Hogueras feesten in Alicante

Hogueras feesten in Alicante
Beeld: Pixabay

ALICANTE – De stad Alicante viert tussen 20 en 29 juni (2019) een week lang feest. Eigenlijk is de stad al in feeststemming sinds het begin van de maand juni maar het hoogtepunt van de “Hogueras de San Juan” of in het Valenciaans “Fogueres de Sant Joan” festiviteiten vindt plaats tussen 20 en 24 juni.

De Hogueras feesten in Alicante hebben net zoals veel andere feesten de bekende elementen zoals vuurwerk met de knallende mascletà, de metershoge monumenten (niet Fallas genoemd maar Hogueras) die men bouwt en tentoonstelt, het typische bloemenoffer (ofrenda) aan de Virgen del Remedio en de folklorische parade en als laatste dag in de nacht van 24 op 25 juni de zogenaamde “cremà” ofwel het verbranden van de Hogueras in de verschillende wijken.

Het woord Hogueras betekent eigenlijk letterlijk vreugdevuren en heeft alles te maken met het feest ter ere van San Juan, in het Nederlands bekend als Johannes de Doper. De naam van de festiviteiten “Hogueras de San Juan” betekent dus “vreugdevuren van Johannes de Doper’’.

Elk jaar bij elk feest vinden dezelfde activiteiten op dezelfde volgorde plaats zoals:

  • De “Plantà” op 20 juni ofwel het plaatsen van de beelden/monumenten (Hogueras)
  • De “Desperta distritos fogueriles” tussen 20 en 25 juni is een wekdienst elke morgen om 8 uur om alle feestgangers in de stad te wekken.
  • De “Ofrenda de flores” ofwel het bloemenoffer op 21 en 22 juni.
  • De “Desfile Folclórico Internacional” ofwel de folklorische parade met klederdracht op 23 juni.
  • De “Mascletàs” tussen 20 en 25 juni op de Plaza de Los Luceros, ofwel het knal vuurwerk spektakel wat tevens een wedstrijd (concurso) is en waar de makers prijzen meer kunnen winnen.
  • De “Palmera” vuurwerkshow in de nacht van 24 juni die wordt afgestoken op de Monte Benacantil (om middernacht).
  • De “Cremà” ofwel het verbranden van de beelden/monumenten in de nacht van 24 op 25 juni.

Vuurwerkwedstrijd

Direct na de Hogueras de San Juan festiviteiten tussen 20 en 25 juni beginnen op de avond van de 25e juni de Concurso Internacional de Fuegos Artificiales ofwel de internationale vuurwerkwedstrijd. Elke avond om middernacht tussen 25 en 29 juni wordt er een vuurwerkshow gegegeven door verschillende bedrijven die dus ook meedoen aan een wedstrijd.

Andere plaatsen

De Hogueras is niet iets exclusiefs voor de stad Alicante, de hoofdstad van de provincie, maar iets wat op meerdere plaatsen plaatsvindt zoals in Torrevieja, Guardamar del Segura, San Juan de Alicante, San Vicente del Raspeig, Dénia, Jávea, Calpe, Benidorm en Elche.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Hallo Remco,
Ik lees je berichtjes heel vaak, en moet het even kwijt……..je teksten zijn duidelijk gebaseerd op het Spanje dat jij kent, Spanje is ook Spanje van het midden van het land naar boven. Mijn advies is dat je eens dat deel van Spanje leert kennen! Zou je nog heel veel van kunnen leren!

Zolang ze maar geen beesten doden en folteren want dat noemen ze spijtig genoeg ook feesten

Wij slaan het feest voledig over dit doen we nu al een jaar of 8 want wij kunnen niet goed meer tegen de enorme drukte en het enorme lawaai. Je kunt de Mascletas en de verbranding van de beelden ook op de lokale tv bekijken zonder gek te worden van de drukte en herrie. En dat wij niet de enige zijn blijkt wel uit de enorme toename van mensen hier die het feest willen ontlopen de komende dagen. Het is dan tegenwoordig ook meer een feest voor de jongeren.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.