menu: rubrieken, zoeken & meer

Andalusië wil een avondklok in diverse gemeenten waaronder Marbella (UPDATE)

Andalusië wil een avondklok in diverse gemeenten waaronder Marbella
Beeld: 123rf (aangepast)

Andalusië wil een avondklok in diverse gemeenten waaronder Marbella (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale overheid van de autonome regio Andalusië heeft voorgesteld om een avondklok in te stellen in diverse gemeenten waar de corona-incidentie boven de 1.000 is gekomen. Die avondklok, als die er al komt, zou dan moeten gelden tussen 02.00 en 07.00 uur in zeven gemeenten waaronder Marbella. De lokale avondklok en andere onderstaande maatregelen zouden op 22 juli om 00 uur in moeten gaan.

UPDATE: Uiteindelijk heeft de regionale overheid van Andalusië er op het laatste moment voor gekozen om geen avondklok in te stellen. Er zijn geen gemeenten die een corona-incidentie hebben van meer dan 1.000 per 100.0000 inwoners in de voorbije 14 dagen. Dat geldt dus ook voor Marbella waar geen avondklok komt omdat de corona-incidentie op 986,9 is blijven steken.

Steeds meer regionale overheden in Spanje willen een avondklok instellen, niet voor een hele autonome regio maar voor bepaalde gebieden of gemeenten waar de meeste besmettingen worden geregistreerd. Dat is nu al het geval in de Valencia regio, Catalonië en Cantabrië. Maar als de rechters toestemming geven kan er ook weer een lokale avondklok komen in Andalusië.

Vooralsnog gaat het om een avondklok tussen 02.00 en 07.00 uur en alleen in gemeenten met meer dan 5.000 inwoners en waar de corona-incidentie meer dan 1.000 gevallen per 100.000 personen in de voorbije 14 dagen is. Met die criteria gaat het op dit moment om zeven gemeenten, te weten Marbella, Benaoján, Montejaque, Villanueva de la Concepción, Alfarnatejo, Istán en Casarabonela. Het aantal gemeenten kan eventueel nog oplopen als er uiteindelijk een avondklok zou komen in Andalusië en er meer gemeenten boven de 1.000 komen wat betreft de corona-incidentie.

Vooralsnog moet de regionale overheid aan het regionale Hooggerechtshof van Andalusië toestemming vragen voor de invoering van een ‘toque de queda’. Dat is dus in de Valencia regio, Catalonië en Cantabrië goedgekeurd door de respectievelijke gerechtshoven maar afgekeurd op de Canarische Eilanden en in Navarra.

Andere maatregelen die vanaf 22 juli ingevoerd worden in Andalusië zijn vermindering van het aantal toegestane personen per tafel in de horeca en het nachtleven waar dat naar maximaal 4 personen kan worden verminderd, afhankelijk van de epidemiologische situatie per gezondheidsdistrict en niveau van alarm (1, 2 of 3).

In het nachtleven wil men een registratiesysteem gaan invoeren zodat de contactonderzoekers in het geval van een corona-uitbraak op zoek kunnen naar andere mogelijke besmettingsgevallen of contacten. Verder wordt de capaciteit van aanwezige klanten gewijzigd naar gelang van het niveau van alarm.