Drie maanden schoolvakanties weer van start in Spanje

Drie maanden schoolvakanties weer van start in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Een dezer dagen hebben de schoolkinderen in Spanje weer vrij en zullen ze de komende drie maanden kunnen genieten van hun vrije dagen gedurende de zomer. Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20 juni tot ongeveer 11 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier. Voor veel kinderen is het geweldig om zo lang vrij te hebben maar volgens experts hebben deze lange vakantieperiodes een negatief effect op het leerproces en is het tijd om te veranderen.

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden zomervakantie aan een stuk door terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden kinderen om hen heen, als ze al tijd hebben voor hun kinderen. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos want de ouders moeten wel gewoon werken.

De aanvangsdata van de extra lange zomervakantie is per autonome deelstaat verschillend maar ligt meestal tussen de 20 en 22 juni. De aanvang van de scholen gebeurt dan meestal weer tussen 11 en 15 september.

Als het aan experts op het gebied van onderwijs ligt moeten kinderen veel minder lang vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich meer gaan aanpassen aan de zomervakantieperiodes die ook in andere Europese landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen Europa met de langste schoolvakantie.

Waarom zo lang

Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden maar dat is allang niet meer zo lastig op de scholen vanwege de airconditioning die de meeste scholen hebben. Al zijn niet alle scholen goed voorbereid op warm weer, iets dat ook wel blijkt als het warmer begint te worden of na de zomer nog steeds warm is en waar sommige scholen niet voor verkoeling kunnen zorgen

Daarnaast vielen vroeger de lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogst periodes in de zomermaanden terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo maar het Spaanse schoolsysteem is een beetje vast blijven zitten.

Goed of niet goed

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed aangezien de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaat zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeeld wordt over het jaar.

Cantabrië is anders

Enkele jaren geleden is men in de regio Cantabrië begonnen met het verdelen van de vakantieweken. Zo zullen de schoolkinderen elke keer twee maanden les hebben en dan een week vrij, een wat meer Europees model dat ook in Frankrijk gehandhaafd wordt. Volgens de Cantabrische regionale overheid is een verdeling van de vrije dagen beter voor de kinderen waarbij men de druk van het leren even wegneemt.

Men heeft nog steeds 175 schooldagen alleen de verdeling is iets anders dan in de rest van Spanje. Het is een hele verandering ten opzichte van de rest van Spanje maar niet iedereen is daar zo blij mee. Wat dacht je van de ouders die nu extra dagen vrij moeten nemen om op de kinderen te letten of dat moeten overdragen aan de opa’s en oma’s.

Wie weet in de toekomst gaat het in de rest van Spanje ook veranderen en er wordt nu veel over gesproken maar net zoals in veel andere gevallen van het veranderen van tradities en gewoontes duurt dit wat langer in Spanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

14
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Christine Matamoros

Ik vond het altijd zalig als het vakantie was en mijn zoon niet naar school hoefde te gaan. Kinderen zijn al zo vlug groot, geniet er dus van als het kan. 1 september was ik altijd beetje triest dat een mooie periode voorbij was.
Die 10 dagen aan begin en eind erbij (t.o.v. België) zal wel zoveel verschil niet maken…

Anoniem

Ik vind het zalig. 3 maanden lang lekker rustig opstaan en geen verplicht “taxi-bedrijf-mama”. Niet iedere week examens, gewoon even rust.

Anoniem

hel op aarde

señor Jan

Dat zei je moeder ook over jou.

Anoniem

Hoezo? Hel op aarde?

Johanna

De schoolvakanties aanpassen aan de ándere euro landen en geen 3 maanden meer.

Anoniem

Of de andere Europese landen passen zich aan aan Spanje, Italië, Portugal enz…

Eddy

3 maanden is eerlijk gezegd erover.

delabiej1rsca@hotmail.com

Frankrijk heeft niet één, maar telkens 2 weken ‘korte’ vakantie (Allerheiligen, Kerstmis, krokus en Pasen), met daarnaast 8 weken in juli en augustus

Juan74

Laten ze het om te beginnen gewoon naar 2 maanden brengen.
Juli en Augustus vrij en de rest gewoon school.
Vanwege de hoge temperaturen snap ik wel dat die maanden het bijna niet te doen is, maar het is nu gewoon te lang, zowel voor de kinderen als voor de ouders.

Anoniem

Mijn kinderen hebben nu net een jaar basisschool erop zitten in Spanje. De kinderen zijn ondertussen supermoe en echt toe aan vakantie doordat er gedurende het schooljaar te weinig korte vakanties zijn. En nu 11 weken achter elkaar zomervakantie. Pfff…

Ingrid

Ik kan me absoluut niet herinneren, dat ik ‘vroeger’ zo moe was van het naar school gaan dat een zomervakantie van bijna 3 maanden gerechtvaardigd was. De leerlingen op Spaanse scholen hebben voldoende schoolvrije dagen. Er is namelijk altijd wel iets te vieren. Bovendien zijn er niet zo veel lesduren per dag. In Andalucía komen de bussen met schoolkinderen al terug om 14:00 uur. Scholen voorzien van airco en iedereen kan normaal doorgaan tot medio juli en dan weer aan een nieuw schooljaar beginnen op 1 september.

señor Jan

Waarom is Juli perse normaal? Waarom is alles wat Nederland of EU doet normaal? Ik herinner mij nog dat ik op zaterdag tot 12:00 uur naar school moest. (Niet Nederland) Zullen we dat ook maar weer invoeren? Best normaal toch. Of moet Spanje de winkels nu ook openen op ‘normaal’ zondag? Alles moet perse hetzelfde in de EU, laten we dan beginnen bij de lonen. Begrijp ook niet wat perse zo slecht moet zijn aan 3 maanden vakantie. Enige nadeel is het voor de ouders en familie. Ik zie er ook al op tegen morgen 🙂 De kinderen lijden er… Lees verder »

Anoniem

Drie maanden schoolvakanties weer van start in Spanje , en start ook voor de opa`s en oma`s drie maanden oppasvakantie.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.