skip to Main Content
Hogueras feesten in Alicante
Pixabay

Hogueras feesten in Alicante

ALICANTE – De stad Alicante viert tussen 20 en 29 juni (2019) een week lang feest. Eigenlijk is de stad al in feeststemming sinds het begin van de maand juni maar het hoogtepunt van de “Hogueras de San Juan” of in het Valenciaans “Fogueres de Sant Joan” festiviteiten vindt plaats tussen 20 en 24 juni.

De Hogueras feesten in Alicante hebben net zoals veel andere feesten de bekende elementen zoals vuurwerk met de knallende mascletà, de metershoge monumenten (niet Fallas genoemd maar Hogueras) die men bouwt en tentoonstelt, het typische bloemenoffer (ofrenda) aan de Virgen del Remedio en de folklorische parade en als laatste dag in de nacht van 24 op 25 juni de zogenaamde “cremà” ofwel het verbranden van de Hogueras in de verschillende wijken.

Het woord Hogueras betekent eigenlijk letterlijk vreugdevuren en heeft alles te maken met het feest ter ere van San Juan, in het Nederlands bekend als Johannes de Doper. De naam van de festiviteiten “Hogueras de San Juan” betekent dus “vreugdevuren van Johannes de Doper’’.

Elk jaar bij elk feest vinden dezelfde activiteiten op dezelfde volgorde plaats zoals:

 • De “Plantà” op 20 juni ofwel het plaatsen van de beelden/monumenten (Hogueras)
 • De “Desperta distritos fogueriles” tussen 20 en 25 juni is een wekdienst elke morgen om 8 uur om alle feestgangers in de stad te wekken.
 • De “Ofrenda de flores” ofwel het bloemenoffer op 21 en 22 juni.
 • De “Desfile Folclórico Internacional” ofwel de folklorische parade met klederdracht op 23 juni.
 • De “Mascletàs” tussen 20 en 25 juni op de Plaza de Los Luceros, ofwel het knal vuurwerk spektakel wat tevens een wedstrijd (concurso) is en waar de makers prijzen meer kunnen winnen.
 • De “Palmera” vuurwerkshow in de nacht van 24 juni die wordt afgestoken op de Monte Benacantil (om middernacht).
 • De “Cremà” ofwel het verbranden van de beelden/monumenten in de nacht van 24 op 25 juni.

Vuurwerkwedstrijd

Direct na de Hogueras de San Juan festiviteiten tussen 20 en 25 juni beginnen op de avond van de 25e juni de Concurso Internacional de Fuegos Artificiales ofwel de internationale vuurwerkwedstrijd. Elke avond om middernacht tussen 25 en 29 juni wordt er een vuurwerkshow gegegeven door verschillende bedrijven die dus ook meedoen aan een wedstrijd.

Andere plaatsen

De Hogueras is niet iets exclusiefs voor de stad Alicante, de hoofdstad van de provincie, maar iets wat op meerdere plaatsen plaatsvindt zoals in Torrevieja, Guardamar del Segura, San Juan de Alicante, San Vicente del Raspeig, Dénia, Jávea, Calpe, Benidorm en Elche.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Hallo Remco,
  Ik lees je berichtjes heel vaak, en moet het even kwijt……..je teksten zijn duidelijk gebaseerd op het Spanje dat jij kent, Spanje is ook Spanje van het midden van het land naar boven. Mijn advies is dat je eens dat deel van Spanje leert kennen! Zou je nog heel veel van kunnen leren!

 2. Wij slaan het feest voledig over dit doen we nu al een jaar of 8 want wij kunnen niet goed meer tegen de enorme drukte en het enorme lawaai. Je kunt de Mascletas en de verbranding van de beelden ook op de lokale tv bekijken zonder gek te worden van de drukte en herrie. En dat wij niet de enige zijn blijkt wel uit de enorme toename van mensen hier die het feest willen ontlopen de komende dagen. Het is dan tegenwoordig ook meer een feest voor de jongeren.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by