Duizenden ‘bezaantjes’ kwallen op stranden van Ibiza

Duizenden ‘bezaantjes’ kwallen op stranden van Ibiza
Beeld: Canva

Duizenden ‘bezaantjes’ kwallen op stranden van Ibiza

IBIZA – Van de ene op de andere dag waren diverse stranden op het Balearen eiland Ibiza bezaaid met duizenden kwallen. Het gaat volgens de lokale krant om de stranden Cala Salada, Port des Torrent , Cala de Sant Vicent en de Platges de Comte. Het gaat om tienduizenden kwallen van het soort ‘bezaantjes’ (Velella Velella), in het Spaans ‘medusa velero’ die ook wel eens ‘barquetes de Sant Pere’ worden genoemd.

Het zijn kleine blauw gekleurde kwallen van ongeveer 2 tot 5 centimeter groot. Maar duizenden of tienduizenden van deze kwallen samen zorgden voor een blauwe deken op diverse stranden en baaien. het zijn voor de mens ongevaarlijke kwallen.

De ‘medusa velero’ ofwel ‘velella’ in het Nederlands ‘Bezaantje’ is een kleine kwal van ongeveer 3 tot 7 centimeter lang en is blauw gekleurd waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke ‘carabela portuguesa’ ofwel het ‘Portugees oorlogsschip’. Het bezaantje is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet. 

Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een met gas gevuld zeiltje in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst worden. Het bezaantje is eigenlijk geen kwal maar een hydroïdpoliep uit de familie Porpitidae. Deze ronde, hoogontwikkelde, 10 cm brede staatkwal drijft aan het oppervlak. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op stranden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.