menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondmaskers vanaf donderdag 21 mei verplicht in Spanje

Mondmaskers vanaf donderdag 21 mei verplicht in Spanje
Beeld: Freepik

Mondmaskers vanaf donderdag 21 mei verplicht in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is vanaf donderdag 21 mei verplicht in Spanje. Deze verplichting geldt voor iedereen ouder dan 6 jaar zowel binnen als buiten wanneer de mogelijkheid tot twee meter social distance niet gegarandeerd kan worden. Deze nieuwe maatregel in de strijd tegen het coronavirus zal gelden zolang de noodtoestand duurt wat op dit moment (na de vijfde verlenging) 7 juni is

Er mag steeds meer tijdens de vier fasen van het de-escalatieproces in Spanje en dus gaan de inwoners van het land steeds meer naar buiten. De regel is dat dit altijd dient te gebeuren met behoud van de 2 meter afstand ofwel de social distance maar in de praktijk is dat niet altijd makkelijk. 

Daarom heeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid op aanraden van alle regionale premiers van de autonome regio’s besloten het dragen van een mondmasker of mondkapje vanaf donderdag 21 mei verplicht te stellen.

Volgens de Staatscourant BOE SND/422/2020 die deze woensdag is gepubliceerd moeten alle inwoners van Spanje van 6 jaar en ouder mondmaskers dragen op de openbare weg en andere open ruimten maar ook in afgesloten openbare plaatsen. 

Sinds 3 mei is het al verplicht om een mondkapje of mondmasker te dragen in het openbaar vervoer en in de eigen auto als daar passagiers in zitten die niet bij dezelfde familie behoren of in dezelfde woning wonen. Ook de werknemers in Spanje moeten verplicht mondkapjes dragen.

Alleen tijdens noodtoestand

Deze nieuwe corona-maatregel geldt in principe alleen tijdens de noodtoestand die op dit moment op 7 juni moet eindigen. (De noodtoestand duurde tot 24 mei maar is op woensdag met 15 dagen verlengd tot 7 juni)

Het zal dus hoogstwaarschijnlijk niet verplicht zijn na de noodtoestand of na het de-escalatieproces (met andere woorden, deze zomer is het dragen van mondkapjes niet verplicht maar blijft de social distance wel gehandhaafd).

Meer interessante artikelen:
Mercadona supermarkt begonnen met verkoop mondkapjes in Spanje
Alle Madrilenen kunnen gratis mondkapjes bij de apotheek halen
Gratis mondmaskers bij apotheken in Catalonië terwijl Valencia regio volgt
Dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht in Spanje
Lidl, Carrefour en Mercadona verkopen mondkapjes in Spanje
Maximaal 96 eurocent voor chirurgische mondmaskers in Spanje

Wanneer verplicht?

Het dragen van mondmaskers of mondkapjes is vanaf donderdag 21 mei verplicht in Spanje zolang de noodtoestand duurt. Deze eindigt op 7 juni met een mogelijke verlenging tot het einde van het de-escalatieproces (eind juni).

Voor wie verplicht?

Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden. 

Zijn er uitzonderingen?

Ja, personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen verdragen hoeven deze niet te dragen (maar moeten wel altijd rekening houden met de 2 meter afstand). Personen die ademnood hebben of last hebben van astma, allergieën, angst, autisme of dementie hoeven dus niet verplicht een mondkapje te dragen. We hebben nergens officiële informatie kunnen vinden over hoe men kan bewijzen dat men om gezondheidsredenen geen mondkapje draagt. Als je iets van bewijzen heeft is het verstandig dit bij je te dragen.

In noodsituaties  of als er sprake is van overmacht is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Het is ook niet verplicht een mondkapje te dragen bij die activiteiten waarbij vanwege hun aard het gebruik daarvan onverenigbaar is.

Het is ook niet nodig om altijd een mondkapje te dragen want als de 2 meter afstand makkelijk gehandhaafd kan worden zoals tijdens een wandeling in de natuur of op een strand dan is een mondkapje helemaal niet nodig. Het is wel raadzaam om altijd een mondkapje bij je te hebben voor het geval dat.

Waar moeten mondkapjes gedragen worden?

Het gebruik van een mondkapje is verplicht op de openbare weg, in de open lucht en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, op voorwaarde dat het niet mogelijk is om de social distance van minimaal twee meter aan te houden.

Moet je altijd een mondkapje dragen?

Het dragen van een mondkapje is niet verplicht bij een activiteit die het onmogelijk maakt dit te dragen. Daarbij valt te denken aan sporten, zwemmen of als men op een terras iets wilt eten of drinken. In die omstandigheden (en er zijn er meer te bedenken) is het dragen van een mondkapje dus niet verplicht.

En wat als er genoeg ruimte is?

Het doel van de mondkapjes is om een extra beschermingslaag te bieden tegen het coronavirus op die momenten waarbij een social distance van 2 meter niet haalbaar is. Als het ergens druk is, als er veel mensen in een gesloten ruimte zijn of als er op straat veel mensen bij elkaar lopen dan is het verplicht een mondkapje te dragen.

Ga je fietsen of wandelen op een plaats waar bijna geen mensen zijn dan is het mondkapje dus ook niet verplicht. Daarbij dient iedereen de eigen verantwoordelijkheid te nemen om zelf te beslissen of men wel of niet een mondkapje gebruikt.

LEESTIP: De verwarrende Social Distance: is het sociaal en is het 1,5 of 2 meter in Spanje?

Kan de politie boetes geven?

In de Staatscourant BOE staat niets vermeld over eventuele sancties of boetes in het geval van het niet dragen van een mondkapje. Op dit moment hebben wij daar geen officiële informatie over. 

Op de Spaanse televisie wordt echter wel vermeld dat de politie in eerste instantie mensen kan aanspreken die geen mondkapje dragen en hen kan vragen de ruimte of plaats waar veel mensen zijn te verlaten als men geen mondkapje heeft. In een later stadium kunnen boetes gegeven worden die te maken hebben met ongehoorzaamheid en die liggen tussen de 601 en 30.000 euro, volgens de huidige ‘Ley de Seguridad Ciudadana’ (artículo 36.6).

In Nederland kan men een boete geven van 95 euro wanneer iemand het vanaf 1 juni verplichte mondkapje in het openbaar vervoer niet draagt. In Duitsland worden ook boetes gegeven.

Welk type mondkapje wordt aangeraden?

Het Ministerie van Volksgezondheid raadt de hygiënische en chirurgische mondkapjes (mascarillas higiénicas / quirúrgicas) aan die zowel de neus als de mond bedekken. Verder staat er in de BOE dat elk type mondmasker te gebruiken is, zolang het maar de neus en mond bedekt. Met andere woorden ook niet-medische mondkapjes van bv. textiel zijn te gebruiken.

Zijn de mondkapjes gratis te krijgen?

Op veel plaatsen bij o.a. de stations van en in het openbaar vervoer is de regering al enkele weken bezig gratis mondkapjes weg te geven. Veel autonome regio’s, provincies en gemeenten hebben al veel gratis mondkapjes verstrekt en zullen dat ook blijven doen aan de inwoners die een bewijs van inschrijving kunnen laten zien.

Wat kosten mondkapjes?

De regering heeft enkele weken geleden vastgesteld dat de chirurgische mondkapjes een maximale verkoopprijs van 0,96 euro per stuk mogen hebben en de FFP2 mondkapjes een maximale verkoopprijs van 7,50 euro per stuk.

Waar zijn mondkapjes te koop?

In het begin van de corona-crisis waren er bijna geen mondkapjes te koop maar dat is inmiddels veranderd. Nu zijn mondkapjes te koop bij alle apotheken, staan er verkoop machines bij stations en andere openbare plaatsen en bieden diverse supermarkten mondkapjes aan tegen gereduceerde prijzen zoals de Mercadona, Lidl, Día, Carrefour en El Corte Inglés.

Voorbeelden supermarkten:

  • Mercadona: 10 niet herbruikbare hygiënische mondkapjes voor 6 euro (0,60 per stuk)
  • Lidl: 50 niet herbruikbare hygiënische mondkapjes voor 29,99 euro (0,60 per stuk)
  • Día: 50 niet herbruikbare hygiënische mondkapjes voor 30 euro (0,60 per stuk) 
  • Carrefour: 10 niet herbruikbare hygiënische mondkapjes voor 7,90 euro (0,79 per stuk) 
  • Hipercor: 50 niet herbruikbare hygiënische mondkapjes voor 39,95 euro (0,80 per stuk)
  • Apotheken Spanje: Maximale verkoopprijs voor niet herbruikbare hygiënische mondkapjes is 0,96 euro per stuk.

LEESTIP: Supermarkten in Spanje die mondkapjes verkopen

Wat is het juiste gebruik van mondkapjes?

Veel tegenstanders van het dragen van mondkapjes wijzen op het niet correct gebruiken van deze extra beschermingslaag. Als de mondkapjes namelijk niet goed gebruikt worden door de personen die deze dragen dan zijn de mondkapjes minder effectief. Wij gaan het juiste gebruik van mondkapjes hier niet beschrijven want daar is waarschijnlijk al genoeg informatie over te vinden.

Verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes?

Een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.

Medische of chirurgische mondkapjes (zoals aangeraden maar niet verplicht in Spanje) beschermen zowel de drager hiervan als ook de andere personen rondom.