skip to Main Content

Geen kredieten meer voor Spaanse zelfstandigen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Tijdens het eerste trimester van 2011 werd 54,2% van de door ‘autonomos’ (zelfstandigen) aangevraagde kredieten in Spanje door banken afgewezen. Slechts 23,9% van de autonomos kreeg wel een lening los, zo blijkt uit de barometer  Observatorio del Trabajo Autonomo van de vereniging voor zelfstandige werknemers (ATA).

De vraag naar financiering daalde door het gebrek aan krediet. Slechts 36% van de autonomos vroeg tussen januari en april om een lening, terwijl dat percentage in dezelfde periode vorig jaar nog 42% was.

Ook blijkt dat 73,8% van de autonomos gelooft dat de zaken sinds januari zijn verslechterd. Ruim de helft van de zelfstandige ondernemers vindt dat het slechter gaat met hun bedrijf doordat er minder vraag is naar hun diensten of producten. 21% gelooft dat achterstallige betalingen hiervan de oorzaak zijn en 14% vindt dat het komt door een gebrek aan financieel krediet.

Ook werden er in januari, februari en maart minder arbeidscontracten ondertekend. Slechts 9,5% van de ondernemers heeft personeel aangenomen en 85% van hen denkt de rest van 2011 niemand meer aan te zullen nemen.

Sociale lasten

Wel denkt 70% gebruik te zullen maken van de nieuwe maatregel van de overheid die het voor mensen onder de 30 jaar mogelijk maakt gedeeltelijk in dienst te zijn en gedeeltelijk als zelfstandige te werken, zonder twee keer hun sociale lasten te moeten betalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend