Verdeeldheid in Spanje over het corona-beleid en de regering

Verdeeldheid in Spanje over het corona-beleid en de regering
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op dinsdag heeft het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek ofwel in het Spaans Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) een nieuwe barometer gepubliceerd. Uit de resultaten blijkt dat 48% van de ondervraagde Spanjaarden het corona-beleid van de Spaanse regering niet goedkeurt maar dat 60% wel wil dat de genomen corona-maatregelen doorgaan.

Op de vraag wat de Spanjaarden vinden van een verlenging van de noodtoestand zeggen 6 van de 10 Spanjaarden dat ze het ermee eens zijn waarbij 21,8% aangeeft akkoord te gaan met 15 dagen verlenging en 35% een verlenging van 30 dagen steunt.

48,4% van de ondervraagde Spanjaarden geeft echter aan dat ze het corona-beleid van de Spaanse regering onder leiding van premier Pedro Sánchez niet steunt. 46% zegt dat ze wel vertrouwen heeft in het huidige corona-beleid.

55,9% van de deelnemers geeft aan dat ze voorstander is van een centraal landelijk beleid in de corona-crisis terwijl 36,6% aangeeft dat ze liever een gedecentraliseerd en meer autonoom of regionaal corona-beleid steunt.

Volgens de CIS barometer geeft 60,4% van de Spanjaarden aan dat ze liever nog doorgaan met de corona-maatregelen zoals deze nu gelden. 29,8% zegt dat er meer vrijheden en versoepelingen moeten komen. 

Uiteraard zijn er bij deze antwoorden grote verschillen te zien tussen de kiezers van de verschillende politieke partijen. Zo zegt 44,9% van de PP-stemmers dat ze voorstander is van een verlenging van de noodtoestand terwijl dit bij de extreemrechtse (en zo blijven deze partij noemen) VOX slechts 39,1% is. 70,1% van de keizers van de regerende PSOE-partij en 74,2% van de coalitiepartner Unidad-Podemos kiezers geeft aan een verlenging van de noodtoestand te steunen.

Wat is het CIS

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (Centro de Investigaciones Sociologicas, kortweg of CIS) is een autonoom Spaans onderzoeksinstituut dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van het Presidentschap. Het doel van dit instituut is de verwerving en openbaarmaking van kennis over de Spaanse samenleving en die van de verschillende autonome gemeenschappen. Dit gebeurt door het organiseren van opiniepeilingen onder de bevolking, op eigen initiatief of op aanvraag van andere instanties. Het CIS is te vergelijken met het Nederlandse CBS en het Belgische STATBEL.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.