Search
menu
Search

10x mooiste pleinen van Spanje

10x mooiste pleinen van Spanje
Beeld: Aínsa (Huesca) / 123rf

10x mooiste pleinen van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Met onze nieuwe rubriek 10x willen we meer aandacht geven aan het andere en voor veel mensen onbekende Spanje.

Spaanse steden en dorpen hebben pleinen waar het vaak, en zeker in de zomer, gezellig druk kan zijn met families, jongeren en ouderen die zitten te praten, spelen of zelfs zingen en dansen. Elk plein heeft zo haar eigen charme en het ligt er natuurlijk helemaal aan waar de pleinen zich bevinden. Hieronder in de ogen van veel personen de 10x mooiste pleinen van Spanje (al zijn er nog veel meer te noemen).

NOTA: Als we verwijzen naar de woorden “Plaza Mayor” hebben we het over het “hoofdplein” of “grote plein” in een bepaalde stad of dorp. Praktisch alle steden en dorpen in Spanje hebben een Plaza Mayor waaraan vaak een gemeentehuis gelegen is, een kerk en een paleis of kasteel. Vaak zijn deze pleinen omringd door woningen die op arcaden/bogen gebouwd zijn. Naast dat hier markten plaatsvinden worden deze pleinen ook gebruikt voor feesten en andere festiviteiten.

From the Arcades || Desde los Soportales (Pedraza, Provincia de Segovia. Castilla y León)

1- Plaza de Pedraza (Segovia)

Het Plaza de Pedraza is gelegen in de gelijknamige plaats en is een echt middeleeuws plein met arcaden, kerk en een plein bedekt met eeuwenoude stenen. De gemeente Pedraza bevindt zich op 37 kilometer van de stad Segovia in de regio Castilië en León. Net zoals veel oude pleinen is dit ook een arcaden of bogen plein. Aan het plein ligt de San Juan Bautista kerk. Gedurende de eerste twee zaterdagen van de maand juli wordt op dit plein het Concierto de las Velas georganiseerd waarbij er meer dan 35.000 kaarsen op het plein worden aangestoken.

Plaza de Almagro

2- Plaza de Almagro (Ciudad Real)

In 1796 werd de stad Almagro gesticht, precies tussen de steden Toledo en Granada in. Volgens velen ligt de oorsprong bij een Arabisch kasteel. Het plein is rechthoekig gevormd en heeft als kenmerken de groene houten huizen gebouwd op arcaden, het gemeentehuis en het Palacio Maestral. Het is een van die pleinen waar je heerlijk op een terras in het zonnetje kan zitten en kan genieten van het Spaanse leven.

Plaza Mayor de Chinchón

3- Plaza de Chinchón (Madrid)

Het plein van de gemeente Chinchón op enkele kilometers van de Spaanse hoofdstad Madrid, heeft als kenmerk dat er prachtige houten huizen aan gelegen zijn van drie verdiepingen hoog, gebouwd op arcaden en met totaal 234 groene houten balkons. Daarnaast is het uitzicht op de kerk Nuestra Señora de la Asunción uit 1534 vanaf een van de vele terrasstoelen de moeite waard.

Plaza Mayor de Trujillo

4- Plaza Mayor de Trujillo (Cáceres)

Naast dat de hele gemeente Trujillo in de provincie Cáceres in Extremadura de moeite waard is om te bezoeken is ook het Plaza Mayor iets dat niet overgeslagen mag worden. Eigenlijk kom je niet om dit prachtige plein heen bij een bezoek aan Trujillo en nodigt het plein en de vele terrasjes je vanzelf uit om plaats te nemen. Naast het beeld van Francisco Pizarro staan er statige herenhuizen langs het plein, is er een kerk te vinden en kun je boven de daken uit het kasteel zien. Een juweel van een plein.

Plaza Mayor

5- Plaza Mayor de Cáceres (Cáceres)

Als je toch bij Trujillo in de buurt bent moet je zeker ook een bezoek brengen aan de stad Cáceres en het mooie statige plein Plaza Mayor. Dit plein is werkelijk het historische centrum van de stad en overigens ook de naam van een van de stadswijken. Vanaf dit plein loop je zo het geweldige oude deel of Casco Antiguo van Cáceres in met kastelen, kerken, oude huizen en smalle straatjes.

Plaza Mayor.

6- Plaza Mayor de Vic (Barcelona)

De gemeente Vic is gelegen in de provincie Barcelona en is bezienswaardig vanwege het grote plein, de Plaza Mayor. Het is, net zoals vele andere pleinen, een Middeleeuws plein met aan de ene kant het Castillo of kasteel en aan de andere kant de Kathedraal en de Plaza del Mercado of marktplein. Wat meteen opvalt is dat het een erg groot plein is voor een stad van deze omvang en dat er prachtige oude huizen langs het plein staan.

Plaza Mayor de Ainsa

7- Plaza Mayor de Aínsa (Huesca)

Gelegen tegen de Pyreneeën vinden we de gemeente Aínsa in de provincie Huesca. Het Plaza Mayor is voor veel bezoekers de reden dat ze naar dit dorp komen omdat het gezien wordt als een van de mooiste van Spanje. Buiten het middeleeuwse Plaza Mayor plein zijn ook de straten Calle Mayor en Calle Santa Cruz interessant om te bekijken. Naast het mooie plein en de oude gebouwen die eraan gelegen zijn, vind je ook het gemeentehuis aan een kant en aan de andere kant het oude kasteel. Ook de kerk is mooi om te bekijken.

Monells, plaça. Girona.

8- Plaza Jaume I de Monells (Girona)

Monells is een kleine gemeente met slechts 182 inwoners gelegen in de provincie Gerona in Catalonië. Tot voor kort was Monells niet meer dan een van die dorpen die je bezoekt of langsrijdt maar sinds dat de populaire film ‘Ocho apellidos Catalanes’ hier werd opgenomen is het een toeristische attractie geworden. Het Plaza Jaume I is een fantastische plaats om even op adem te komen en te genieten van al het moois. Verder heeft het dorp veel smalle en oude straatjes met mooie oude huizen die versierd zijn met bloempotten.

Santiago de Compostela - Obradoiro

9- Plaza del Obradoiro (Santiago de Compostela)

Het Plaza del Obradoiro is wellicht het bekendste plein van Spanje omdat hier niet alleen de mooie Parador gelegen is in een oud paleis maar ook omdat dit een van de meest bezochte punten is van de vele duizenden pelgrim wandelaars van de Route de Santiago de Compostela. Het hoogtepunt van dit plein is echter de Kathedraal van Santiago de Compostela, het eindpunt voor veel pelgrimgangers.

La Plaza Mayor de Salamanca

10- Plaza Mayor de Salamanca (Salamanca)

Wie heeft er nu niet van Salamanca gehoord. De Universiteitsstad waar vele duizenden buitenlandse studenten naar toe gaan om de Spaanse taal te leren. Heel Salamanca is een openluchtmuseum te noemen met de Casa de las Conchas, de oude en nieuwe Kathedralen, de oude Romeinse brug en de prachtige Plaza Mayor. Volgens velen is dit de mooiste Plaza Mayor of hoofdplein van Spanje waarbij het hele plein omringd is met op arcaden gebouwde woningen. Dit plein is het middelpunt van het leven in de stad Salamanca en vroeg of laat zul je er terecht komen om te genieten van de tapas, de terrasjes en de geweldige sfeer.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?