaal van scholen waar leraren werken, die uitdragen dat ze graag bij Spanje horen. Dus dan weet je wel hoe het met het taalonderwijs gaat….

   1. Beste Hans, alles wordt in Catalonië (door beide kanten) uit het verband getrokken. U spreekt over een “vreemd verhaal en kan me niet voorstellen”.
    Maar in Catalonië wordt er les gegeven in het Catalaans en als vak het Spaans EN DIT IS AL RUIM 30 JAAR ZO! Maar zolang dit alleen maar voordelen geeft, waar is dan het probleem?
    Er zijn altijd mensen die het er niet mee eens zijn, zoals bijvoorbeeld de Spaanse regering die belooft aan de personen die toch in het Spaans willen studeren, 6000 euro subsidie. Gelukkig is dit gisteren door het TC ongedaan verklaard (unaniem)…
    Ik vergelijk de hele discussie met die in Nederland van “zwarte Piet” – wanneer je als buitenstaander niet precies weet waar het over gaat, zijn beide standpunten te respecteren, maar wanneer het deel uitmaakt van je leven is het een aanval op iets wat “gewoon is”

   2. U “kent alleen maar verhalen”, ik wóón buiten de provintië Barcelona en mijn kinderen gaan naar de lokale school. Ik spreek dus uit eigen kennis. Misschien hoor je er niet over (waarom, mag men zich afvragen), maar Spaans is verplicht op basis- en middelbare scholen en wordt overal onderwezen. Maar zoals men in het Spaans zegt, “no hay más ciego que el que no quiere ver”.

  3. Beste Peter,

   Het is mooi dat het voor jou en je kinderen goed werkt.
   Mijn kinderen worden ook in 2 talen opgevoed, Nederlands en Spaans.
   Als dat van jongs af aan gedaan wordt, zie je meestal dat ze een 3de en 4de taal ook zo oppikken, dat gaat voor hen een stuk makkelijker als voor ons Volwassenen.
   In Nederland groeien we mede door de TV ook toch redelijk op in 2 talen, NL en Engels. Daarom spreken Nederlanders over het algemeen ook makkelijk en snel meerdere talen.
   Maar het is de vraag of de cijfers die gebruikt worden ook daadwerkelijk kloppen.
   Feit is dat de meeste cijfers die gebruikt worden toch heel erg pro-Catalaans gekleurd worden. Gisteren op TV was er ook eentje van de ERC die het wel 10 keer noemde, als mensen dat doen en nodig hebben om hun punten duidelijk te maken, dan heeft de geschiedenis wel geleerd dat het vaak toch iets anders zit.

   Daarnaast is het wel degelijk zo dat heel veel mensen die te veel aan Spaans willen doen in Catalunya niet erg prettig behandeld worden. De regering heeft de regio ooit de vrijheid gegeven om het onderwijs op een bepaalde manier in te richten. Nu zien ze dat bepaalde vrijheden dus ook problemen veroorzaken die dieper gaan dan alleen de taal. Of dit nu de juiste manier is om de problemen aan te pakken, dat laat ik maar in het midden, ik denk het niet persoonlijk. Maar ze willen dus de wet volgen en daar is dus ook een uitspraak over geweest van een rechter en daar houdt men zich in het Catalaanse onderwijs niet aan. Dus het is GEEN nieuwe wet die men nu zou willen invoeren, maar het opleggen van het uitvoeren van een wet en uitspraak die er al een paar jaar ligt. Dat is althans zoals ik er naar heb gekeken.

   De Spaanse regering zet hoog in, om uiteindelijk met minder genoegen te nemen, maar heeft dan wellicht wel bereikt dat iets dat al lang had moeten worden ingevoerd, dus ingevoerd wordt.

   Als jouw redenering klopt en die van Maria hieronder ook, is er toch ook niets aan de hand? Ze krijgen nog steeds een opvoeding in 2 talen op school. Alleen de verhouding is iets anders. Als je daarmee iedereen tevreden hebt, is het prima.
   Dat men nu roept, dat iets al 30 jaar zo is en daarom niet moet veranderen, dat is natuurlijk mooi bedacht, maar als we dat met alles zouden doen, reden we allemaal nog op ezels naar ons werk. Dat men op dit moment zulke zaken naar voren brengt kan als onhandig gekozen moment bestempeld worden, maar men zal er wel een gedachte achter hebben….welke, ff geen idee.

   Laat men erover in overleg gaan das altijd beter dan iets opleggen. En dan kan men van 2 kanten aangeven wat de motivaties zijn en zo zien er samen uit te komen. Lukt dat niet, ja, dan zal er een knoop moeten worden doorgehakt.

   1. Mijn persoonlijk opinie hierover is dat hier in Catalonië al genoeg conflict is, ik vind het niet nodig om nieuwe “fronten” te openen. Maar ik ben geen expert en zeker geen kenner van politiek of sociologië, ik wou alleen mijn eigen ervaring delen (althans, de ervaring dat ik van de schoolsysteem via mijn dochters opvang), en dat is dus een positieve gevoel, namelijk: Ik denk niet dat men zich zorgen hoeft te maken over hoeveel Spaans kinderen in Catalonië leren met het huidige systeem.

 7. Ik hoop voor de ouders met kinderen in de deelstaat Valencia, dat dit ook gaat gebeuren alhier. De basis is Castellaans, en extra les in Valenciaans. Engels lijkt me ook zeer belangrijk. Veel Spanjaarden emigreren om aan een baan te komen. Dus zullen ze toch er hard tegenaan moeten om buitenlandse talen te leren. In mijn dorp is nu bijna alles in het Valenciaans! Veel kinderen moesten van hun ouders, als ze gingen studeren (de meisjes gaan meer studeren dan de jongens) voor het valenciaans kiezen, haha om daarna te gaan werken in landen waar men alleen het spaans spreekt. (midden – en zuid Amerika). Ja ook hier gaat de ontwikkeling zeer snel om alleen alles in valenciaans te doen…….niet goed!

  1. Over de schuldige hiervan, Vicente Marza, heb ik al vaker geschreven en aandacht gevraagd. Dit soort gevaarlijke idioten moeten politiek geneutraliseerd worden.

 8. Het is toch maar logisch zeker dat er in de Catalaanse scholen onderricht gegeven wordt in het Spaans? Met Catalaans komt men niet ver in de wereld en tot nader order maakt Catalonie deel uit van Spanje. Is dat nu echt zo ingewikkeld? Het is reeds triestig genoeg dat de Spanjaarden zeer zwak zijn in vreemde talen : alle op tv wordt gedubd naar het Spaans; hoe kan de jeugd dan “spelender wijze” vreemde talen aanleren?
  Onlangs wachtte ik op de trein in een klein Catalaans station en de aankondigingen gebeurden enkel en alleen in het Catalaans!! Hoe denken die Catalanen dat vreemdelingen daarop reageren?

 9. Ik denk dat in de comunidad Valencia het zelfde probleem de kop opsteekt.
  De voorkeeur gaat daar ook naar het Valenciaans en bijkomend het Spaans.

  1. Zie mijn opmerking hierboven. Ze zijn totaal geschift, die politici in de CV.

 10. 15 jaar geleden zat mijn jongste dochter op een primaria school in Catalunia. Er werd ons, de ouders, beloofd dat ze ook onderricht zou worden in het Spaans. Dat bleek in de praktijk niet te kloppen, ze leerde er geen woord Spaans. We zijn elders gaan wonen. Dat was ten tijde dat ex-president Pujol onder vuur lag vanwege (bewezen) grove corruptie. Nu worden Mas en Puigdemont van enorme corruptie verdacht. Ik ben niet zo verzot op die Catalanen – geen aardige mensen over het algemeen en erg arrogant. De goeien daargelaten, natuurlijk.

 11. Ik realiseerde me niet dat de gekte in Catalonië zo ver was doorgeslagen. Spaans hoort daar in het onderwijs de hoofdtaal te zijn. Wie Catalaans wil leren, dat nergens ter wereld buiten Catalonië verstaan of gesproken wordt, doet dat maar in zijn vrije tijd. Of in plaats van de lesuren besteed aan het voetbal van FC Barcelona. Nu de oproerkraaiers blijkbaar allemaal gevlucht zijn naar België of Zwitserland (wie bekostigt dat soort idiotie eigenlijk?) moet de legitieme Spaanse regering flink doorpakken en de verdwaasden die in een geruïneerde provincie achterblijven te hulp komen met een reëel toekomstperspectief.

  1. Fran Carlos, toch een kleine rechtzetting. Andorra is ook een land en hun officiele taal is het Catalaans.

 12. het zou andersom moeten zijn. 75% Spaans en 25% Catalaans. Mijn dochter gaat nu voor het eerst naar de peuterschool en daar spreken ze dus al gelijk Catalan.
  Ik heb er echt geen problemen mee dat ze die taal leert want we wonen nu eenmaal in Cataluña MAAR Cataluña is een provincie en geen land dus Spaans zou dus op nummer 1 moeten staan en wat mij betreft staat Engels ook nog eens boven Catalaans.

 13. Laten we vast stellen dat het van de zotte is dat dit nog geregeld moet worden.
  Ze leven daar gewoon in Spanje dus moeten ze fatsoenlijk Spaans leren en dat lukt je niet met een paar uurtjes per week.

  In andere delen van Spanje zijn er veel scholen 2-talig waarbij er lessen in het Engels gegeven worden om de kinderen meer kansen te geven op de internationale en nationale arbeidsmarkt. Het kan dan toch niet zo zijn dat ze elders in een deel van Spanje amper hun moedertaal leren? En als de rechter al beslist heeft dat dit dient te gebeuren, waarom zijn er dan geen maatregelen tegen scholen en leraars die dit niet uitvoeren. Trek subsidies is en betaal gewoon de regio ff een tijdje niet tot ze uitvoeren, zo krijgt de EU ook Spanje als land knietjes.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken