menu: rubrieken, zoeken & meer

Vaccinatiebereidheid in Spanje gestegen naar meer dan 85 procent

Vaccinatiebereidheid in Spanje gestegen naar meer dan 85 procent
Beeld: Freepik

Vaccinatiebereidheid in Spanje gestegen naar meer dan 85 procent

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks de recente problematiek en negatieve verhalen over de bijwerkingen van de AstraZeneca en Janssen corona-vaccins, is de vaccinatiebereidheid onder de Spaanse bevolking toch gestegen. Naarmate de zomer nadert en het ernaar uitziet dat men als gevaccineerd iemand makkelijker kan reizen stijgt ook de bereidheid om een vaccinatie te plaatsen.

Dat blijkt uit een nieuwe editie van de barometer van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). In de resultaten is te zien dat de bereidheid is gestegen naar 70,4% maar daar moet je de reeds gevaccineerde personen bij op tellen wat 15% is waardoor het totaal op 85,4% komt (op het moment van de enquête).

Uit de barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas blijkt dat slechts 5,3% van de inwoners van Spanje geen vaccin wil laten plaatsen Het opvallende is dat dit nagenoeg hetzelfde percentage is dan één maand geleden toen de problematiek rondom de AstraZeneca en Janssen vaccins begon.

Van de personen die weigeren een vaccin te laten plaatsen geeft 25% aan dat ze dat doen omdat men bang is voor de bijwerkingen, dat is 5% meer dan een maand geleden. 34% van de weigeraars of twijfelaars geeft aan dat ze geen vertrouwen heeft in de corona-vaccins terwijl 5% zegt dat de vaccins helemaal niet werken.

Ondanks dat er in Spanje inmiddels meer dan 9 miljoen mensen geprikt zijn en meer dan 3,3 miljoen mensen een tweede dosis hebben gekregen, zegt 6% van de ondervraagden toch nog liever te wachten op de resultaten.

In Spanje wil men niet zo ver gaan om een vaccinatieplicht in te voeren maar men erkend dat als er een grote terughoudendheid bestaat vanwege het corona-vaccin er wellicht geen andere keuze is om het vaccineren wel te verplichten om zo een groepsimmuniteit te bereiken. Het lijkt erop dat dit niet meer nodig zal zijn omdat er een stijgende bereidheid is in Spanje.

Om een groepsimmuniteit te kunnen krijgen in Spanje moet minstens 60% tot 70% zich laten vaccineren. De Spaanse regering gaat er ondanks de recente tegenslagen wat betreft het AstraZeneca en Janssen vaccin nog steeds vanuit dat tegen het einde van de zomer 70% van de inwoners van Spanje gevaccineerd is. Op dit moment is dat 19% met een eerste prik en 7% met een tweede prik.