Financiële hulp Spaanse zelfstandigen vanwege noodtoestand

Financiële hulp Spaanse zelfstandigen vanwege noodtoestand
Beeld: 123rf

MADRID – Al dagen roepen de zelfstandigen dat als ze geen hulp krijgen van de Spaanse overheid veel van hen de noodtoestand in Spanje niet gaan overleven. Veel zelfstandige ondernemers hebben hun bedrijven dicht moeten doen vanwege de coronavirus-crisis en de kans is voor veel van hen groot dat ze na deze crisis geen werk meer zullen hebben. De Spaanse overheid heeft uiteindelijk gehoor gegeven aan de meer dan 3,2 miljoen zelfstandigen.

Na de eerste bekendmaking van de maatregelen om deze nieuwe crisis aan te pakken waarbij de Spaanse overheid 200 miljard euro ter beschikking heeft gesteld, heeft de Spaanse regering wat betreft de zelfstandigen in Spanje het een en ander aangepast.

De ‘autonomos’ kunnen een ‘paro de los autonomos’ of werkloosheidsuitkering innen en stoppen met het betalen van de vergoeding voor zelfstandigen zonder zich te hoeven uitschrijven bij de Spaanse belastingdienst of de Sociale Zekerheid. Deze uitkering is 70% van de basis wat neerkomt op een minimum van 661 euro bruto.

Het gaat om alle zelfstandigen die vanwege de ‘estado de alarma’ hun bedrijf hebben moeten sluiten of waarvan hun inkomsten deze maand (maart) met tenminste 75% ten opzichte van het gemiddelde van het half jaar daarvoor achteruit zijn gegaan. 

De zelfstandigen die gebruik maken van deze regeling hoeven tijdens het ontvangen daarvan géén maandelijkse bijdrage te betalen. Zelfstandigen die gewoon kunnen doorwerken tijdens deze coronavirus-crisis en niet hoeven te sluiten, moeten voorlopig gewoon door blijven betalen.

Meer informatie in deze PDF van de Spaanse overheid (Spaans) of in deze PDF van het bedrijf InfoAutonomos (Spaans).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
14 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Kan iemand mij vertellen waar ik deze bijstand kan aanvragen? Vind geen info op de pagina van de seguridad social

Normaal krijg je een mail van je gestor

Bij je “mutua” waar je geregistreerd bent.

Neem even contact op met je gestor. Die kan je vast verder helpen.

Wij zijn geen autonomos. Maar wonen 2 jaar in Spanje en hebben al ons geld geïnvesteerd in 2 appartementen voor verhuur. Wij hebben alleen maar annuleringen. Wij huren zelf. Maar hebben geen inkomen nu. En geen buffer. Zou er voor ons ook hulp kunnen komen?
Wij kunnen niets meer betalen.

Claudia,
Jullie zouden uit je huurpand kunnen gaan en in een van de appartementen kunnen gaan wonen. Het andere appartement gewoon verkopen.. Uiteindelijk is bezit een last.

Beste Claudia, We voelen heel erg met jullie mee, wij zitten in precies dezelfde positie (ook 2 app voor verhuur en huren ook een huis)en zijn nu genoodzaakt terug naar Nederland te gaan, we hebben ook kinderen en gaan werk zoeken in Nederland. Natuurlijk moet je jullie app niet verkopen want niemand gaat het nu kopen of voor een belachelijke prijs en dat zou ook zonde zijn, wens jullie veel sterkte. PS. Theo (onderstaande reactie) jij hebt geen idee waar je het over hebt, reageer dan niet!!

Beste Linda, Ik weet precies waar ik het over heb. Hebzucht, domme investeringen, een meelifter op je nek door zelf te huren en geen “vlees op je botten” zijn natuurlijk fataal als er een crisis zoals nu komt. Claudia en jullie hadden ook 1 investering kunnen doen.. En dan gewoon cash in je zak houden. Nu het even een paar dagen tegenzit huilie huilie doen.. Waarom willen mensen altijd meer en daarna nog meer.. Als ik voor een soort “dom” wordt neergezet dan maakt dat alleen mijn dag maar mooier. Hier geen hoofdpijn ondanks het feit dat ik dit jaar… Lees verder »

Dus, jullie zijn GEEN autonomo?
Dan verhuur je dus zwart, en heb je ook zeker nergens recht op.
Vind het trouwens heel erg dom om dit zo maar even hier neer te schrijven.

Martin, dit is niet zwart. “Hacienda” ziet dit nog niet als werk waar je de hele dag mee bezig bent en daarom hoef je geen “autonomo” te zijn. Pas bij 3 appartementen of meer. Wel moet je natuurlijk een vergunning hebben en de inkomsten jaarlijks opgeven.

Sorry hoor, maar jullie hebben, coronavirus of niet, een zeer risicovolle belegging gedaan.
Ik denk niet dat sociale vangnetten hiervoor bedoeld zijn.
Desondanks veel sterkte gewenst.

als je iets verhuurd moet je toch ingeschreven staan als ondernemer/autonomo??? je zult je ook moeten verzekeren etc!! klopt volgens mij klopt er hier iets niet

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.