Search
menu
Search

Alle Jordi’s en Jordina’s mogen op 23 april met Sant Jordi gratis naar de Sagrada Familia

Alle Jordi’s en Jordina’s mogen op 23 april met Sant Jordi gratis naar de Sagrada Familia
Beeld: Canva

Alle Jordi’s en Jordina’s mogen op 23 april met Sant Jordi gratis naar de Sagrada Familia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Heet jij Jordi of Jordina? Dan moet je nu naar Barcelona vliegen om op zaterdag 23 april gratis de Sagrada Familia te bezoeken. De tempel van Gaudí nodigt namelijk op de Dia de Sant Jordi alle mensen met de voornaam Jordi en Jordina en de Spaanse en buitenlandse varianten van de Catalaanse voornamen uit voor een gratis bezoek.

Het is niet de eerste keer dat alle Jordi’s, Jordina’s en aanverwante namen gratis de Sagrada Familia mogen bezoeken op de Dia de Sant Jordi. Deze personen vieren op deze dag namelijk hun naamdag (santo). Zij mogen samen met een metgezel zonder te reserveren de tempel van Gaudí bezoeken op zaterdag 23 april.

In feite staat het Catalaanse Jordi voor het Spaanse Jorge of Georgino waarvan de vrouwelijke vorm Jorgelina of Georgina is. In het Nederlands wordt de naam Jordi gelinkt met Joris, Joren, Sjors, Jorre, Goris, Ioris, Jurg, Youri, Joeri. In het Engels heet Jordi ook wel George, Jorin, Yorick of Geordie, Geordi, Georgie.

De naam Jordi is een typisch Catalaanse voornaam die waarschijnlijk is afgeleid van de Germaanse naam Jord wat landwerker betekent. Jordi wordt in verband gebracht met het woord ‘jordh’ dat aarde betekent. Maar er is ook een theorie dat de naam Jordi naar de rivier Jordaan verwijst, iets wat na de kruistochten tot stand kwam. Verder schrijft men ook wel eens dat de naam Jordi afstamt van het Griekse ‘Georgos’ wat ook ‘degene die het land bewerkt’ betekent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?