Spanje viert ‘yellow day’ de gelukkigste dag van het jaar

Spanje viert “yellow day” de gelukkigste dag van het jaar
Beeld: Freepik

MADRID – Veel inwoners van Spanje en de rest van Europa weten het waarschijnlijk niet of staan er niet bij stil maar 20 juni is de “yellow day” ofwel de gelukkigste dag van het jaar. Volgens psychologen is 20 juni de dag waarop men het gelukkigst is en waarbij diverse elementen bij elkaar komen zodat men zich lekker voelt. Yellow day vindt plaats één dag voordat de zomer officieel op 21 juni zal beginnen en is een beetje een tegenhanger van het internationaal bekende “blue monday”, werelds meest deprimerende dag.

Terwijl op de derde maandag van januari elk jaar de “blue monday” ofwel de meest trieste dag van het jaar gevierd wordt, heeft men het initiatief genomen om elk jaar 20 juni tot “yellow day” te bekronen. Dit is volgens de psychologen en weerexperts de gelukkigste dag van het jaar. Maar waarom dan, wat maakt deze 20 juni dan zo speciaal.

Zon

Als eerste is 20 juni altijd de dag van het jaar met de meeste zonuren, zoals 15 uur en 1 minuut in Madrid, 15 uur en 16 minuten in Barcelona en zelfs 15 uur en 57 minuten in A Coruña in het noordwest gelegen A Coruña in Galicië. Het zonlicht zorgt voor “felicidad” en “ánimo” nu men weet dat de zomer en dus ook de zomervakantie eraan komt.

Temperatuur

De zon is echter niet de enige reden waarom 20 juni de gelukkigste dag van het jaar is. De temperaturen lopen rond deze tijd van het jaar steeds meer op en het wordt warmer en warmer met gemiddelde temperaturen van 23 graden. Dat is uiteraard niet altijd zo en het gaat om een gemiddelde temperatuur.

Vakantiegeld

De experts hebben echter nog enkele andere factoren opgenomen om de gelukkigste dag van het jaar te bepalen. Zo hebben we al de zon en de steeds hoger wordende temperaturen gehad maar ook het extra vakantiegeld (paga extra de verano) in deze maand zorgt ervoor dat veel Spanjaarden zich gelukkiger voelen. Tel daarbij ook de aankomende vakanties bij op en de formule is compleet.

Daarnaast speelt mee dat de dag na “yellow day” de zomer officieel begint op 21 juni. Ook dat zorgt ervoor dat veel mensen zich blijer, vrijer en opgewekter gaan voelen.

‘Rey en España’

Nu zullen veel in Spanje wonende Nederlanders en Belgen zich wellicht afvragen waarom men een “yellow day” moet organiseren terwijl het leven in Spanje al zo goed is. Dat is deels dan ook wel waar, zeker voor die personen die naar Spanje zijn gekomen en als “god in Frankrijk” leven ofwel “rey en España” met genoeg geld, een leuk huis, vrije tijd en geen zorgen en weinig tot geen problemen. Voor de Spanjaarden is dat natuurlijk wel wat anders want die hebben hun normale leven in dit land en zij kunnen zo af en toe wel een vrolijke dag gebruiken: de “yellow day” dus 🙂

Doe jij ook mee met de “yellow day”?

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Voor mij is 20 juni elk jaar een yellow day daar ik dan mijn verjaardag vier; de laatste jaren zelfs op Mallorca.

Voor mij was het een super blije dag…….ik heb vandaag een ticket voor het concert van Duncan Laurence gekocht, die op 18 november in Barcelona komt optreden….ik ben hier dus heel gelukkig mee -:))

Ik kende het niet maar heb vandaag in het zonnetje gezeten met m,n mp3 en genoten en toen zag ik een wolkje in de vorm van een ijsbeer met nog een kleintje erachter , ik voelde me zo gelukkig , dat moment zal ik nooit meer meemaken , en niemand kan me dat afnemen !!!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.