Vaccinatiebereidheid in Spanje gestegen naar meer dan 85 procent

Vaccinatiebereidheid in Spanje gestegen naar meer dan 85 procent
Beeld: Freepik

Vaccinatiebereidheid in Spanje gestegen naar meer dan 85 procent

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks de recente problematiek en negatieve verhalen over de bijwerkingen van de AstraZeneca en Janssen corona-vaccins, is de vaccinatiebereidheid onder de Spaanse bevolking toch gestegen. Naarmate de zomer nadert en het ernaar uitziet dat men als gevaccineerd iemand makkelijker kan reizen stijgt ook de bereidheid om een vaccinatie te plaatsen.

Dat blijkt uit een nieuwe editie van de barometer van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). In de resultaten is te zien dat de bereidheid is gestegen naar 70,4% maar daar moet je de reeds gevaccineerde personen bij op tellen wat 15% is waardoor het totaal op 85,4% komt (op het moment van de enquête).

Uit de barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas blijkt dat slechts 5,3% van de inwoners van Spanje geen vaccin wil laten plaatsen Het opvallende is dat dit nagenoeg hetzelfde percentage is dan één maand geleden toen de problematiek rondom de AstraZeneca en Janssen vaccins begon.

Van de personen die weigeren een vaccin te laten plaatsen geeft 25% aan dat ze dat doen omdat men bang is voor de bijwerkingen, dat is 5% meer dan een maand geleden. 34% van de weigeraars of twijfelaars geeft aan dat ze geen vertrouwen heeft in de corona-vaccins terwijl 5% zegt dat de vaccins helemaal niet werken.

Ondanks dat er in Spanje inmiddels meer dan 9 miljoen mensen geprikt zijn en meer dan 3,3 miljoen mensen een tweede dosis hebben gekregen, zegt 6% van de ondervraagden toch nog liever te wachten op de resultaten.

In Spanje wil men niet zo ver gaan om een vaccinatieplicht in te voeren maar men erkend dat als er een grote terughoudendheid bestaat vanwege het corona-vaccin er wellicht geen andere keuze is om het vaccineren wel te verplichten om zo een groepsimmuniteit te bereiken. Het lijkt erop dat dit niet meer nodig zal zijn omdat er een stijgende bereidheid is in Spanje.

Om een groepsimmuniteit te kunnen krijgen in Spanje moet minstens 60% tot 70% zich laten vaccineren. De Spaanse regering gaat er ondanks de recente tegenslagen wat betreft het AstraZeneca en Janssen vaccin nog steeds vanuit dat tegen het einde van de zomer 70% van de inwoners van Spanje gevaccineerd is. Op dit moment is dat 19% met een eerste prik en 7% met een tweede prik.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.