Coronavirus en handelsoorlog zorgen voor daling brandstofprijzen in Spanje

Coronavirus en handelsoorlog zorgt voor daling brandstofprijzen in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De brandstofprijzen in Spanje zijn vanwege de coronavirus-crisis opnieuw gedaald nadat deze vorige week al een minimum hadden bereikt. Sinds januari zijn de brandstofprijzen met 10% gedaald en de kans is groot dat deze ook de komende weken verder zal gaan dalen. Ook de handelsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië heeft de ineenstorting van de brandstofprijzen veroorzaakt.

Gemiddeld kost een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,233 euro, de laagste prijs sinds april 2019. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,127 euro per liter, de laagste prijs sinds eind 2018. In een maand tijd is de benzine 3,45% goedkoper geworden terwijl de prijzen voor diesel met 3,75% daalden.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55 liter tank benzine op dit moment 67,82 euro wat 4,78 euro minder is dan 72,60 euro begin 2020. Het vullen van een 55 liter tank diesel kost nu 61,99 euro wat 6,60 euro meer is dan 68,59 euro begin dit jaar.

Met deze prijsdalingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,308 euro en in de eurozone 1,358 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,202 euro en in de eurozone 1,221 euro.

SpanjeFrankrijkNederlandBelgië
Benzine 951,2331,4041,5511,210
Diesel1,1271,3011,2441,252

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

LET OP: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin (PDF). Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.