Search
menu
Search

Hoeveel ijsklontjes moeten er in een ‘café con hielo’ in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Hoeveel ijsklontjes moeten er in een ‘café con hielo’ in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De vraag die door veel mensen gesteld wordt, hoeveel ijsklontjes moeten er in een ‘café con hielo’ ofwel een koffie met ijsklontjes in Spanje. Velen kennen deze vorm van het koffiedrinken wellicht niet maar anderen zweren erbij in de zomer. Maar er is al jaren een discussie over hoeveel ijsklontjes een ‘café con hielo’ nu moet hebben.

Veel Spanjaarden zweren nog steeds bij de traditionele café con hielo (koffie met ijs). Standaard bestaat deze koffie uit een café solo (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd. Er zijn ook lezers die liever een cortado drinken met ijs (of zelfs een carajillo) maar de oorspronkelijke is de espresso of café solo.

Als men suiker in de koffie drinkt dan moet dat eerst in de koffie gedaan worden en geroerd worden voordat de koffie in het glas met ijs gegoten wordt. Er zijn varianten op zoals in de Comunidad Valenciana waar er een schijfje citroen in het glas gedaan wordt en het de naam “cafe del tiempo” heet.

Ijsklontjes

Maar de vraag is hoeveel ijsklontjes moeten er in het glas zitten om een juiste café con hielo te serveren. De regel in heel Spanje is in principe twee ijsklontjes maar in de regio Murcia drinkt men deze koude koffie liever met een ijsklontje terwijl de inwoners van Navarra liever de café con hielo drinken met drie klontjes.

Over het algemeen geven de meeste deelnemers aan een onderzoek aan het liefst een café con hielo te drinken met twee ijsklontjes (47,6%) gevolgd door een ijsklontje (22,6%) en drie ijsklontjes (21,3%).

Onderzoek

Nespresso heeft een onderzoek gehouden en daaruit blijkt dat het merendeel van de deelnemers (1.000 mensen) de café con hielo in de zomer drinkt, in de openlucht en het liefst bij een bar/café. Slechts 10% van de ondervraagden zegt een ijskoffie ook te drinken in de herfst en winter terwijl 22% aangeeft al in de lente te beginnen met de café con hielo.

Volgens de meeste deelnemers aan het onderzoek van Nespresso is het drinken van een café con hielo het best na de lunch (40,5%) of tussen de lunch en het avondeten in (36,3%). 82,7% van de ondervraagden geeft aan een café con hielo te drinken in de vrije tijd terwijl 17,1% zegt dat het liefst te doen tijdens het werk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?