Search
menu
Search

Partij voor de Dieren PACMA presenteert rapport over achtergelaten jachthonden in Spanje

Partij voor de Dieren PACMA presenteert rapport over achtergelaten jachthonden in Spanje
Beeld: Canva

Partij voor de Dieren PACMA presenteert rapport over achtergelaten jachthonden in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Afgelopen week heeft de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA een studie over het achterlaten van jachthonden in Spanje die door dierenbeschermingsorganisaties zijn opgevangen, gepubliceerd. Uit gegevens van meer dan 1.000 deelnemende organisaties blijkt dat er in 2022 in totaal 12.295 jachthonden werden achtergelaten in Spanje. Van deze honden waren er 5.544 windhonden, 4.191 podenco’s en de overige 2.560 waren verdeeld over andere rassen zoals braco’s, pointers en alanos.

In 2020 publiceerde PACMA al een vergelijkbare studie met gegevens van 98 dierenbeschermingsorganisaties. Deze studie meldde dat er in 2019 8.588 achtergelaten honden waren. In 2022 heeft Pacma een grondiger onderzoek uitgevoerd en hebben meer organisaties deelgenomen. Ondanks deze uitgebreide studie ontbreken nog steeds de echte cijfers van autonome regio’s met een lange jachttraditie.

Dit onderzoek omvat geen gegevens over jachthonden die door overheidsinstanties zijn opgevangen. In gemeenten met minder dan 5.000 inwoners, waar de jacht vaak diepgeworteld is, werken deze instanties vaak samen met particuliere bedrijven voor het ophalen van honden. Het is bijna onmogelijk om deze gegevens te verkrijgen vanwege de ondoorzichtigheid van de overheidsinstanties. Ze geven geen cijfers vrij die de jachtlobby in twijfel kunnen trekken.

Kosten opvang en staat honden

Het onderzoek richt zich ook op de economische bedragen die door dierenbeschermingsorganisaties worden geïnvesteerd in de opvang, behandeling en adoptie van deze honden. Van de 194 samenwerkende organisaties heeft 8% minder dan 1.000 euro uitgegeven; 31% heeft tussen 1.000 en 5.000 euro uitgegeven; 22% heeft tussen 5.000 en 10.000 euro uitgegeven; 19% heeft meer dan 10.000 euro uitgegeven, en de resterende 19% heeft meer dan 30.000 euro uitgegeven in een jaar.

Uit het rapport blijkt dat 77% van de deelnemende organisaties beoordeelde dat de gemiddelde gezondheidstoestand van de honden bij aankomst slecht tot zeer slecht was. Deze dieren hadden over het algemeen naast basiszorg zoals voeding, vaccinaties, identificatie en sterilisatie, ook diergeneeskundige zorg, medicijnen en zelfs ethologische zorg nodig.

Welke regio’s

Deze cijfers zijn slechts een deel van het probleem en geven geen representatief beeld van het werkelijke aantal honden dat door de jacht wordt afgedankt, wat volgens ons onmogelijk te berekenen is. Desondanks blijkt uit de deelname aan dit rapport dat Andalusië verreweg de autonome regio is met het hoogste aantal achtergelaten jachthonden, namelijk 5.542 in 2022. 

Op de tweede plaats staat Castilla La Mancha, met 1.480 jaarlijkse achterlatingen, gevolgd door de Comunidad de Madrid, met 1.005, Canarische Eilanden, met 787, en Galicië, met 699. De overige 2.502 honden zijn verdeeld over 11 autonome regio’s omdat er geen gegevens beschikbaar zijn van de autonome regio Navarra.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?