skip to Main Content
“Dutch reach” de veilige manier van een autodeur openen nu ook in Spanje aangekomen

“Dutch reach” de veilige manier van een autodeur openen nu ook in Spanje aangekomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nederland is een fietsland en om te voorkomen dat een autorijder of bijrijder de deur van de auto zomaar open gooit zonder goed te kunnen zien wat er aan komt rijden, heeft men in het land van de fiets een systeem bedacht om veilig de deur open te doen door middel van de verkeerde hand te gebruiken. Dit wordt in de Verenigde Staten omschreven als “Dutch reach” en wordt nu ook in Spanje in de landelijke pers omschreven.

De “Dutch reach” heeft in Spanje de naam “alcance holandés” gekregen en is niets minder dan het uitstappen door de verkeerde arm te gebruiken om het portier te openen. Als je dat doet wordt je namelijk gedwongen te keren in de autostoel waardoor je kunt vermijden dat het portier open gaat terwijl er bijvoorbeeld een fietser naast de auto rijdt. In Nederland zou deze manier van openen de naam “Nederlandse greep” hebben gekregen ware het niet dat dit de normaalste zaak van de wereld is of lijkt te zijn.

Verenigde Staten

De Nederlandse manier van het openen van het autoportier werd geëxporteerd naar de Verenigde Staten nadat de 70-jarige fanatieke fietser en gepensioneerde dokter Michael Charney een campagne startte om de Nederlandse manier van portier openen in te voeren in de Verenigde Staten. De campagne kreeg in de VS de naam “Dutch Reach Project” waarbij ook een website werd opgezet.

Nu nog in Spanje

Zover is men in Spanje nog niet maar gezien het feit dat volgens de Spaanse verkeersdienst (DGT) 70% van de ongevallen met fietsers plaatsvinden binnen de bebouwde kom, is de “Nederlandse greep” geen slecht idee. Er worden in de Spaanse steden namelijk steeds meer fietspaden aangelegd wat allemaal leuk en aardig is maar dat gebeurd vaak op de verkeerde manier. Fietsstroken liggen daarbij pal langs de weg of naast parkeerstroken waarbij het opengaan van een autodeur (levens)gevaarlijk kan zijn voor de fietsers. De “alcance holandés” zou eventueel de oplossing kunnen bieden voor dat en vele andere problemen. Dit zou ook eventueel een uitstekende manier zijn om ongevallen met scooters en motorrijders te voorkomen.

Meer fietsers

Gezien het feit dat er steeds meer fietsers bij lijken te komen in Spanje en dat de gemiddelde Spanjaard niet fietst zoals een Nederlander (te weten: onzeker, te laag zittend, op de verkeerde fiets, zonder licht, te snel/langzaam en vaak niet op het verkeer letten of naast het fietspad fietsen) is een manier om de fietsers op een simpele manier te beveiligen door de Nederlandse wijze van het openen van autodeuren in te voeren in Spanje. Dat zal zeker niet van de ene op de andere dag gaan gebeuren en de autorijders zijn slechts een deel van het probleem wat betreft ongevallen met fietsers (die ook niet altijd volgens de regels fietsen) maar het zou een begin kunnen zijn.

Het openen van een portier met je verkeerde arm kan dus levens redden of ongevallen voorkomen. Ken jij deze manier van auto deuren openen al? Doe je dat zelf ook of heb je het alleen zo geleerd en dat was het? Wij van de redactie kunnen ons niet herinneren dat we zoiets geleerd hebben en eigenlijk is het voor het eerst dat wij erover lezen, en dan ook nog in een Spaanse krant 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. De “Nederlandse greep.”? Had ik nog nooit van gehoord. En ik heb toch bijna 20 jaar in Nederland mijn rijbewijs mogen gebruiken. Wel geleerd goed in de spiegel te kijken voor je de deur open doet. Mijn vrouw kent het wel, maar ook alleen omdat ze er wel eens iets over gelezen had. Maar om dit nu dé Nederlandse vinding als “De Nederlandse greep” de wereld in te slingeren getuigd weer van de gebruikelijke zelfingenomenheid van ons soort. Net als dat wij ‘het fietsland’ van de wereld zouden zijn. Nou, kijk eens in Denemarken, België, China. En als er eens wat groots gebeurd (een ramp of zo) dan zijn de Nederlanders er als de kippen bij om het als ‘wereld nieuws’ te brengen en het journaal laat dan zien dat er in België en Engeland of bij de Duitsers op het journaal komt. Tja, dat zijn de buurtjes. In Spanje of vele andere landen is het dan echt geen item. Maar ja, dat willen wij Nederlanders weer niet aannemen. Wij als klein landje zijn groot in ons groots voelen. De buitenwereld vindt dat dan wel weer grappig…..

 2. Mijn mening.
  Aanpassen aan het land waar je bent.
  In België zijn bv de regels voor voorang van rechts ook anders.
  Stop je , dan ben je je voorrang kwijt.
  Verlang niet, in een ander land, dat iedereen zich aan jou gewoontes gaat aanpassen.

  1. Ter info: sinds 2007 is de voorrang van rechts in België absoluut, dus ook wanneer je gestopt bent, heb je nog voorrang als er geen borden of wegmarkeringen staan die het tegendeel aanduiden

 3. Nu moeten de Spanjaarden nog leren:
  Een rotonde NIET op de buitenste ring 3/4 of verder nemen.
  een rotonde benaderen op rechter rijstrook, op de rotonde de linker rijstrook nemen, en de rotonde verlaten op rechterrijstrook, en zo pas niet afsnijden op de rotonde, voor de mensen die de rotonde op linker rijvak correct naderen om de rotonde 180 grd of meer te nemen.
  Nu moeten ze ook nog het Nederlandse ritsen leren.

  Het komt wel goed met die Spanjaarden maar het is dan na Siesta, fiesta en mañana waarschijnlijk.
  Probleem blijft nog steeds de “Franco” invloeden.

 4. Ik open de deur altijd met rechterhand, het aangeleerd tijdens rijles. Ik heb al eens iemand zijn deur omgeplooid, bleef met mijn laadbak achter zijn deur hangen toen de bijrijder die plots open deed. 😉
  Een fractie van een seconde niet opletten en je hebt prijs.

 5. “Nederlandse greep”
  Nog nooit van gehoord !!!!
  Al woon ik al 32 j in Nederland
  Zou ook niet weten wat de “goede hand” is om de deur open te maken
  Doe ik soms met rechts en soms met links
  Maar helemaal met Ricardo eens
  Ophouden met zeuren/zeiken over de Spaanse fietspaden
  Als je naar Spanje gaat om te fietsen dan moet je het doen met wat er is
  Alsof ze er in bv Benidorm rekening mee moeten houden dat de Ned/Belgen daar willen fietsen
  Kan
  Maar fiets dan daar waar de Spanjaarden ook moeten fietsen en vervolgens geen eisen hebben ( in hun eigen land)

 6. Ik heb 63 jaar geleden mijn rijbewijs gehaald en toen werd mij al geleerd
  om de deur met mijn rechterhand te openen Dus heb ik het mijn kinderen ook geleerd
  Maria

 7. Ik heb veel gefietst in de omgeving van Benidorm. Het is altijd uitkijken en je moet overal rekenschap mee houden. Vooral de stilstaande auto s. Iemand zit te bellen in zijn auto en dan gooien ze ineens het portier open. Al vaak een engelbewaarder op mijn schouder gehad. Maar de fietsers kunnen er zelf ook wat van. Rood licht, hoezo stoppen. Maar hoe ze hier de fietspaden aanleggen is echt ongelooflijk. Maar misschien leren ze het nog eens. Als je echt voorzichtig bent en niet als een gek langs de weg fietst, kun je nog genieten van het fietsen. En houd je aan de verkeersregels.

 8. Oef wat is Ricardo pissig. Geeft zijn voormalige landgenoten er zelfs de schuld van dat de veilige fietspaden niet professioneel werden aangelegd. Zou hij ook niet weten dat spanjaarden verzot zijn op fietsen? Racefietsen bedoel ik.
  En wat zou boze Ricardo nou bedoelen met hier ‘weer’ de baas te spelen?

 9. Nederlanders met hun domme fietsen, blijf gewoon thuis, kom in ons Spanje niet weer de baas spelen en onze mooie straten vernietigen door paadjes. Bouw ze in Nederland en laat ons met rust. Willen jullie fietsen, blijf in jullie prachtige Nederland, en kom hier de boel niet op stelten zetten.

 10. Heb je al in Benidorm naar de fietspaden gekeken? Die gemeente abtenaren daar zijn kompleet imbeciel!

 11. Spanjaarden houden in het verkeer sowieso nauwelijks met een ander rekening, dus of de “Nederlandse greep” daar veel aan zal verbeteren….Mijn beste tip is: anticiperend rijden (en lopen of fietsen): altijd denken, wat zou die Spaanse automobilist voor gekkigheid kunnen uithalen.

 12. Ik heb het nooit geleerd, het is gewoon normaal om in de spiegel te kijke voor je uitstapt. Kijk eens in Orihuela Costa daar Ligthart sommige fietspaden in het midden van de weg. Hoe gek wil je het hebben!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken