De verwarrende Social Distance: is het sociaal en is het 1,5 of 2 meter in Spanje?

De verwarrende Social Distance: is het sociaal en is het 1,5 of 2 meter in Spanje?
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf donderdag 21 mei is het dragen van mondkapjes verplicht in Spanje op die plaatsen en momenten dat men in het dagelijkse leven de Social Distance niet kan hanteren. Te denken valt aan kleine gesloten ruimtes, het openbaar vervoer, vliegtuigen en op die plaatsen en momenten dat er veel mensen bijeenkomen. Of mondkapjes nu wel of niet nuttig en effectief zijn is een discussiemoment, niet alleen onder de bevolking maar ook bij de experts. Waar men het wel over eens is, is het nut van de Social Distance.

We gaan het in dit artikel dus niet hebben over de mondkapjes of mondmaskers (mascarillas) die vanaf donderdag 21 mei verplicht zijn op bepaalde momenten en plaatsen, net zoals in andere landen al het geval is en in Spanje in o.a. het openbaar vervoer en vliegtuigen. En we gaan het ook niet hebben over of deze mondneusmaskers wel effectief en nodig zijn.

We gaan het wel hebben over de social distance, de Engelse benaming die in het Spaans ‘Distancia Social’ heeft gekregen en dus ook meer te zien en horen is in Spanje. Eigenlijk zou hetgeen wat hiermee bedoeld wordt een andere naam moeten hebben want Physical Distance of ‘Distancia Fysica’ zou logischer zijn voor deze fysieke afstand tussen personen.

Het gaat immers om het afstand houden van andere personen om zo mogelijke besmetting met in dit geval het coronavirus te voorkomen en een afvlakking van de curve (Flatten the curve) in werking te stellen. Want het bewaren van sociale afstand heeft alleen betrekking op fysieke afstand en niet op bijvoorbeeld online samenwerking en contact via sociale media.

LEESTIP: Mondmaskers vanaf donderdag 21 mei verplicht in Spanje

Sociaal want?

Het gaat bij sociale onthouding om het vergroten van de intermenselijke fysieke afstand en bijvoorbeeld het afzien van een hand of kus geven en iemand te omarmen. Het woord sociaal geeft aan dat het niet zozeer gaat om de onderlinge afstand tussen mensen binnen een huishouden of de afstand tussen zorgverlener en patiënt, maar de afstand tussen bekenden die samen iets ondernemen, bij elkaar op bezoek gaan, of elkaar tegenkomen, en tussen onbekenden op straat, in het openbaar vervoer, winkels, horeca, evenementen enz. Het betreft dan de situatie dat men niet weet wie besmet is, en daarom ten opzichte van iedereen afstand houdt.

Anderhalve of twee meter

Dat de Social Distance of Sociale onthouding of sociale distantie/distantiëring of sociale terughoudendheid helpt bij het stoppen of vertragen van de verspreiding van een besmettelijke ziekte zoals de corona-pandemie is een feit en wordt door alle experts en regeringen geaccepteerd en bevestigd. Maar wat is de juiste afstand? Is dat 1 meter, 1,5 meter, 2 meter of meer?

In Spanje sprak men in het begin van de corona-crisis over een ‘Distancia Social’ van 1,5 meter. Naarmate er gedurende de crisis meer bekend werd over de wijze van verspreiding van het coronavirus zoals over hoe ver het virus verspreid wordt bij niezen, koos men in Spanje ervoor om op aanraden van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie deze sociale distantie te verhogen van 1,5 naar 2 meter.

Norm in Spanje; 2 meter

2 meter is dus op dit moment de norm in Spanje, zowel op straat, zowel tijdens bijeenkomsten tot 10 personen, zowel in de winkels, supermarkten en andere plaatsen en in principe dus ook in het openbaar vervoer waar deze afstand moeilijker is. Daarom is het dragen van mondkapjes op die plaatsen waar de Social Distance niet gegarandeerd kan worden binnenkort verplicht in Spanje.

Anderhalvemetersamenleving

In Nederland hanteert het RIVM een advies van 1 tot 2 meter (twee armlengtes) afstand houden om jezelf en anderen te beschermen tegen infectie met het coronavirus. In Nederland wordt dan ook al gesproken over een anderhalvemetersamenleving, een Nederlands woord en idee dat bedacht werd door politici die ook al spraken over een 1,5-meter-economie en anderhalvemeterprotocols.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.