skip to Main Content
De primavera of lente is weer begonnen in Spanje
123rf

De primavera of lente is weer begonnen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Eindelijk is het dan zover en de lente is na maanden van wachten eindelijk begonnen. Het was op veel plaatsen langs de Middellandse Zee een vreemde winter met veel regen, wind, storm en hagel. Daar gaat nu dan eindelijk een einde aan komen nu de lente of in het Spaans “primavera” weer begint. We kijken even vooruit en voorspellen min of meer hoe de lente in Spanje zal worden 🙂

Vandaag 20 maart zal de lente officieel om 22.58 uur beginnen (21.58 uur op de Canarische Eilanden). Een periode van het jaar waar veel mensen naar uitgekeken hebben en welke dan eindelijk is gekomen. De lente zal dit jaar precies 92 dagen en 18 uur lang, iets meer dan 3 maanden dus, gaan duren voordat de zomer op 21 juni  zal beginnen. Pas 10 dagen later in de nacht van 30 op 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet naar de zomertijd.

Prima en vera

In het Spaans heet de lente “primavera” wat opgedeeld kan worden in “prima” en “vera” wat letterlijk “el buen tiempo” of goed weer betekent, een van de vier jaargetijden die samen met de winter, zomer en herfst een jaar rond maken. In het Nederlands is het woord “lente” een oude afleiding van “lang” en heeft het betrekking op het lengen van de dagen.

Veel mensen houden van de lente omdat het lijkt dat alles weer enigszins tot leven komt en de lente wordt vaak samen met de herfst als beste jaargetijden gezien om het dan minder drukke Spanje te bezoeken.

Twee lentes

Eigenlijk zijn er twee lentes, een meteorologische of klimatologische lente en een astronomische lente. De klimatologische lente is reeds op 1 maart begonnen en eindigt op 31 mei. In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De lente die de meeste mensen vieren is de astronomische lente waarbij de dag en de nacht even lang zijn.

Deze treedt elk jaar op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. Op deze data gaat de zon door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer.

De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

Hoe is de lente in Spanje

Ondanks dat veel mensen denken dat de lente een mooie en warme tijd van het jaar is, klopt dat niet altijd. In maart, april en mei (de klimatologische lente) bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur voor Spanje 13,6 graden, uiteraard met uitschieters op bepaalde plaatsen maar het gemiddelde is niet echt hoog. Daarnaast is er normaal gesproken veel neerslag met een gemiddelde van 173 mm per vierkante meter aan regenwater. Het is weliswaar niet de tijd van de meeste stormen maar de lente is wel de tijd dat er stormen voorkomen en vaak veel neerslag is.

Daarnaast is de lente voor diegene die last hebben van allergieën een van de verschrikkelijkste momenten van het jaar. Daartegenover staat dat de temperaturen langzaam omhoog gaan, alles begint te bloeien en het goed vertoeven is in Spanje omdat het klimaat lekker is en het nog niet zo druk is als in de zomer.

Lentedag

In Spanje wordt gesproken van een lentedag of “día primaveral” wanneer de temperatuur rond de 20 graden schommelt. Deze temperaturen worden in de lentedagen het meeste gezien langs de Middellandse Zee zoals in delen van Catalonië, Comunidad Valenciana, Balearen, Murcia en Andalusië. Dat wordt dan hoofdzakelijk gemeten langs de kust aangezien het meer naar het binnenland vaak nog behoorlijk fris kan zijn, ook ‘s-nachts. De temperaturen gaan vanaf 20 maart tot 21 juni geleidelijk omhoog waarna de zomer het van de lente overneemt.

Regen

Dat de zon aanwezig zal zijn gedurende de lente in Spanje is een ding wat zeker is maar wist je dat het ook behoorlijk kan regenen gedurende de lente? Gemiddeld valt er in de lente in heel Spanje 173 mm aan regen per vierkante meter maar er zijn delen in het land waar meer regen valt en delen waar bijna geen neerslag is. Zo is het gebruikelijk dat het in het noordwesten van het land meer regen valt terwijl er langs de Middellandse Zee, dus het zuiden en noordoosten van het land minder regen valt.

Over het algemeen zijn de droogste gebieden in de lente de Canarische Eilanden, de provincie Almería en Murcia. De meeste stormen in Spanje zijn niet te merken in de lente maar ook niet in de herfst en winter maar gedurende de zomer, vreemd genoeg.

Heb jij ook zo’n zin in de lente en waar in Spanje geniet je daar dan van?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. In Belgie was het voor mij een feest als de lente officieel begon. Wij wonen net 3 manden hier en hebben genoten van de winter. De winterblues zijn aan mij voorbij gegaan deze winter. De buren
    waarschuwen ons telkens over de regens die kunnen komen en de Ramblas die vollopen. Het verschil is dat deze periodes maar kort duren en in belgie vaak meedere weken. Nu is het fris maar wij genieten. Strakjes in de zomer verlangen we naar deze temperaturen

  2. Het was helemaal geen vreemde winter, maar een hele warme winter met heel veel zon en bijna geen regen, een zalige winter dus. Geef mij maar de meteorologische lente . Juist nu de astrologische lente begonnen is, is het pestweer, hier aan de Costa Blanca.

  3. Hopen dat de regen komt, het heeft hier 1 dag geregend in zo’n drie maanden. Lekker hoor, maar de plantjes zijn al een beetje aan het verdorren.

    1. Lekker begin van de lente koud wind en andere ellende, van mij mag het snel een stuk warmer worden dan 15 graden op de dag en met die warmte komt dan ook gelijk de nodige regen mee die o zo belangrijk is.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken