Search
menu
Search

Duizenden ‘bezaantjes’ kwallen op stranden van Ibiza

Duizenden ‘bezaantjes’ kwallen op stranden van Ibiza
Beeld: Canva

Duizenden ‘bezaantjes’ kwallen op stranden van Ibiza

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Van de ene op de andere dag waren diverse stranden op het Balearen eiland Ibiza bezaaid met duizenden kwallen. Het gaat volgens de lokale krant om de stranden Cala Salada, Port des Torrent, Cala de Sant Vicent en de Platges de Comte. Het gaat om tienduizenden kwallen van het soort ‘bezaantjes’ (Velella Velella), in het Spaans ‘medusa velero’ die ook wel eens ‘barquetes de Sant Pere’ worden genoemd.

Het zijn kleine blauw gekleurde kwallen van ongeveer 2 tot 5 centimeter groot. Maar duizenden of tienduizenden van deze kwallen samen zorgden voor een blauwe deken op diverse stranden en baaien. het zijn voor de mens ongevaarlijke kwallen.

De ‘medusa velero’ ofwel ‘velella’ in het Nederlands ‘Bezaantje’ is een kleine kwal van ongeveer 3 tot 7 centimeter lang en is blauw gekleurd waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke ‘carabela portuguesa’ ofwel het ‘Portugees oorlogsschip’. Het bezaantje is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet. 

Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een met gas gevuld zeiltje in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst worden. Het bezaantje is eigenlijk geen kwal maar een hydroïdpoliep uit de familie Porpitidae. Deze ronde, hoogontwikkelde, 10 cm brede staatkwal drijft aan het oppervlak. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op stranden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?