Hogueras feesten in Alicante (2019)

Hogueras feesten in Alicante
Beeld: Pixabay

Hogueras feesten in Alicante (2019)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De stad Alicante viert tussen 20 en 29 juni (2019) een week lang feest. Eigenlijk is de stad al in feeststemming sinds het begin van de maand juni maar het hoogtepunt van de “Hogueras de San Juan” of in het Valenciaans “Fogueres de Sant Joan” festiviteiten vindt plaats tussen 20 en 24 juni.

De Hogueras feesten in Alicante hebben net zoals veel andere feesten de bekende elementen zoals vuurwerk met de knallende mascletà, de metershoge monumenten (niet Fallas genoemd maar Hogueras) die men bouwt en tentoonstelt, het typische bloemenoffer (ofrenda) aan de Virgen del Remedio en de folklorische parade en als laatste dag in de nacht van 24 op 25 juni de zogenaamde “cremà” ofwel het verbranden van de Hogueras in de verschillende wijken.

Het woord Hogueras betekent eigenlijk letterlijk vreugdevuren en heeft alles te maken met het feest ter ere van San Juan, in het Nederlands bekend als Johannes de Doper. De naam van de festiviteiten “Hogueras de San Juan” betekent dus “vreugdevuren van Johannes de Doper’’.

Elk jaar bij elk feest vinden dezelfde activiteiten op dezelfde volgorde plaats zoals:

  • De “Plantà” op 20 juni ofwel het plaatsen van de beelden/monumenten (Hogueras)
  • De “Desperta distritos fogueriles” tussen 20 en 25 juni is een wekdienst elke morgen om 8 uur om alle feestgangers in de stad te wekken.
  • De “Ofrenda de flores” ofwel het bloemenoffer op 21 en 22 juni.
  • De “Desfile Folclórico Internacional” ofwel de folklorische parade met klederdracht op 23 juni.
  • De “Mascletàs” tussen 20 en 25 juni op de Plaza de Los Luceros, ofwel het knal vuurwerk spektakel wat tevens een wedstrijd (concurso) is en waar de makers prijzen meer kunnen winnen.
  • De “Palmera” vuurwerkshow in de nacht van 24 juni die wordt afgestoken op de Monte Benacantil (om middernacht).
  • De “Cremà” ofwel het verbranden van de beelden/monumenten in de nacht van 24 op 25 juni.

Vuurwerkwedstrijd

Direct na de Hogueras de San Juan festiviteiten tussen 20 en 25 juni beginnen op de avond van de 25e juni de Concurso Internacional de Fuegos Artificiales ofwel de internationale vuurwerkwedstrijd. Elke avond om middernacht tussen 25 en 29 juni wordt er een vuurwerkshow gegegeven door verschillende bedrijven die dus ook meedoen aan een wedstrijd.

Andere plaatsen

De Hogueras is niet iets exclusiefs voor de stad Alicante, de hoofdstad van de provincie, maar iets wat op meerdere plaatsen plaatsvindt zoals in Torrevieja, Guardamar del Segura, San Juan de Alicante, San Vicente del Raspeig, Dénia, Jávea, Calpe, Benidorm en Elche.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.