skip to Main Content
Catalonië wil na onafhankelijkheid van Spanje de siesta afschaffen

Catalonië wil na onafhankelijkheid van Spanje de siesta afschaffen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Als het vakbonden en werkgevers in de Spaanse autonome deelstaat Catalonië ligt moet de regio na zelfstandigheid en afscheiding van de rest van Spanje de siesta afschaffen en europeser worden wat betreft de werktijden. De siesta wordt door de Catalaanse bedrijven en industrie blijkbaar als te Spaans gezien en alles wat Spaans is, is niet goed in Catalonië. In een overeenkomst werd het jaar 2025 als streef jaar van het einde van het siesta-tijdperk vastgesteld.

In totaal waren er 110 bedrijven, actiegroepen en vakbonden die een pact ondertekenden waarin dus staat dat ver acht jaar de siesta in Catalonië, wat dan een eigen natie/land zal zijn als het aan de Catalanen ligt, afgeschaft zal zijn en er een juiste balans is gevonden tussen de vrije tijd en het werk van de Catalanen. Men wil dus eigenlijk meer op de rest van Europa gaan lijken door de lunchpauzes veel korter te maken waardoor werknemers eerder naar huis kunnen ‘s-avonds.

Lange werkdagen

Het is bekend dat Spanjaarden de langste werkdagen van Europa hebben, iets wat niet inhoudt dat dit ook de productiefste werkdagen van Europa zijn want op die lijst scoort Spanje slechter. In Spanje begint een normale werkdag rond 9 uur ‘s-morgens waarbij men om 10 of 10.30 uur de eerste pauze neemt om koffie en ontbijt te nuttigen in een bar. Daarna werkt men verder tot ongeveer 14 uur voor de lunchpauze om daarna om 17 uur weer aan de slag te gaan. Werkdagen eindigen voor velen tussen 20 en 21 uur waarna men tussen 21 en 22 uur het avondeten nuttigt.

Spanje

In Spanje is men al langer bezig om deze dagindeling te veranderen, iets wat in met name de grotere steden al redelijk gelukt is. Toch blijft de siesta heilig voor veel Spanjaarden en is het heel normaal dat tussen de middag alles dicht is. De verandering in het hele land lijkt nog ver weg maar Catalonië wil, net zoals vaker, met alles sneller en beter zijn door de siesta in die regio af te schaffen. Dat kan Catalonië echter pas echt effectief doen wanneer ze geen onderdeel van Spanje meer zijn maar een eigen land/natie.

De siesta houdt overigens niet in dat iedereen het bed induikt of een bank opzoekt om te gaan slapen, iets wat op veel plaatsen zoals in dorpen nog wel gebeurd. Het woord siesta wordt meer gebruikt om de lange middagpauze tussen ongeveer 14 en 17 uur te omschrijven.

Tijdzone

De discussie over de siesta wordt vaak gemengd met de discussie over de tijdsindeling in Spanje. De tijdzone van praktisch het hele land moet eigenlijk gelijk zijn aan die van Portugal, de Canarische Eilanden en Groot Brittannië. Dat werd in 1942 vanwege de Tweede Wereldoorlog veranderd naar wat het nu is maar terwijl andere landen na de oorlog weer terugschakelden naar de natuurlijke tijdzone, bleef de toenmalige dictator Franco als teken van solidariteit tegenover het nazi-regime de nieuwe niet natuurlijke tijdzone hanteren waardoor Spanje dus eigenlijk niet in de juiste tijdzone zit. Ook daarover werd in Catalonië, op de Balearen eilanden en in de Comunidad Valenciana al vaker over gediscussieerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Een EU vat met water waar onder een lekkage vormt. Blijft men water vullen tot maximaal niveau. Een EU gat. De kern heeft te maken met teveel eigen belangen. Een kortzichtige vorm van visie en doorgeschoten plannen. Meestal niet in de positieve richting. De primitieven die zich bevinden in regeringen . Geeft een enorme blokkade voor een gezonde vooruitgang.
  Het blindstaren op kunstmatig kapitaal. Brengt geen oplossingen teweeg.
  Een groot financieel gezwel in de EU. De belangrijke taken blijven stagneren. Helaas een feit.
  Groepjes vorming net als vroeger niet anders dan dat. Gezonde vooruitstrevende projecten zuchten onder oude fossielen die zonodig blijven hangen en blokkeren geven geen ruimte voor verdere positieve ontwikkellingen. Kort en bondig dus dit als laatste . Spanje heeft te maken met veel warmte pieken , daarbij komt ook nog dat er veel water kan vallen tijdens de regenperiode. Dat is wel bekend. De zeespiegel zal ook drastisch stijgen. Dat bepaalt het toekomst-beeld in het nabije vooruitschiet. De kustlijnen zijn zeer kwetsbaar daar moet meer aandacht voor komen , urgent. Dat geldt voor meerdere locaties die grenzen aan de zee. Anders zie ik het somber in voor al die kustlijnen. Dredging dude you digg. Hasta Luego.

 2. Alles is cyclis in onze wereld, wat vandaag rijk is zal morgen de hulp nodig hebben van de andere landgenoten. Dat geld voor alle landen in de wereld ! Catolonie schijden van de rest van het land is dom en zelfs onmogelijk volgens de Spaanse grondwet.
  Zou het toch zo moeten zijn dan zouden deze die weg willen automatisch niet meer bij de EU behoren met alle consequenties en gevolgen. Dit geld ook voor alle landen van de EU.

 3. Beste Catalanen,

  Ik schaam mij voor deze domme reacties van mijn landgenoten.
  Ze begrijpen er werkelijk écht helemaal niets van.
  Hoe kan het ook. Er is nog nooit een fatsoenlijk artikel verschenen door onze media.
  Van de geschiedenis van Catalunya hebben ze geen enkel idee.

  Visca Catalunya lluire!!!

  1. Vandaag eindelijk en voor het eerst in onze zgn. kwaliteitskrant NRC een goed artikel.
   Een interview met Carles Puigdemont. ( de huidige president van Catalunya)

  2. Beste michiel, elke regio in spanje heeft haar eigen geschiedenis maar men moet in catalonië eens ophoudn met naar de geschiedenis te kijken en meer naar de toekomst die er, ondanks wat de politici het volk wijsmaakt, er niet rooskleurig uitziet. En ja, we hebben op wikispanje aandacht besteed aan de geachiedenis van spanje

  3. Ben blij dat jij het wel begrijpt Michiel, maar dat lang leve in vrijheid voor Catalunya uit de mond van een Nederlander of Belg die dus net als ik daar woont snap ik niet? Ik heb echt wel iets van de geschiedenis gelezen om me een oordeel te vormen, en snap de trots van de Catalanen maar waarom die hokjes geest? De wereld is juist ‘groter’ geworden anno 2017 en nu willen groepen mensen die weer ‘kleiner’ maken. Verenigd koninkrijk uit EU, Schotland weer uit de UK, de Verenigde Staten die zichzelf boven alles plaatst met een president die schreeuwt en twittert ‘America first’.

 4. Liever niet Harrie, woon in Catalunya en wil graag in een land blijven wonen wat bij de EU hoort.
  En met mij nog vele andere (buitenlanders en Catalanen/Spanjaarden)!

 5. Het zijn net als in de EU de regeringsleiders die wat willen en nog vermogende mensen die er beter van denken te worden. En het stemvee mag/moet gedwee volgen en doen wat e.o.a. idioot wil.

 6. Beste Catalanen doe wat je moet doen.
  Maar besef dan wel, dat het begrip slapend rijk worden, er voor jullie, niet meer in zit.

 7. Dat ze doen wat ze niet laten kunnen, ze zijn al jaren bezig om te proberen zich af te scheiden en eens zal het er wel van komen zeker?
  Dan geen siësta meer, werken van 8h tot 12h en van 12h30 tot 16h30 net zoals in België en Nederland.
  8 uurkes en naar huis maar denk dat er veel ontevreden zullen zijn met die regeling.
  Frank heeft gelijk, ze zijn daar een groot deel van hun hersenen kwijt.

 8. ik heb jaren op Tenerife gewoond, had daar een makelaarskantoor. de middagpauze van 12.00 tot 16.00 uur was voor mij vaak verloren tijd… niemand te bereiken, alles gesloten, ook de banken, zoals wij Nederlanders zeggen: tijd is geld….. ik heb er jaren aan moeten wennen ….

 9. Snap die Catalanen wel, maar of het verstandig is die afscheiding te blijven nastreven of zelfs uit te voeren is een ander verhaal.
  Ook een Catalaan is traditioneel en zal niet snel van hun/Spaanse gewoonten af willen stappen.
  Die werktijden en daarmee efficienter/Europeser worden zal ook wel moeten als ze inderdaad overstappen naar de tijdzone van Portugal en Groot Brittannie anders lopen ze helemaal achter en heeft de Duitser of Nederlander/Belg er al een dagdeel opzitten voor de Spanjaard of Catalan aktief gaat worden op de werkplek.
  Niet erg als je een schoenwinkel hebt, maar wel lastig als je zaken wilt doen met de rest van west Europa

 10. Ja hoor. En maar blijven schoppen tegen Spanje. Wat een stelletje idioten, die Catalaanse politici .

  1. Ja precies wat een stomme klootzakken. Het zijn echt die fanaten die het maar door willen duwen. Op eem muur in de Catalaanse plaats Torello staat met koeien letters geschreven “Freedom for Catalunya”, ik snapte er geen zak van ze zijn zovrij als een vogeltje.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken