skip to Main Content
Spaanse rechter trekt Europees aanhoudingsbevel in voor gevluchte Catalaanse politici
Rechter Pablo Llarena

Spaanse rechter trekt Europees aanhoudingsbevel in voor gevluchte Catalaanse politici

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Geen Europees aanhoudingsbevel Catalaanse politici

Rechter Pablo Llarena

MADRID – De Spaanse rechter Pablo Llarena die zich bezighoudt met de zaak rondom de Catalaanse problematiek, heeft de Europese aanhoudingsbevelen voor de gevluchte Catalaanse politici die zich op dit moment in België, Schotland, Zwitserland en Duitsland bevinden ingetrokken. De reden daarvoor is dat de Duitse rechtbank de gevluchte Carles Puigdemont alleen aan Spanje wil uitleveren voor verduistering van overheidsgeld en niet voor rebellie en ongehoorzaamheid, wat Llarena wel wil.

Nu de Spaanse rechter van het Hooggerechtshof opnieuw de Europese aanhoudingsbevelen intrekt is de sinds maart in Duitsland verblijvende voormalige en voor justitie gevluchte Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont vrij om rond te reizen en mag hij Duitsland verlaten.

In de pers verscheen dan ook meteen het bericht dat Puigdemont zo snel mogelijk naar België zal reizen om daar in zijn luxe 4.000 euro per maand kostende villa in Waterloo verder te gaan met het opzetten van de “Consell de la República” ofwel de speciale raad voor de Republiek en de nieuwe politieke formatie “Crida Nacional per la República” die hij recent gepresenteerd heeft.

Vanwege de negatieve houding van het tribunaal in het Duitse Schleswig-Holstein is er volgens rechter Pablo Llarena niets meer over van het Europese mechanisme om personen die wetten in bepaalde landen overtreden uit te leveren.

Ondanks dat Llarena niet blij is met de houding van de Duitse rechters zal hij de hele zaak niet naar het Europese Hof brengen omdat hij toegeeft dat hij niet bevoegd is om dat te doen. Rechter Llarena accepteert de uitlevering van Puigdemont voor alleen verduistering van overheidsgeld niet want in zijn ogen zijn er ernstige delicten gepleegd.

20 jaar geen Spanje

Puigdemont en de overige voor justitie gevluchte Catalaanse politici worden nu op Europees en internationaal niveau niet meer gezocht maar nog wel in Spanje op nationaal niveau. Dat wil zeggen dat ze allemaal waarschijnlijk de komende 20 jaar geen voet op Spaanse bodem mogen zetten omdat ze dan meteen gearresteerd zullen worden.

Politici

Naast Carles Puigdemont gaat het ook om de naar België gevluchte Toni Comin, Lluís Puig en Meritxell Serret, Clara Ponsati die gevlucht in Schotland leeft en de algemeen secretaris van de ERC partij Marta Rovira die gekozen heeft voor Zwitserland als vluchtplaats. Zij mogen nu weer vrij rondreizen zonder angst op arrestatie op Europees en internationaal niveau. Spanje kunnen ze echter niet in.

Comín en Ponsatí worden vervolgd wegens rebellie en verduistering; Rovira, alleen voor rebellie; Serret en Puig, voor verduistering en ongehoorzaamheid. De voormalige CUP woordvoerster Anna Gabriel vluchtte ook naar Zwitserland maar wordt alleen vervolgd wegens ongehoorzaamheid en kreeg geen Europees of internationaal arrestatiebevel.

Wederzijds vertrouwen

Rechter Llarena meent dat de de Belgische, Schotse en Duitse justitie de basisregels voor de Europese aanhoudingsbevelen te hebben geschonden door het wederzijds vertrouwen van de rechters en rechtssystemen te hebben geschonden. Daarnaast beschuldigt Llarena de overige rechters ervan vooruit te lopen op de zaken en de gepleegde feiten slechts van een kant bekijken. Onder deze omstandigheden ziet Pablo Llarena af van het gerechtelijk mechanisme voor samenwerking tussen EU-lidstaten, actief sinds 2004.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken