skip to Main Content
Luchtverkeersleiders Spanje willen wellicht gaan staken (2018)
123RF

Luchtverkeersleiders Spanje willen wellicht gaan staken (2018)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Luchtverkeersleiders Spanje willen wellicht gaan staken

123RF

BARCELONA – Men maakt zich in de toeristische wereld grote zorgen om mogelijke stakingen die zijn aangekondigd door de luchtverkeersleiders in Spanje. Vooralsnog gaat het om een staking van de medewerkers van Enaire die zorg draagt voor de luchtverkeersleiders in Barcelona die in april al aan hebben gegeven wellicht vanaf 20 juni 24-uurs stakingen te gaan houden. Een definitieve beslissing is nog niet genomen door de vakbonden maar iedereen maakt zich nu al grote zorgen.

In april maakten de luchtverkeersleiders van het Centro de Control in Barcelona al bekend te willen gaan staken vanaf 20 juni maar sindsdien is er niet veel informatie over gepubliceerd. Toch is in buitenlandse kranten te lezen dat men zich in de toeristische wereld zorgen maakt over mogelijke stakingen aangezien dat kan leiden tot grote vertragingen en annuleringen van vluchten, en dat precies in de drukste vakantieperiode.

Franse collega’s

De luchtverkeersleiders in buurland Frankrijk zorgen al maanden (of eigenlijk al jaren) voor veel problemen waardoor meer dan een 700 miljoen vliegtuigpassagiers de dupe zijn geworden. In Frankrijk wordt regelmatig gestaakt en vliegmaatschappijen hebben het helemaal gehad met de stakingen waardoor niet alleen vluchten in Frankrijk zelf maar alle vluchten die over dat land ook beïnvloed worden.

Vrije tijd en meer personeel

In Spanje wil men hoofdzakelijk staken omdat men aangeeft dat er te weinig luchtverkeersleiders zijn waardoor men meer moeten werken waardoor er ook fouten kunnen optreden, en een fout bij een luchtverkeersleider kan fataal zijn.

Daarnaast geven de luchtverkeersleiders aan dat ze meer vrije tijd willen hebben om tot rust te komen. De Spaanse luchtverkeersleiders willen dit keer niet staken om hogere salarissen want iedereen weet inmiddels dat men in Spanje bijna het meeste verdient van de hele EU.

Barcelona

Voorlopig gaat het alleen nog om mogelijke stakingen bij de luchtverkeersleiders in het Centro de Control in Barcelona waardoor vluchten naar Catalonië en de Balearen te maken kunnen krijgen met de gevolgen van de stakingen. Met name op het vliegveld Barcelona-El Prat is er grote druk op de luchtverkeersleiders omdat de druk enorm is toegenomen aangezien er steeds meer passagiers en vliegtuigen gebruik maken van het Catalaanse vliegveld.

Vanaf 1 augustus zal het aantal medewerkers in de operatie toren van het vliegveld weliswaar stijgen met 37 nieuwe luchtverkeersleiders maar dat is volgens de vakbond bij lange na niet genoeg aangezien de drukte al in juni begint en niet pas in augustus. Enaire zegt dat het seizoen in juni zelfs is begonnen met één luchtverkeersleider minder in plaats van meer.

Mocht er een staking gaan plaatsvinden op het vliegveld van Barcelona dan zal dat alweer de derde zomer op rij zijn dat er problemen zijn op het Catalaanse vliegveld. In 2016 zorgden problemen bij de Spaanse low cost vlieger Vueling voor problemen en in 2017 waren het stakingen bij het veiligheidspersoneel welke zorgde voor grote vertragingen op de vliegvelden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken