skip to Main Content
Regels voor het rondrijden en op vakantie gaan met een camper in Spanje

Regels voor het rondrijden en op vakantie gaan met een camper in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Jaarlijks zijn er duizenden Europeanen, waaronder ook veel Nederlanders en Belgen, die met de camper op vakantie gaan naar Spanje om in dat land rond te gaan rijden. Spanjaarden zelf zijn nog niet de actiefste camper rijders maar het aantal buitenlandse camper toeristen neemt steeds meer toe. Net zoals in andere Europese landen zijn er ook speciale gedrags- en verkeersregels die gelden voor campers en camperrijders. Daarom een kort overzicht van wat wel en wat niet mag in Spanje.

Spanje is een prachtig land om met een camper op vakantie te gaan. De verscheidenheid van natuur en landschappen, de op veel plaatsen goede wegen en mooie locaties om een camper te “parkeren” zijn slechts enkele voorbeelden. Toch zijn er natuurlijk ook regels in Spanje wat betreft campers zoals waar mag je overnachten en waar niet, de snelheden op de wegen, hoe moeten passagiers in een camper zitten etc.

Mocht je als lezer en “ervaren” camperrijder nog tips of opmerkingen hebben, plaats deze dan onderaan het artikel om zo een correct overzicht te hebben voor andere camperrijders 😉

Overnachten

Het leuke van een camper is dat deze in principe overal geparkeerd kan worden om dan daar ook te slapen, je hebt immers je eigen huisje op wielen bij je. Helaas mag je in Spanje niet overal overnachten en is het vrij kamperen (acampada libre) niet toegestaan. Overnachten dien je met een camper te doen op speciale camperparkeerplaatsen of op campings waarbij beide mogelijkheden vaak speciale voorzieningen hebben voor de camperrijders en het onderhoud van de camper zelf.

In de theorie houdt dit dus in dat je nergens met je camper mag overnachten behalve op die plaatsen waar duidelijk aangegeven staat dat dit is toegestaan. In de praktijk gebeurt echter iets geheel anders en staan er overal wel campers “geparkeerd” waar ook de inzittenden vaak slapen. Dat kan midden in de natuur zijn maar ook mooi langs de kust of in de bergen.

Er wordt weliswaar op gecontroleerd en ook zou de politie bekeuringen kunnen uitschrijven maar de in de praktijk gebeurt dat op veel plaatsen niet of mondjesmaat. Toch mag het wild of vrij kamperen niet en dus is het met een camper overnachten op een plaats waar dat niet is toegestaan strafbaar en niet volgens de wet.

Geparkeerd

Een camper mag overal geparkeerd worden, net zoals een normale auto, bestelbus of vrachtwagen, mits de parkeerplaatsen daarvoor geschikt zijn of er duidelijk staat aangegeven dat grotere voertuigen ergens niet mogen parkeren. Er mag in een geparkeerde camper gegeten en gedronken worden en men mag ook koken en gewoon in de camper zitten. Wat echter niet mag – en iets wat Spanjaarden veel doen – is tafels en stoelen buiten zetten, zonneschermen opendoen en dus eigenlijk bij een parkeerplaats gaan kamperen of picknicken. Dat is verboden en kan bekeurd worden.

LET OP: Net zoals het wild of vrij kamperen en het parkeren en wat men wel of niet mag en kan doen is echter in Spanje in elke autonome deelstaat of regio weer anders. Dat houdt dus in dat iets wat in Catalonië wel mag, in de Comunidad Valenciana of Andalusië weer niet mag. In boekjes over met een camper rijden en kamperen in Spanje staat vaak de actuele informatie omtrent de regelgeving voor camper rijden in Spanje.

Passagiers

Buiten het feit dat de rijder en bijrijder de autogordel dienen te dragen, moeten ook alle andere inzittenden waaronder huisdieren een gordel om hebben. Alle moderne campers hebben op de banken autogordels waar volwassenen en kinderen in vast moeten zitten. Kinderen die groter zijn dan 1,35 m, mogen ook voorin zitten en mogen een gewone veiligheidsgordel gebruiken. In Spanje wordt echter geadviseerd om ook kinderen van 1,35 m tot ongeveer 1,50 m in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger te vervoeren. Het is tijdens het rijden niet toegestaan om door de camper te lopen of aanwezig te zijn zonder dat men vast zit door middel van de autogordel.

Ook huisdieren zoals honden en katten moeten of vast zitten met een speciale hondengordel of moeten in een bench of reiskennel zitten. Ook deze dienen in principe vast te zitten zodat deze niet samen met het huisdier door de auto geslingerd kunnen worden bij een ongeval. Huisdieren mogen dus, net zoals personen, niet door de camper lopen wanneer deze rijdt.

Rijbewijs

Campers die minder wegen dan 3.500 kilo, waarvan de lengte niet meer dan 12 meter en de breedte niet meer dan 2,55 meter is en maximaal negen personen (inclusief bestuurder) kan vervoeren mogen bestuurd worden door personen die een gewoon B rijbewijs hebben. Voor campers met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo dient men een C1 rijbewijs te hebben en voor campers die meer wegen dan 7.500 kilo moet men in het bezit zijn van een C rijbewijs. De C en C1 rijbewijzen worden ook omschreven als vrachtwagenrijbewijzen.

Snelheden

In Spanje worden campers tot 3.500 kilo gezien als “vehículos especiales de categoría M1” ofwel categorie M1 voertuigen waarop buiten de bebouwde kom andere snelheden van toepassing zijn dan normale voertuigen. Zo mogen campers op autowegen en snelwegen niet sneller gaan dan 100 km/h en op normale/regionale grote wegen 90 km/h. Op andere wegen mogen campers niet sneller gaan dan 80 km/h. Op geen enkele weg mag een camper sneller dan 100 km/h uur gaan, dus geen 110 km/h en geen 120 km/h die wel gelden voor normale auto’s en bestelbussen. Op wegen binnen de bebouwde kom gelden dezelfde regels als die van de normale voertuigen.

Speciale service stations

Onder een speciaal service station wordt verstaan die tankstations waar speciale voorzieningen zijn voor campers. Hieronder bevinden zich loosplaatsen voor de toiletten en gebruikt water, watervoorziening en eventuele technische hulp. Volgens de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT zijn er in Spanje 60 tankstations te vinden met deze speciale camper voorzieningen. Deze zijn aangegeven met speciale borden waarop een camper staat getekend.

Achterop en aanhang

Veel camperrijders nemen fietsen, scooters en zelfs extra auto’s mee die geplaatst worden op een fietsenrek achterop de camper of op karren achter de camper. Dit is ook in Spanje toegestaan mits de fietsenrekken aan alle technische eisen voldoen. De regel zegt dat deze fietsenrekken niet meer dan 10% tot 15% van de totale lengte van de camper mogen uitsteken. Alles wat achterop het fietsenrek staat moet worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.

Auto’s, scooters of motoren mogen achter de camper op een kar staan als deze aan alle technische eisen voldoet. Wat niet mag is het meeslepen van een auto die met de banden op de weg staat. Het slepen van auto’s is in Spanje namelijk verboden.

Verplicht meenemen

Heeft men een camper gehuurd in Spanje en rijd men dus met een Spaans kenteken rond dan dient men twee gevarendriehoeken bij zich te hebben. Campers met een buitenlands kenteken hoeven wettelijk gezien maar een gevarendriehoek mee te nemen maar het wordt aangeraden toch twee gevarendriehoeken mee te nemen omdat het bij pech veiliger is om voor en achter de camper een signaal te plaatsen.

 • De bestuurder en passagiers dienen veiligheidshesjes die geel of oranje gekleurd zijn te dragen als men bij pech uit de camper dient te stappen. Dat houdt dus in dat de camper genoeg hesjes moet hebben voor alle passagiers. Dat veiligheidshesje hoeft alleen gedragen te worden bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom maar voor de veiligheid wordt aangeraden die hesje altijd aan te doen als dat nodig is.
 • Een camper dient verplicht een reservewiel bij zich te hebben. Daarnaast moet men ook de juiste uitrusting meedragen om een band te verwisselen. Het wordt echter altijd aangeraden om een sleepdienst (grua) te bellen want wettelijk gezien mag men op de Spaanse wegen geen banden verwisselen en dient dat buiten de wegen te gebeuren.
 • Het is niet verplicht om reservelampen mee te nemen, iets wat vroeger wel verplicht was. Ook een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht maar wellicht in het geval van een camper wel erg makkelijk en veilig om bij zich te hebben.

Zijn we iets vergeten, is de informatie niet correct of niet actueel of heb je nog meer tips en informatie voor andere camperrijders? Laat dit ons dan weten door een reactie te plaatsen onder het artikel 🙂

Lees hier de officiele informatie van de Spaanse verkeersidnet DGT (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. De Spaanse verkeerswet is zeer duidelijk wat betreft het verschil tussen parkeren en kamperen. Overnachten in je camper wordt niet gezien als kamperen en is dus WEL toegestaan overal waar je legaal mag parkeren.

  1. TV schotel mag wel degelijk omhoog…in de Spaanse verkeerswet staat enkel dat je kampeergedrag vertoont wanneer je de perimeter van je camper vergroot…dus geen ramen open, luifel uit. TV schotel of dakluiken hebben hierop geen invloed en mogen dus wel degelijk omhoog.

 2. Bij onderwerp PARKEREN een belangrijk onderdeel niet vermeld TV schotel mag Niet omhoog!!!
  Dus geen TV kijken !!!

 3. Als ik laatst zag op het parkeer terrein bij Puerto de Santa Maria . Ontelbare Campers Vooral Fransen en Nederlanders. Op het parkeer terrein is 1 WC die ze ook op de bouw gebruiken dus geen toilet gebouw. Maar wel 20 campers met hele huishoudens er in. Waar zullen die zich allemaal douchen want ze staan er soms langer dan een week, En waar zullen ze die bekende emmer waar ze nachts met 4 man gebruik van hebben gemaakt s´morgens legen.
  Lijkt me maar een vies zootje.

 4. Bij mijn weten moeten brildragers ook een tweede bril bij hebben,wij behoren
  allemaal bij Europa en toch heeft iederland zijn eigen verkeersregels.Wat nud
  heeft dat dan,buiten de euro is dit het enige voordeel van al de eurolanden.

   1. Een tweede bril is niet verplicht, dat staat niet in de spaanse verkeerswet. Het wordt echter wel aangeraden maar ze zouden er geen boetes voor mogen geven.

    1. volgens mij is een tweede bril wel verplicht in Spanje
     de langzamere snelheid is niet verkeerd in Holland mag een camper onder de 3500 kg gewoon 130 km meestal behoorlijk overladen is gewoon gevaarlijk je hebt vakantie dus waarom zo snel.
     en ja die schotel mag vooral aan de kustplaatsen niet omhoog, in het binnenland heb je nergens last van. wat ik mij wel afvraag is het overnachten volgens mij mag je in heel Europa een nacht gewoon overnachten, dat doen vrachtwagens ook. en wederom in het binnenland nergens geen last van.

 5. Ja, de regels zijn verschillend en geraak daar maar eens wijs uit, je moet bijna een encyclopedie bij hebben om alle regels te kennen voor alle landen.
  In het ene land ne reserveband, in het andere land is een spuitbus genoeg en ga zo maar door.
  Het is soms nie gemakkelijk maar moeilijk gaat ook zeggen ze dan.
  Soms vraag ik me ook wel af : wat mogen we nog ipv we moeten nog….
  ok veiligheid eerst en regels zijn regels maar is het allemaal niet wat overdreven?
  bv. moet mijn dwergpoedelke nu echt de grootste tijd van de reis in een bench zitten?
  neen denk het niet, die zal wel loslopen zeker en slapen op ´t zetelke….bij mama en gelijk hebben ze!

 6. Regels zijn regels, daar moet je niet aan tornen, als je het heerlijke camperleven wil verpesten, kies dan een andere hobby, laat je mede camperaars genieten.

 7. Je mag met een bestelbus ook geen 120 km rijden hier in Spanje, ook niet met een furgon of een mixta bv een mercedes Vito mixta of furgon waar max 5 personen in mogen mag niet harder dan 100 km op de autobaan, of een mercedes citan furgon of mixta daar mag ook maar mee 100 km op de autobaan

  1. Hhmm dat van de mercedes vito weet ik nog niet zo net hoor. Volgens mij mag dat wel. Zie de PDF link in het artikel. Ergens op de eerste regels staat dat vermeld meen ik

 8. Je mag met een bestelbus ook geen 120 km rijden hier in Spanje, ook niet met een furgon of een mixta bv een mercedes Vito mixta of furgon waar max 5 personen in mogen mag niet harder dan 100 km op de autobaan, of een mercedes citan furgon of mixta daar mag ook maar mee100 km op de autobaan

 9. U schrijft>> spaanse wet = campers dienen een reservewiel bij zich te heben.
  Maar afgelopen diverse spaanse campermerken gezien waar geen reservewiel aanwezig is. Dit heb ik ook gezien bij de Benimar fabriek in Benicarlo.
  Wellicht is een moderne “” spuitbus”” ook goed genoeg voor de spaanse wet?
  Gr Gerrit

  1. Sabine,
   Waar lees je dat je van de overheid niet mag genieten? Dit zijn gewone regels die gelden voor een camper en inderdaad per land kunnen verschillen. Ik rij al vele jaren met een camper door o.a. Spanje en zie niet echt grote verschillen met andere landen. Het probleem is dat er campers zijn die zich niet aan de algemene regels houden en de zaak voor anderen verpesten. Zo zijn er al verschillende gemeenten in Spanje die hun camper PLAATSEN gesloten hebben doordat campers zich niet aan de algemene regels hielden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by