skip to Main Content

Tienduizenden Spanjaarden betogen in heel Spanje tegen de crisis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Het was al eerder aangekondigd, de protestmars op 19J, maar dit keer gingen niet alleen in de hoofdstad Madrid tienduizenden de straten op om te protesteren tegen de crisis en de aanpak daarvan door de overheid, maar in heel Spanje waren duizenden ontevreden burgers op de been. De zogenaamde 15M beweging had tot deze protesten opgeroepen waarbij niet alleen tegen de Spaanse regering maar ook tegen het Europese beleid werd gedemonstreerd.

Aan de oproep van de organisatie om te protesteren werd massaal gehoor gegeven waarbij ook het passieve gedrag werd gehandhaafd. Er zijn dan ook nergens problemen geweest met de politie. In Madrid waren volgens de politie zo’n 40.000 mensen die deelnamen aan de zes verschillende protestmarsen maar de organisatie noemt van tenminste 90.000 deelnemers. In de Spaanse hoofdstad kwamen de zes protestmarsen bijeen bij het Spaanse parlement maar kon men niet tot aan de deuren komen vanwege het feit dat de politie 300 meter rondom het regeringsgebouw de straten had afgesloten. Gelukkig verliepen de protestmarsen zonder problemen en in een feestelijke en passieve stemming.

In Barcelona echter werd gesproken van tenminste 200.000 protestanten maar ook daar spreekt de politie van veel lagere cijfers van rond de 75.000 mensen. In Valencia waren ook duizenden mensen op de been net zoals andere steden als Sevilla, Málaga, Murcia, Bilbao, Tarragona en Palma de Mallorca.

Of er in de nabije toekomst meer protesten zullen volgen is nog niet bekend. Ook weet men nog niet of de protestanten weer van plan zijn om te gaan kamperen op grote centrale pleinen in de steden, zoals dat wel gebeurde na de vorige grote protestacties op 15 mei jongstleden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend