Spanje viert op 20 februari een van de drie Internationale Kattendagen

Spanje viert op 20 februari een van de drie Internationale Kattendagen
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ondanks dat er veel katten in Spanje op straat leven en aan hun lot worden overgelaten nadat ze door hun baasjes gedumpt zijn, is het vandaag 20 februari toch even een feestje voor alle katten wereldwijd en dus ook in Spanje. Het is de Internationale Dag van de Kat waarmee men over de hele wereld de liefde voor de katten viert en men wil aangeven dat het belangrijk is om goed met katten om te gaan en voor hen te zorgen, iets dat in Spanje niet altijd blijkt te lukken. Maar wist je dat er eigenlijk drie Internationale Kattendagen zijn?

Elk jaar zijn er drie Internationale Kattendagen, te weten op 20 februari, op 8 augustus en op 29 oktober. Kattenliefhebbers vieren natuurlijk elke dag een eigen kattendag maar internationaal gezien wordt er dus drie keer per dag stilgestaan bij de liefde voor de katten.

Volgens de laatste cijfers van de Fundación Affinity werden er circa 183.103 honden en 123.403 katten in de steek gelaten in 2019. In totaal spreekt de Fundación Affinity over circa 306.000 in de steek gelaten huisdieren, een aantal dat het dubbele is van voorgaande jaren omdat men de telwijze heeft aangepast. Er zijn dus helaas heel veel mensen die niet goed voor hun kat zorgen en deze op straat dumpen.

Wereldwijd zijn er echter miljoenen mensen die wél goed voor hun kat zorgen en dat graag willen vieren met een speciale dag. Op 4 oktober is er al een Werelddierendag maar de kat heeft zelfs drie speciale dagen per jaar: op 20 februari, op 8 augustus en op 29 oktober. De kat is het enige dier ter wereld dat drie internationale dagen heeft. Maar waarom is dat dan?

20 februari

Deze datum werd gekozen omdat een van de bekendste katten ter wereld, Socks, op deze datum overleed in het Amerikaanse Witte Huis toen Bill Clinton de President was. 

Socks was altijd te zien op familiefoto’s van de Clinton familie en zijn dood zorgde voor een schok binnen de (Amerikaanse) kattenwereld waarna besloten werd om op die datum elk jaar stil te staan bij zijn overlijden.

8 augustus

Sinds 2002 wordt elk jaar op 8 augustus een Internationale Kattendag georganiseerd na een initiatief van het International Fund for Animal Welfare. 

Het duurde niet lang of wereldwijd deden dierenrechtenorganisaties mee met de viering van de kattendag op 8 augustus waarna dit een internationaal evenement is geworden.

29 oktober

Deze datum is eigenlijk de bekendste kattendag in Europa en werd in het leven geroepen door de kattenexpert Colleen Paige. 

Zij had als doel om op die ene dag 10.000 katten een nieuwe familie te geven door deze te laten adopteren. Sindsdien wordt deze dag internationaal gezien als een kattendag.

Het maakt niet uit welke datum je kiest of misschien wel alledrie om even een speciale dag voor jouw eigen kat te vieren, de kat zal het altijd leuk vinden. Wist je dat volgens een onderzoek van Tiendanimal 35% van de families in Spanje een kat in huis heeft?

Eigenaardigheden van katten

 • Een kat heeft 230 botten terwijl mensen er 206 hebben.
 • Het hart van een kat klopt twee keer zo snel als bij een mens.
 • De tong van een kat heeft kleine haakjes om zo voedsel te vangen en te scheuren.
 • De snorharen vallen periodiek uit en er groeien dan weer nieuwe. Deze zijn zeer belangrijk voor de oriëntatie en beweging van een kat.
 • De staart van een kat is essentieel voor het evenwicht.
 • Katten ruiken niet alleen met hun neus maar ook met het Jacobsen orgaan dat zich in het bovenste deel van de mond bevindt.
 • Katten kunnen tot zeven keer hun eigen hoogte springen.
 • Alle katten worden geboren met blauwe ogen waarna deze na enkele maanden veranderen in andere kleuren.
 • De kat is een van de weinige dieren die loopt door de voor- en achterpoten aan elke kant tegelijkertijd te verplaatsen, Alleen katten, kamelen en giraffen lopen zo.
 • Katten hebben een hekel aan sterke geuren zoals ui, azijn, citroenen en sinaasappels.
 • Als een kat je likt moet je dat blijkbaar als een groot compliment beschouwen omdat dit een band tussen dier en mens aangeeft.
 • Katten slapen tussen de 16 en 18 uur per dag maar ook dan zijn ze alert op elke beweging en geluid.
 • Katten onder elkaar communiceren bijna nooit met een miauw, dat gebruiken ze hoofdzakelijk voor de communicatie met de mens.
 • Katten met drie kleuren zijn bijna altijd vrouwtjes katten.
 • Katten kunnen als ze vallen zichzelf in de lucht omdraaien om zo op hun poten terecht te komen.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.