Gemiddeld 120 euro per maand voor mondkapjes per gezin in Spanje

Gemiddeld 120 euro per maand voor mondkapjes per gezin in Spanje
Beeld: Europa Press

Gemiddeld 120 euro per maand voor mondkapjes per gezin in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu dat bijna heel Spanje een mondkapjesplicht heeft waarbij het altijd verplicht is om een mondkapje te dragen ook wanneer men de anderhalve meter kan garanderen, stijgen de maandelijkse kosten voor de Spaanse huishoudens. Gemiddeld kost het dragen van een mondkapje om jezelf en andere personen te beschermen tegen het coronavirus per gezin zo’n 120 euro per maand.

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) ofwel Organisatie van Consumenten en Gebruikers heeft berekend wat het dragen van mondkapjes per maand kost. Daarbij heeft men gekeken naar een gezin bestaande uit vier personen. De extra maandelijkse kosten lopen op tot gemiddeld 120 euro per maand met gemiddeld 4 euro per dag wat gelijk staat aan vier mondkapjes.

De kosten voor de mondkapjes komen in Spanje bij de maandelijkse lasten voor elektriciteit, gas, water en internet waardoor de maandelijkse vaste kosten voor het gezond houden van een familie flink kunnen stijgen. Gemiddeld spreekt de OCU over 120 euro per maand maar de kosten voor een huishouden van vier personen liggen tussen de 70 en 150 euro.

De OCU heeft het over 70 euro wanneer de familieleden gebruik maken van niet herbruikbare hygiënische mondkapjes met een totaal van 120 mondkapjes per maand met een verkoopprijs van 0,60 euro per stuk.

Dat maandelijkse bedrag loopt op tot 115 euro in het geval van 120 chirurgische mondkapjes van elk 0,96 euro. Als een van de familieleden tot een risicogroep behoort dan lopen de kosten op tot ongeveer 155 euro per maand vanwege de aanschaf van FFP2 mondkapjes met een gemiddelde verkoopprijs van 2 euro per stuk.

LEESTIP: De beste mondkapjes die te koop zijn in Spaanse supermarkten

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.