Alle Jordi’s en Jordina’s mogen op 23 april met Sant Jordi gratis naar de Sagrada Familia

Alle Jordi’s en Jordina’s mogen op 23 april met Sant Jordi gratis naar de Sagrada Familia
Beeld: Canva

Alle Jordi’s en Jordina’s mogen op 23 april met Sant Jordi gratis naar de Sagrada Familia

BARCELONA – Heet jij Jordi of Jordina? Dan moet je nu naar Barcelona vliegen om op zaterdag 23 april gratis de Sagrada Familia te bezoeken. De tempel van Gaudí nodigt namelijk op de Dia de Sant Jordi alle mensen met de voornaam Jordi en Jordina en de Spaanse en buitenlandse varianten van de Catalaanse voornamen uit voor een gratis bezoek.

Het is niet de eerste keer dat alle Jordi’s, Jordina’s en aanverwante namen gratis de Sagrada Familia mogen bezoeken op de Dia de Sant Jordi. Deze personen vieren op deze dag namelijk hun naamdag (santo). Zij mogen samen met een metgezel zonder te reserveren de tempel van Gaudí bezoeken op zaterdag 23 april.

In feite staat het Catalaanse Jordi voor het Spaanse Jorge of Georgino waarvan de vrouwelijke vorm Jorgelina of Georgina is. In het Nederlands wordt de naam Jordi gelinkt met Joris, Joren, Sjors, Jorre, Goris, Ioris, Jurg, Youri, Joeri. In het Engels heet Jordi ook wel George, Jorin, Yorick of Geordie, Geordi, Georgie.

De naam Jordi is een typisch Catalaanse voornaam die waarschijnlijk is afgeleid van de Germaanse naam Jord wat landwerker betekent. Jordi wordt in verband gebracht met het woord ‘jordh’ dat aarde betekent. Maar er is ook een theorie dat de naam Jordi naar de rivier Jordaan verwijst, iets wat na de kruistochten tot stand kwam. Verder schrijft men ook wel eens dat de naam Jordi afstamt van het Griekse ‘Georgos’ wat ook ‘degene die het land bewerkt’ betekent.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.