skip to Main Content
Verkiezingspeilingen Spanje voorspellen de PP als grootste en Podemos als tweede

Verkiezingspeilingen Spanje voorspellen de PP als grootste en Podemos als tweede

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-6aMADRID – Met nog minder dan een week te gaan voordat er nieuwe verkiezingen zijn in Spanje is het gebruikelijk dat de belangrijkste kranten van het land de laatste verkiezingspeilingen publiceren. In de krant El Pais is te zien dat de Partido Popular (PP) weliswaar voor de tweede keer de verkiezingen zal winnen maar dat de socialistische PSOE de tweede plaats zal moeten overdragen aan Unidos-Podemos.

Zoals het er nu naar uit ziet en als de peilingen voor de verkiezingen gelijk gaan krijgen (iets wat overigens niet altijd gebeurt) dan zal de Partido Popular van de huidige premier in functie Mariano Rajoy weer de verkiezingen gaan winnen met 114 zetels in het parlement, 9 minder dan in december vorig jaar.

De socialistische PSOE stond normaal gesproken altijd als tweede grote partij te boek maar zal eindigen in 82 zetels wat er 8 minder zijn dan in december 2015 en wat de partij een derde plaats oplevert.

De tweede grote partij zal volgens de peilingen Unidos-Podemos gaan worden met 93 zetels, 22 zetels meer dan bij de laatste verkiezingen in december (mede doordat de IU partij en Podemos zich samen presenteren). Als vierde grote partij blijft de formatie van Albert Rivera Ciudadanos met 39 zetels in het parlement, 1 minder dan in december 2015.

Met deze voorspellingen zou het moeilijk gaan worden om een coalitie regering te vormen en moeten de partijen weer rond de tafel gaan zitten. Zoals inmiddels bekend wil niemand met de PP samenwerken dus zal het aan Unidos-Podemos, PSOE en Ciudadanos zijn om tot overeenkomsten te komen om zo minstens 176 zetels te bemachtigen in het parlement waarna een regering gevormd kan worden. Op dit moment zouden Unidos-Podemos en de PSOE samen 175 zetels kunnen hebben, net eentje te weinig voor de meerderheid van de zetels in het parlement – (Remco Stoffer)

De verkiezingspeiling is uitgevoerd in opdracht van El Pais door Metroscopia.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken