skip to Main Content
Spanje viert “yellow day” de gelukkigste dag van het jaar

Spanje viert “yellow day” de gelukkigste dag van het jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel inwoners van Spanje en de rest van Europa weten het waarschijnlijk niet of staan er niet bij stil maar 20 juni is de “yellow day” ofwel de gelukkigste dag van het jaar. Volgens psychologen en weerexperts van de website eltoempo.es is 20 juni de dag waarop men het gelukkigst is en waarbij diverse elementen bij elkaar komen zodat men zich lekker voelt. Yellow day vindt plaats één dag voordat de zomer officieel op 21 juni zal beginnen en is een beetje een tegenhanger van het internationaal bekende “blue monday”, werelds meest deprimerende dag.

Terwijl op de derde maandag van januari elk jaar de “blue monday” ofwel de meest trieste dag van het jaar geviert wordt, heeft eltiempo.es het initiatief genomen om elk jaar 20 juni tot “yellow day” te bekronen. Dit is volgens de psychologen en weerexperts de gelukkigste dag van het jaar. Maar waarom dan, wat maakt deze 20 juni dan zo speciaal.

Zon

Als eerste is 20 juni altijd de dag van het jaar met de meeste zonuren, zoals 15 uur en 1 minuut in Madrid, 15 uur en 16 minuten in Barcelona en zelfs 15 uur en 57 minuten in A Coruña in het noordwest gelegen A Coruña in Galicië. Het zonlicht zorgt voor “felicidad” en “ánimo” nu men weet dat de zomer en dus ook de zomervakantie eraan komt.

Temperatuur

De zon is echter niet de enige reden waarom 20 juni de gelukkigste dag van het jaar is. De temperaturen lopen rond deze tijd van het jaar steeds meer op en het wordt warmer en warmer met gemiddelde temperaturen van 23 graden. Nu moet daarbij gezegd worden dat dit punt nu juist dit jaar iets anders is aangezien “yellow day” precies in de heetste periode tot nu toe valt. Die aangename maar op dit moment te hoge temperatuur zit dus wel goed.

Vakantiegeld

De experts hebben echter nog enkele andere factoren opgenomen om de gelukkigste dag van het jaar te bepalen. Zo hebben we al de zon en de steeds hoger wordende temperaturen gehad maar ook het extra vakantiegeld (paga extra de verano) in deze maand zorgt ervoor dat veel Spanjaarden zich gelukkiger voelen. Tel daarbij ook de aankomende vakanties bij op en de formule is compleet.

Daarnaast speelt mee dat de dag na “yellow day” de zomer officieel begint op 21 juni. Ook dat zorgt ervoor dat veel mensen zich blijer, vrijer en opgewekter gaan voelen.

“Rey en España”

Nu zullen veel in Spanje wonende Nederlanders en Belgen zich wellicht afvragen waarom men een “yellow day” moet organiseren terwijl het leven in Spanje al zo goed is. Dat is deels dan ook wel waar, zeker voor die personen die naar Spanje zijn gekomen en als “god in Frankrijk” leven ofwel “rey en España” met genoeg geld, een leuk huis, vrije tijd en geen zorgen en weinig tot geen problemen. Voor de Spanjaarden is dat natuurlijk wel wat anders want die hebben hun normale leven in dit land en zij kunnen zo af en toe wel een vrolijke dag gebruiken: de “yellow day” dus 🙂

Doe jij ook mee met de “yellow day”?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Nee, maar ik doe wel mee met de dia amarillo. Wat een onzin zeg, al dat Engels . Kan er niet een verbod komen op die zich steeds meer opdringende taal? Vond het indertijd in NL al erg, maar het gaat hier steeds meer dezelfde kant op.

  2. Ik weet nu pas dat deze dag bestaat 🙂 Maar nu zijn ook de feesten van San Juan Alicante bezig, daar ook veel blije(dronken) mensen. Voor mij is dit gewoon een dag zoals alle anderen alhoewel de zon me wel blij maakt na zoveel regenval.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken