menu: rubrieken, zoeken & meer

Einde mondkapjesplicht in Spanje maar waar geldt deze verplichting nog wel?

Einde mondkapjesplicht in Spanje maar waar geldt deze verplichting nog wel?
Beeld: Canva

Einde mondkapjesplicht in Spanje maar waar geldt deze verplichting nog wel?

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het zal de lezers inmiddels al bekend zijn dat op 20 april 2022 een einde is gekomen aan de mondkapjesplicht in de binnenruimtes in Spanje. Op woensdagochtend werd de Staatscourant BOE-A-2022-6449 gepubliceerd met daarin de tekst waarin staat waar het mondkapje wel en waar niet gedragen hoeft te worden vanaf 20 april. Om verwarring te voorkomen een kort overzicht waar je rekening mee moet houden in Spanje.

ATTENTIE: Op dit moment doe je er verstandig aan om in Spanje altijd nog een mondkapje bij je te dragen voor het geval dat je het toch nog nodig hebt. Verder zul je in Spanje nog veel mensen met het mondkapje zien want niet iedereen staat te springen om het mondkapje af te doen.

Na 700 dagen is er een einde gekomen aan het verplicht dragen van een mondkapje in de binnenruimtes. Op 10 februari 2022 kwam er al een einde aan de mondkapjesplicht in de buitenruimtes en op 20 april 2022 is het einde van de mondkapjesplicht voltooid met het einde van de plicht tot het dragen van een ‘mascarilla’ in de binnenruimtes. Maar dat geldt nog niet overal en voor iedereen. Daarom een overzicht zoals het vermeld staat in de BOE en zoals de Spaanse pers erover schrijft. 

Verplicht

Zoals de BOE meldt is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht in de volgende situaties en locaties:

‘Centros, servicios y establecimientos sanitarios’: dat zijn ziekenhuizen en medische centra waar het personeel, de bezoekers en patiënten (buiten hun eigen kamer) een mondkapje moeten dragen. 

‘Centros sociosanitarios’: dat zijn onder andere apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen etc. Werknemers en bezoekers moeten mondkapje dragen in openbare ruimtes. Bewoners in bejaardenhuizen hoeven geen mondkapje te dragen.

‘Medios de transporte público’: dat zijn onder andere de trein, metro, tram, bus, transferbus, taxi, boot, cruise en het vliegtuig. Bij de stations en in het vliegveld hoef je geen mondkapje meer te dragen maar het wordt nog steeds aangeraden om dat wel te doen.

Wat betreft de werkplek geldt dat over het algemeen het mondkapje niet meer verplicht is. Maar de personen of afdelingen van bedrijven die zich bezighouden met bedrijfsrisico’s kunnen het dragen van een mondkapje nog steeds eisen of verplicht stellen als dat is om de veiligheid van de werknemers te beschermen.

Zo zijn er al meteen veel winkels en supermarkten die hebben aangegeven dat het mondkapje verplicht blijft zoals Carrefour, El Corte Inglés (alleen werknemers als de klant een mondkapje draagt), Mango, Burger King, McDonald’s, Alcampo (alleen personeel), ALDI etc.

Bij de Mercadona en Lidl is het mondkapje niet meer verplicht, ook niet voor het personeel maar wordt het wel aangeraden personen van 60 jaar en ouder. Ook in de IKEA hoeft niemand meer een mondkapje te dragen. In de winkels van Cortefiel, Springfield en Women’ Secret hoeft geen mondkapje meer gedragen te worden. Over de winkels van de Inditex-groep (Zara, Bershka etc.) is nog niets bekend.

Niet meer verplicht

  • Horeca zoals bars, restaurants, discotheken etc.
  • Hotels (bar, restaurant, lounge), appartementencomplexen etc.
  • Winkels, winkelcentra, supermarkten etc.
  • Scholen, niet meer verplicht voor studenten/leerlingen maar wel aangeraden voor leraren, docenten en andere werknemers van scholen.
  • Bioscopen, theaters, concerten, sportscholen, voetbalstadions etc.
  • Kantoren en de werkplek. Alleen verplicht indien een bedrijf dat zo eist.