Search
menu
Search

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis in Spanje?

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis in Spanje?
Beeld: MoldersMeza.nl

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wil jij een huis kopen aan de Spaanse Costa Blanca of ergens anders in dit prachtige land? Dan ben je niet de enige met deze droom. Inmiddels wordt er geschat dat meer dan 150.000 Nederlanders minimaal één huis in Spanje bezitten. Een groot gedeelte hiervan is neergestreken in de Costa Blanca of in de zuidelijker gelegen Costa Del Sol. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het Spaanse leven veel Nederlanders aanspreekt. Geldt dit ook voor jou en wil jij Nederland graag tijdelijk of zelfs definitief omruilen voor Spanje? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je precies weet waar je allemaal op moet letten. De makelaars van MoldersMeza vertellen je hier dan ook graag meer over.

MoldersMeza is een makelaarskantoor dat bestaat uit 6 makelaars die gespecialiseerd zijn in onroerend goed aan de Costa Blanca. Het team bestaat uit vier Nederlanders en twee Spanjaarden waardoor je dus in je eigen taal bij hen terecht kunt. Samen hebben zij bijna 25 jaar ervaring in Spaans vastgoed dus een bezoekje aan de website MoldersMeza.nl is altijd aan te raden. De makelaars weten waar ze over praten en dus hebben wij ze gevraagd over wat iemand nodig heeft om een woning te kopen in Spanje 

Wat heb je allemaal nodig?

Om een (vakantie)huis te kopen in Spanje moet je verschillende zaken regelen. Ten eerste is het van belang dat je over een NIE-nummer komt te beschikken. Dit is vergelijkbaar met een BSN-nummer en kan aangevraagd worden bij de Spaanse Ambassade of het Consulaat. Het is belangrijk dat je hier ruim voordat je daadwerkelijk een woning wilt kopen in Spanje mee aan de slag gaat, aangezien het behoorlijk lang kan duren voordat je het NIE-nummer ontvangt. Op deze manier maak je wel alvast kennis met de Spaanse bureaucratie.

Naast een NIE-nummer dien je te beschikken over een Spaanse bankrekening. Deze kan je aanvragen bij een bank naar voorkeur, maar hiervoor moet je al wel in het bezit te zijn van een NIE-nummer. Tot slot heb je natuurlijk ook nog de financiële middelen nodig. Houdt er rekening mee dat je bij de financiering van een woning in Spanje maximaal 70% van de aankoopwaarde gefinancierd krijgt. Daarnaast zijn de kosten koper van gemiddeld 15% ook voor eigen rekening. Zo’n 45% van het totale bedrag zal je dus zelf moeten betalen en een huis kopen in Spanje is dan ook niet mogelijk zonder eigen geld.

Alles geregeld?

Heb je de officiële zaken die hierboven worden benoemd geregeld? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte woning in Spanje. Houdt er rekening mee dat het in Spanje vrijwel nooit mogelijk is om te onderhandelen over de prijs. Daarnaast is het ook slim om een makelaar te betrekken bij je zoektocht, aangezien zij meestal precies kunnen vertellen met welke andere belangrijke zaken je rekening moet houden. Wat natuurlijk ook helpt is om vooraf al goed na te denken over wat voor soort type woning je voorkeur heeft en natuurlijk moet ook het financiële plaatje in orde zijn.

Een woning gevonden?

Heb je een woning gevonden? Dan is het tijd om te genieten van al het moois dat de Spanje te bieden heeft. Misschien moet je even wennen aan het rustigere leven, maar wij kunnen je vertellen dat dit niet lang zal duren. Daarnaast zal je in de Costa Blanca meer dan genoeg Nederlanders en Belgen ontmoeten, waardoor ook jij je bijzonder snel zal thuisvoelen. Wij wensen je in ieder geval alvast veel plezier en succes! Voor meer vragen kun je contact opnemen met de makelaars van MoldersMeza.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?