Spanje krijgt vijfde verlenging van de noodtoestand tot 7 juni

Spanje krijgt vijfde verlenging van de noodtoestand tot 7 juni
Beeld: 123rf

MADRID – Het is premier Pedro Sánchez opnieuw op het laatste moment gelukt om genoeg parlementariërs van verschillende politieke partijen bij elkaar te krijgen om een nieuwe verlenging van de noodtoestand te krijgen. Woensdag was er een nieuwe parlementaire zitting waarin de premier een nieuwe en alweer vijfde verlenging aan de parlementariërs vroeg. Volgens de regering is deze nieuwe verlenging nodig om ervoor te zorgen dat men door kan gaan met het de-escalatieproces en sociale en economische hulp.

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens de gezondheidscrisis.

Deze noodtoestand of staat van alarm is ingegaan op 15 maart en daarna vier keer verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april en 10 mei. De huidige verlenging is alweer de vijfde verlenging en zal hoogstwaarschijnlijk ook de laatste zijn. Deze verlenging begint in feite op 25 mei tot 7 juni en valt samen met het reeds eerder aangekondigde de-escalatieproces bestaande uit vier fasen dat eind juni moet eindigen.

LEESTIP: Het de-escalatieproces met versoepeling corona-maatregelen

Verlenging

Als het aan de Spaanse regering had geleden was er een verlenging gekomen van 30 dagen tot het einde van het de-escalatieproces eind juni. Maar later moest dit door de regering bijgesteld worden omdat er geen enkele andere politiek partij, behalve de coalitiepartner Unidas-Podemos, was die dat plan steunde.

Het standpunt van diverse partijen was al bekend zoals het ronduit tegen stemmen van de PP, VOX en CUP. Diverse andere partijen eisten veel zoals de Catalaanse partijen ERC en JxCAT. Uiteindelijk koos Ciudadanos ervoor om ja te stemmen na een overeenkomst met de PSOE, maar niet voor 30 maar alleen voor 15 dagen in het belang van Spanje en de Spanjaarden. Ook de Baskische PNV stemde uiteindelijk voor, net zoals Más España en diverse kleinere partijen en formaties.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

heeft deze verlenging van de noodtoestand invloed op het openstellen van de grenzen voor EU-burgers met een NIE-nummer. ?

Elk land speelt direct op de bal conform de coronastatistieken, kijk naar Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Nederland enz, en altijd dezelfde landen bengelen achteraan : België en Spanje. Ook al zouden de statistieken 0,0 besmettingen aantonen hebben beide landen waarschijnlijk nog 3 maanden tijd nodig om er ook maar 1 politieke beslissing door te krijgen.

Nederland op de bal?????? Ze rennen er al bijna drie maanden op grote afstand achteraan als dat op de bal is

Jammer dat verlening noodtoestand niet samen valt met fase plan eind juni.
Hoop echt dat regering zeker nog tweekleurige een verlenging aanvraagt.
Schept duidelijkheid en een lijn.

Tweekleurige = twee keer

Het lijkt me dat dit wel echt het begin van het einde is van de noodstoestand. Veelzeggend dat de regering geen meerderheid heeft gekregen voor een enorm lange overdreven verlenging van 30 dagen. Ook het bericht zojuist dat vliegmaatschappijen vanaf juni weer beginnen met vliegen naar Spanje lijkt een teken dat dit de laatste verlenging van de noodtoestand zal zijn. Nog een paar weekjes geduld en dan mogen we weer naar onze huizen aan de costa’s, yes.

Politiek is politiek is politiek. Neem Ciudadanos. Slimme dame, nog 15 nachtjes, weer pakjesavond. Verlenging estado voor regalos para Ciudadanos.

En lees net dat ze maandag in Comunidad Valenciana dus ook regio Costa Blanca maandag a.s. niet naar fase 2 gaan. Dus bars en retaurants tot 1 juni 50% terras, niet 30% binnen. https://www.abc.es/espana/comunidad-valenciana/abci-coronavirus-valencia-directo-comunidad-valenciana-no-pasara-fase-2-hasta-1-junio-202005200810_directo.html

Valencia wil dat de hele regio en bloc naar fase 2 gaat, dus vandaar dat het niet is aangevraagd, moeten nog minimaal een week wagen voordat de hele regio zover is.( zie Denia.com)

wagen=wachten

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.