Spanje krijgt vijfde verlenging van de noodtoestand tot 7 juni

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Spanje krijgt vijfde verlenging van de noodtoestand tot 7 juni
Beeld: 123rf

MADRID – Het is premier Pedro Sánchez opnieuw op het laatste moment gelukt om genoeg parlementariërs van verschillende politieke partijen bij elkaar te krijgen om een nieuwe verlenging van de noodtoestand te krijgen. Woensdag was er een nieuwe parlementaire zitting waarin de premier een nieuwe en alweer vijfde verlenging aan de parlementariërs vroeg. Volgens de regering is deze nieuwe verlenging nodig om ervoor te zorgen dat men door kan gaan met het de-escalatieproces en sociale en economische hulp.

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens de gezondheidscrisis.

Deze noodtoestand of staat van alarm is ingegaan op 15 maart en daarna vier keer verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april en 10 mei. De huidige verlenging is alweer de vijfde verlenging en zal hoogstwaarschijnlijk ook de laatste zijn. Deze verlenging begint in feite op 25 mei tot 7 juni en valt samen met het reeds eerder aangekondigde de-escalatieproces bestaande uit vier fasen dat eind juni moet eindigen.

LEESTIP: Het de-escalatieproces met versoepeling corona-maatregelen

Verlenging

Als het aan de Spaanse regering had geleden was er een verlenging gekomen van 30 dagen tot het einde van het de-escalatieproces eind juni. Maar later moest dit door de regering bijgesteld worden omdat er geen enkele andere politiek partij, behalve de coalitiepartner Unidas-Podemos, was die dat plan steunde.

Het standpunt van diverse partijen was al bekend zoals het ronduit tegen stemmen van de PP, VOX en CUP. Diverse andere partijen eisten veel zoals de Catalaanse partijen ERC en JxCAT. Uiteindelijk koos Ciudadanos ervoor om ja te stemmen na een overeenkomst met de PSOE, maar niet voor 30 maar alleen voor 15 dagen in het belang van Spanje en de Spanjaarden. Ook de Baskische PNV stemde uiteindelijk voor, net zoals Más España en diverse kleinere partijen en formaties.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.