skip to Main Content
Spanjaarden hebben meer dan ooit gereisd in 2017
Freepik

Spanjaarden hebben meer dan ooit gereisd in 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Freepik

MADRID – De Spanjaarden hebben meer dan andere jaren gereisd in 2017 waarbij het aantal reizen op 193,7 miljoen is geëindigd, een 6,5% meer dan in 2016 aldus de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). De helft van al deze reizen had als doel vakantie of vrije tijd terwijl de overige helft te maken had met o.a. werk. Niet alleen hebben Spanjaarden meer dan ooit gereisd, daarbij werd ook een recordbedrag besteed van 44,2 miljard euro.

Het INE heeft in het Encuesta de Turismo de Residentes (ETR/FAMILITUR) alleen gekeken naar de reizen van de inwoners van Spanje, dus in dit geval niet naar de buitenlanders die naar Spanje voor vakantie, familiebezoek of werk naar het land zijn gekomen. In zijn geheel is het aantal reizen in Spanje gedurende 2017 met 6,5% toegenomen naar 193.689.289 en is het bedrag dat daarbij werd uitgegeven met 6,9% gestegen naar 44,2 miljard euro.

Binnen Spanje

Voor de Spanjaarden is het eigen land de eerste bestemming aangezien in 91,1% van de gevallen de reizen binnen eigen land plaatsvonden terwijl 8,9% van de reizen naar het buitenland gingen. Dit komt neer op 176,4 miljoen reizen binnen de Spaanse landsgrenzen en 17,3 miljoen reizen naar het buitenland. Ook wat betreft de bestedingen bleef het merendeel van het geld in Spanje, te weten 67,7% van het totaal bedrag waarvan 32,3% in het buitenland werd uitgegeven door de Spaanse reizigers.

Voor de Spaanse reizigers is Andalusië het populairste met 32,6 miljoen reizen gevolgd door Catalonië met 25,3 miljoen reizen, de Comunidad Valenciana met 18,5 miljoen reizen en Castilla y León met 17,5 miljoen reizen. De Comunidad de Madrid is goed voor 13,5 miljoen reizen.

Catalonië

Uiteraard hebben de politieke problemen in Catalonië (en ook de terroristische aanslagen in augustus) invloed gehad op het reisgedrag van de inwoners uit de andere autonome deelstaten. Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia is het aantal reizigers van Spanjaarden uit andere deelstaten naar Catalonië met 15% achteruit gegaan na het illegale referendum van 1 oktober, met 19,5% in november en met 21% in december.

In het vierde trimester van 2017 vonden er 4,7 miljoen reizen in Catalonië plaats, een stijging van 8,3%. 3,8 miljoen van deze reizen werden echter gedaan door de Catalanen of de inwoners van Catalonië zelf waarbij het resterende aantal van 973.000 van buiten deze deelstaat kwam, een daling van 9,2%.

Het aantal Catalanen die buiten de eigen deelstaat reisden, dus in de rest van Spanje, daalde met 5,5% in het laatste trimester van 2017 naar 1,3 miljoen reizen. De Catalanen kozen er dus voor om binnen de eigen regio te blijven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken