Search
menu
Search

Partido Popular (PP) wint overtuigend regionale verkiezing Andalusië

Partido Popular (PP) wint overtuigend regionale verkiezing Andalusië
Beeld: @ppandaluz / twitter

Partido Popular (PP) wint overtuigend regionale verkiezing Andalusië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De Partido Popular (PP) heeft de vervroegde verkiezing in Andalusië overtuigend gewonnen. De conservatieve partij van Juanma Moreno heeft zelfs zoveel stemmen gekregen dat hij alleen kan regeren en niet afhankelijk is van andere partijen om een regionale regering te kunnen vormen.

Het was de grote overwinning van de PP maar een slechte dag voor de PSOE partij omdat deze minder stemmen kreeg dan bij de 2018 verkiezingen. Maar het kan nog erger zoals bij de extreemrechtse VOX partij die weliswaar in stemmen steeg maar bij lange na niet wat de partij had gedacht. Ciudadanos is helemaal niets meer want de oranje partij vormde deel uit van de vorige regering maar heeft dit keer niet eens genoeg stemmen om een zetel te hebben. De regionale partijleider is dan ook opgestapt.

De PP (43%) heeft van de 109 zetels 58 weten te bemachtigen, het beste resultaat ooit in Andalusië en het dubbele van de 26 zetels bij de 2018 verkiezing. Daartegenover staat dat de PSOE (24%) van 33 naar 30 zetels is gezakt, het laagste aantal ooit in Andalusië. VOX (13,4%) steeg van 12 naar 14 zetels terwijl Ciudadanos (3,3%) daalde van 21 zetels naar 0 zetels waardoor C’s geen vertegenwoordiging heeft in het Andalusische parlement. De regionale partijen Por Andalucía (7,7%) en Adelante Andalucía (4,6%) kregen respectievelijk 5 en 2 zetels. 

De volgens regionale premier zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid Juanma Moreno zijn of beter gezegd blijven. Hij was al de regionale premier sinds 2018 toen weliswaar de PSOE partij wist te winnen maar de PP en C’s samen een coalitieregering vormden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?