Gratis mondmaskers bij apotheken in Catalonië terwijl Valencia regio volgt

Gratis mondmaskers bij apotheken in Catalonië terwijl Valencia regio volgt
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA/VALENCIA – Sinds deze maandag 20 april is het voor de Catalanen en inwoners van de Valencia regio mogelijk om gratis mondmaskers te halen bij de apotheken. In Catalonië mag iedereen één gratis exemplaar ophalen terwijl dit in de Valencia regio alleen geldt voor personen van 65 jaar en ouder en personen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

In Catalonië kan iedereen vanaf maandag 20 april naar een lokale ‘farmacia’ gaan om op vertoon van de ‘tarjeta sanitaria (TSI)’ een gratis mondmasker op te halen. Er wordt slechts één mondmasker per persoon gratis weggegeven terwijl de rest gekocht dient te worden voor 0,76 euro per ‘mascarilla’ met een maximum aantal maskers dat men mee mag nemen tegen deze gereduceerde prijs. Catalonië heeft zo’n 7,6 miljoen inwoners die dus allemaal een gratis mondmasker kunnen ophalen vanaf maandag 20 april.

In eerste instantie had dit vorige week al moeten gebeuren maar de partij van 14 miljoen mondmaskers die door de Generalitat was besteld was nog niet aangekomen. Daarom werd dit een week uitgesteld, ook zodat de apotheken zich konden voorbereiden want men verwacht dat de Catalanen in grote getalen naar de apotheek rennen voor dit gratis mondmasker.

Op maandag 20 april is men begonnen met het verdelen van 1,5 miljoen mondmaskers terwijl tegen het einde van de week een volgende partij van 2 miljoen mondmaskers dient te arriveren in Catalonië. Op maandag beschikt elke apotheek in Catalonië over 450 mondmaskers. 

UPDATE maandag 20 april 12 uur: Vanwege een technische storing bij CatSalut, het systeem dat de registratie verzorgd wat betreft de verdeling van de gratis mondmaskers, kan men niet volgens plan beginnen met het uitdelen van de mondmaskers. De Catalanen wordt opgeroepen om thuis te blijven, niet de straat op te gaan en te wachten totdat deze storing is opgelost.

Valencia regio

In de Comunidad Valenciana waar dus de provincies Castellón, Valencia en Alicante toebehoren, kunnen personen van 65 jaar en ouder en personen die zich in een kwetsbare positie bevinden op vertoning van de regionale gezondheidskaart gratis mondmaskers krijgen bij de apotheken.

Voor het in ontvangst nemen van de gratis mondmaskers dient men te voldoen aan enkele eisen zoals dat de persoon in het bezit moet zijn van de regionale gezondheidskaart, ofwel ‘Tarjeta Sanitaria (SIP)’. 

Daarnaast kunnen alleen de volgende personen kunnen de gratis mondmaskers krijgen: Mensen die 65 jaar en ouder zijn; Mensen met een significante chronische ziekte in meerdere orgaansystemen; Mensen met een chronische dominante ziekte in die drie of meer orgaansystemen; Mensen met hoge gezondheidsbehoeften.

Welk type mondmaskers

Er zijn veel verschillende types mondmaskers in omloop en niet alle ‘mascarillas’ dienen voor dezelfde bescherming tegen het coronavirus. De mondmaskers die in Catalonië worden weggeven zijn de zogenaamde ‘mascarilla sanitaria de tejido de tres capas’ een 3-laags geweven mondneusmasker dat ook omschreven wordt als een chirurgisch of medisch mondmasker type I.

De chirurgische of medische maskers worden hoofdzakelijk gebruikt door verzorgend personeel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Deze mondneusmaskers kunnen gebruikt worden door coronavirus patiënten om zo de omgeving te beschermen. Daarnaast beschermt het de gebruiker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus. 

Deze maskers mogen normaal gesproken maar voor maximaal 6 uur gedragen worden en kunnen eigenlijk niet goed gereinigd worden voor hergebruik. Het is dus maar een beperkte bescherming voor korte duur.

De zogenaamde FFP1, FFP2 en FFP3 maskers worden meer gebruikt door personen die in nauw contact staan met patiënten die vermoedelijk of besmet zijn met het coronavirus en beschermen vele malen beter. Daarom wordt dit soort maskers hoofdzakelijk aangeraden in het geval van het coronavirus maar deze maskers zijn schaars en duurder.

De zelfgemaakte mondmaskers die vaak van verschillende soorten stoffen zijn gemaakt bieden niet dezelfde bescherming als bijvoorbeeld de medische of chirurgische mondmaskers. Het zijn echter wel maskers die thuis gemaakt kunnen worden en een eerste bescherming kunnen bieden.

Verplicht?

LET OP voor valse bescherming. Dat wil zeggen, het dragen van een mondmaskers zorgt er zeker niet voor dat je vele malen beter beschermd bent tegen het coronavirus. Dat is ook de reden dat er veel over gediscussieerd wordt door de overheden.

In Spanje raadt men het gebruik van een mondmasker nu aan ( in eerste instantie niet) omdat de Wereldgezondheidsorganisatie haar criterium heeft veranderd.

Het gebruiken van een mondmasker is NIET verplicht in Spanje. De regering geeft aan dat ze dit pas kunnen verplichten als iedereen in het land aan mondmaskers kan komen. Aangezien er een schaarste is van degelijke mondmaskers op dit moment is een verplichting dus nog niet aan de orde.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.