skip to Main Content
Spanje speelde belangrijke rol bij maanlanding 50 jaar geleden
Archieffoto

Spanje speelde belangrijke rol bij maanlanding 50 jaar geleden

MADRID – Veel mensen zullen het wellicht niet weten maar vanwege de strategische ligging van Spanje, speelde het land een belangrijke rol tijdens de maanlanding 50 jaar geleden. Zonder de drie bases in Spanje zou het wellicht vele malen moeilijker zijn geweest om met de Apollo 11 te landen op ‘la luna’.

Dankzij de stations in Fresnedillas (Madrid), Robledo de Chavela (Madrid) en Maspalomas (Gran Canaria) was er een goede communicatie mogelijk tussen de astronauten op de maan en het controlecentrum op de aarde in juli 1969. De NASA maakte gebruik van deze drie plaatsen in Spanje omdat ze strategisch goed gelegen waren.

Met name het basisstation in Maspalomas op het Canarische Eiland Gran Canaria speelde een belangrijke rol omdat deze de breedtegraad deelt met de lanceerbasis van Cape Canaveral in Florida. Maar ook de basis van Fresnedillas de la Oliva bij Madrid speelde een strategische rol bij de communicatie.

Om de maanmissie uit te voeren en communicatie mogelijk te maken had NASA drie signalen nodig die zich in verschillende delen van de planeet bevonden en de basis in Madrid werd gekozen in de Europese zone. De andere twee bases werden geïnstalleerd in Goldstone (Californië) en in Canberra (Australië).

Eagle Moon landing

Het meest delicate moment van de Apollo 11-missie vond plaats tijdens de landing van de adelaar (eagle) toen commandant Neil Armstrong in de laatste fase van de manoeuvre besloot de automatische piloot te onderbreken om de leiding te nemen en de module naar een veiliger gebied te brengen van het maanoppervlak waarbij onvoorziene stenen worden vermeden die de twee inzittenden (Armstrong en Aldrin) vrijwel zeker hadden gedood. Ze hadden toen nog zestien seconden brandstof over.

Spanje speelde belangrijke rol bij maanlanding 50 jaar geleden

Archieffoto

Magische woorden

De magische woorden vloeiden daarna van het oppervlak van de maan naar het controlecentrum van Houston waarbij deze de Spaanse faciliteiten passeerden en via een onderwaterkabel op de bodem van de Atlantische Oceaan naar de Verenigde Staten reisden

‘Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed’. Totale communicatie tijd was 1,7 seconden (1,3 om van de maan naar Madrid te gaan en 0,4 om de resterende reis te overbruggen).

Ook de wereldbekende woorden ‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’ van Neil Armstrong toen hij als eerste mens voet op de maan zette, werden als eerste gehoord in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken