skip to Main Content
Duizenden Nederlandse en Belgische duiven vermist na internationale marathon vlucht vanuit Barcelona

Duizenden Nederlandse en Belgische duiven vermist na internationale marathon vlucht vanuit Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Duivenmelkers uit onder andere Nederland en België weten niet meer waar ze het moeten zoeken nu duizenden duiven die deelnamen aan een marathon vlucht vanuit Barcelona naar huis spoorloos verdwenen zijn. Het grootste deel van de 7.900 deelnemende duiven zijn niet teruggekeerd naar Nederland of België en men weet niet waar ze zijn. Waarschijnlijk zijn ze het slachtoffer geworden van extreme weersomstandigheden boven de Pyreneeën in Spanje en Frankrijk.

Volgens diverse media in Nederland en België zijn de vliegende duiven waarschijnlijk verrast door de tramontana, een plotseling opstekende noordenwind in de Spaanse en Franse Pyreneeën die snelheden tot 170 kilometer per uur kan halen. Daarnaast spelen de hoge temperaturen van boven de 30 graden ook mee waardoor veel duiven hun vlucht hebben moeten staken en ergens zijn blijven hangen. Het probleem is namelijk dat de duiven snel oververhit raken omdat ze niet kunnen zweten.

Dat het nu fout is gegaan en dat men meer dan 5.000 duiven kwijt is, is niet zo verwonderlijk omdat het bij eerdere edities van deze internationale marathon vlucht ook al fout is gegaan. Twee jaar geleden werden er zelfs 15.000 duiven niet teruggevonden waardoor in de duivensport al stemmen opgaan om niet meer door te gaan met deze marathon vluchten. Het probleem is echter dat de wedstrijden nog steeds erg populair zijn in de duivensport omdat er veel geld mee te verdienen valt.

Helaas denkt men daarbij dus niet zoveel na over het welzijn van de duiven. De duiven worden namelijk in vrachtwagens naar Barcelona gereden waarbij de beesten dagenlang geen kant op kunnen. Dan worden ze massaal vrijgelaten in een omgeving die ze niet kennen waarna ze honderden kilometers moeten vliegen om naar huis te gaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. EN DAAR GAAN WE WEER……..
  Een familielid speelde vroeger, jaren 50, 60 ook met de duiven.
  Zijn duiven behandelde hij net zoals zijn vrouw en kinderen, met veel liefde dus.
  Veel geld was er natuurlijk niet mee gepaard, als je al uit de kosten kwam voor eten en onderhoud mocht je al tevreden zijn maar eigenlijk lukte dat niet of je moest een topper in huis hebben.
  Dit was nog puur plezier, nu gaat het om veel geld en ja nu zijn ze volgepropt met doping en iedereen sluit de ogen.
  Katten liepen er toen ook rond maar daar maakte hij helemaal geen punt van, een echte liefhebber he.

 2. Pure dierenmishandeling !!!!!!
  En wat de katjes betreft ! Wat zijn we weer verdraagzaam en lief voor elkaar !!!!

 3. Ach, iedereen zijn hobby. Naast mij woont ook een “duivenmelker”, zit soms lang op zijn duiven te roepen, van “kom, kom,kom,…) Verder weet ik er niets van, heeft wel zijn duivenkot. Verder, er zijn prijsduiven die onlangs geveild zijn, aan ongelooflijke prijzen. En de kopers waren grotendeels uit China….. En hier zijn duizenden duiven bij betrokken, die precies verloren gaan , begrijp er niets meer van.

 4. pure mishandeling tegen die prachtige duiven,het draait alleen maar om dat vuile geld, de geld duivel waart rond, pure hebzucht over de rug van je dier.

 5. Hallo,
  Voor de moment zit ik in Grancanaria,het zit hier vergeven van geringde duiven.
  Die beesten lopen met hun bekje open op het strand,ik geef er altijd een hele boel eten van brood die ik meebreng die arme beestjes ze zijn gewoon overal op zoek achter eten en ze zijn precies uit gehongerd.
  Mvg Gina

 6. Beste heren
  De postduiven zitten voor 90 procent vol gepropt met doping gegeven door hun zgn baasje deze sport is mij bekend en ik heb dit tervergeefs aangekaart bij het hoofd orgaan NPO, deze doen niets en luisteren nergens naar want het gaat inderdaad alleen maar om het geld en verders niets.
  Ook heb ik dit gemeld aan de politieke partij voor de dieren, deze hebben er ook niets aangedaan ze denken alleen maar aan hun geld en hun thee kransjes.
  De duiven lijden wekelijks en is dus nog eigenlijk erger dan stieren vechten want wekelijks krijgen de duiven een shot doping om te moeten presteren, bij geen prestatie word het de vuilnisbak in gedaan, wat een zgn sportdieren mishandeling is het punt uit.

 7. Ik vind het pure dierenmishandeling en ja het gaat inderdaad om het geld. Dit zijn geen dierenliefhebbers. Als ze de kans krijgen vergiftigen ze je katten omdat ze een bedreiging voor de duiven, dus geld, zijn. Is mij jaren geleden overkomen. Geen respect voor deze mensen.

  1. Dit is puur dierenleed!
   En ach en wee, ze zijn hun duiven kwijt! Nee het gaat alleen maar om het geld!

  2. Als ik duiven zou hebben moet ik ook geen katten in de tuin. Als je zo graag een kat wil moet je ze in huis houden, gebeurt met honden toch ook?

   1. Vertel dat maar eens aan de katteneigenaar, ze mogen wel bij een ander de tuin bevuilen met hun uitwerpselen, maar je mag ze niets aan doen, al ligt je tuin vol.

    1. Louis, misschien is het een troost voor je om te weten dat de tuinen van katteneigenaren ook vaak volgepoept en geplast worden door weer andere loslopende katten. En vaak lopen ongecastreerde katers dan ook tegen gevel en voordeur aan te sproeien.

   2. Ja Bert, zolang duiven geld opbrengen geen katten in de tuin. Dat is het motto van deze zg. dierenliefhebbers. Dieren(mis)handelaars zul je bedoelen! Chinezen kopen ze om ze op te vreten en wat is het probleem met katten? Haat je die kennelijk?? Ook zo’n dieren “liefhebber” …………..

   3. Dus als je een kat hebt, moet je die in huis houden? Maar duiven die ook de hele boel vol poepen mogen wel los vliegen? Beetje vreemde redenering….
    Maar ik heb echt medelijden met de duiven die dus én volgestopt worden met dope én ook nu de weg kwijt zijn. Pure dierenmishandeling!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken