skip to Main Content
Spaanse uitvinder van “horchata mixer” klaagt supermarktketen Lidl aan voor plagiaat
Vegan-MIlker / Chufamix.es

Spaanse uitvinder van “horchata mixer” klaagt supermarktketen Lidl aan voor plagiaat

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Vegan-MIlker / Chufamix.es

VALENCIA – De Spaanse bedenker en uitvinder van de Vegan Milker van het bedrijf Chufamix heeft een rechtszaak vanwege plagiaat tegen de Lidl Supermarktketen aangespannen. Volgens Andoni Monforte heeft Ldl een eigen apparaat op de markt gebracht die sprekend op zijn uitvinding om verse horchata te maken lijkt en er te veel overeenkomsten zijn om het toeval te laten zijn.

De Vegan Milker van het bedrijf Chufamix is een keukengereedschap gemaakt om zelfgemaakte horchata en andere zogenaamde natuurlijke melksoorten te maken, zoals die zijn gewonnen uit amandelen, haver, soja bonen en rijst. De zakenman en horchatero Monforte heeft van de rechter in Spanje toestemming gekregen om de van oorsprong Duitse supermarktketen Lidl in Spanje aan te klagen en voor de rechter te slepen vanwege plagiaat.

Maar niet alleen Lidl Supermercados SA (Lidl España) zal worden aangeklaagd maar ook de online verkoopafdeling van de Lidl in Duitsland en de Lidl in Nederland. Ook de machinebouwer Owim GMBH & CO.KG die voor de Lidl een soortgelijk apparaat heeft gemaakt, wordt door de Valenciaan aangeklaagd. Het apparaat van Chufamix heeft de naam Veggie Drinks Maker of Vegan Milker gekregen terwijl het apparaat van de Lidl de naam Veggie Drink Maker heeft en onder het merk Ernesto werd verkocht.

Plagiaat

Het apparaat wat door de Valenciaanse uitvinder bedacht en gemaakt werd was oorspronkelijk gericht op de veganistische wereld maar het wordt inmiddels in meer dan 40 landen via Chufamix verkocht. Gedurende 2016 werden er 25.000 van zijn apparaten wereldwijd verkocht maar de, in zijn ogen, regelrechte kopie van het apparaat met dezelfde functies, beschrijvingen en instructies die de Lidl in de verkoop heeft gehad heeft geleid tot een daling in de verkopen.

Na de aanklacht in Spanje, Duitsland en Nederland is de horchatero (zoals een horchata-maker wordt genoemd) van plan om ook de Lidl in Frankrijk en andere landen waar het gekopieerde Lidl apparaat online of in de winkels werd verkocht voor de rechter te slepen om niet alleen een halt te roepen aan het plagiaat van zijn product maar ook om geleden verliezen te compenseren.

Wat is horchata

Met name in de regio Valencia maar ook steeds meer daarbuiten wordt gedurende de zomermaanden (maar ook in de winter) de koude drank Horchata gedronken. Het gaat hier om een melkachtige drank die erg koud geserveerd wordt en bestaat uit aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. De Horchata heeft een typische smaak en je moet er van houden of niet.

Naast Spanje wordt de Horchata traditioneel ook gedronken in Italië, Malta en Frankrijk. De koude Horchata wordt vaak gecombineerd met de Fartons, een lang smal broodje met een suikerlaagje erop die men in de Horchata dompelt maar ook los gegeten kunnen worden (ze zijn verkrijgbaar bij o.a. de Mercadona in Spanje).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik zelf had de Chufamix nooit voor dat bedrag gekocht. De prijs is veel te hoog. Ik zou het dn gewoon maken met behulp van een normale zeef. Ik zou er maximaal 25 euro voor over hebben, niet het dubbele

  2. Ik heb Horchata leren kennen in 1973, aan een strandbar, en die was vers.
    En vele spanjaarden dronken die toen. En aan een waanzinnige prijs, ik denk nu
    omgerekend naar € een 10 cent voor een beker. Maar ja, dat is nostalgie , want una peseta was al goed
    Maar die horchata is origineel Spaans, uit de regio Valencia. Dus ik begrijp al
    die problemen niet.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken