Duizenden Nederlandse en Belgische duiven vermist na internationale marathon vlucht vanuit Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Duizenden Nederlandse en Belgische duiven vermist na internationale marathon vlucht vanuit Barcelona

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Duivenmelkers uit onder andere Nederland en België weten niet meer waar ze het moeten zoeken nu duizenden duiven die deelnamen aan een marathon vlucht vanuit Barcelona naar huis spoorloos verdwenen zijn. Het grootste deel van de 7.900 deelnemende duiven zijn niet teruggekeerd naar Nederland of België en men weet niet waar ze zijn. Waarschijnlijk zijn ze het slachtoffer geworden van extreme weersomstandigheden boven de Pyreneeën in Spanje en Frankrijk.

Volgens diverse media in Nederland en België zijn de vliegende duiven waarschijnlijk verrast door de tramontana, een plotseling opstekende noordenwind in de Spaanse en Franse Pyreneeën die snelheden tot 170 kilometer per uur kan halen. Daarnaast spelen de hoge temperaturen van boven de 30 graden ook mee waardoor veel duiven hun vlucht hebben moeten staken en ergens zijn blijven hangen. Het probleem is namelijk dat de duiven snel oververhit raken omdat ze niet kunnen zweten.

Dat het nu fout is gegaan en dat men meer dan 5.000 duiven kwijt is, is niet zo verwonderlijk omdat het bij eerdere edities van deze internationale marathon vlucht ook al fout is gegaan. Twee jaar geleden werden er zelfs 15.000 duiven niet teruggevonden waardoor in de duivensport al stemmen opgaan om niet meer door te gaan met deze marathon vluchten. Het probleem is echter dat de wedstrijden nog steeds erg populair zijn in de duivensport omdat er veel geld mee te verdienen valt.

Helaas denkt men daarbij dus niet zoveel na over het welzijn van de duiven. De duiven worden namelijk in vrachtwagens naar Barcelona gereden waarbij de beesten dagenlang geen kant op kunnen. Dan worden ze massaal vrijgelaten in een omgeving die ze niet kennen waarna ze honderden kilometers moeten vliegen om naar huis te gaan.

Ga naar de inhoud