MADRID – De ministerraad in Spanje heeft dinsdag de verkoop zonder doktersrecept van corona-zelftesten bij de apotheken goedgekeurd. Dat betekent dat deze antigenen en antilichamen zelftesten vanaf woensdag 21 juli bij de 22.137 apotheken in Spanje te koop zijn met prijzen tussen de 6 en 10 euro, iets wat kan variëren want er is geen maximumprijs vastgesteld.
Zelftesten zijn geen vervanging voor de PCR- en antigeentesten die via laboratoria bevestigd worden. De corona-zelftesten gelden ook niet voor het reizen of als enig ander bewijs als om een negatief coronatest resultaat gevraagd worde. Test iemand positief, dan moet dat meteen bevestigd worden door middel van een PCR-test en moet die persoon zichzelf isoleren.
De ‘farmacia’ is de enige plaats waar deze ‘test de autodiagnóstico de COVID-19’ te koop zal zijn, dus niet in andere winkels en/of supermarkten. Er zullen vijf merken beschikbaar komen die het CE-label hebben en 11 andere merken die het label Europa hebben. 39 andere merken worden nog onderzocht. De verkoopprijs ligt tussen de 6 en 10 euro en er is geen wettelijk verplichte maximumprijs vastgesteld. Er zullen twee typen corona-zelftesten te koop zijn bij de apotheken:
1) De antilichamen-zelftest ook wel serologische test genoemd (test de anticuerpos). Deze test toont aan of er specifieke antistoffen tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 in je bloed zitten, met andere woorden of je het coronavirus hebt gehad.
2) De antigenen-zelftest (test de antígeno). Deze test toont antigenen van SARS-CoV-2 aan in neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcassette.
Zelftesten zijn minder betrouwbaar (tussen de 58 en 78 procent) dan een PCR (hoogste betrouwbaarheid) of antigeentest (minder betrouwbaar) die door een professional wordt afgenomen en in een laboratorium wordt onderzocht. Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten, als aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden. Zelftesten zijn niet bedoeld voor: mensen met klachten; mensen die contact hadden met iemand met corona; mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied.
Valse veiligheid
Het probleem van de corona-zelftesten is dat deze vaak een vals gevoel van veiligheid kunnen geven omdat als iemand negatief getest is deze persoon dan wellicht kan denken dat ze niet besmet is waarna men relaxter met de corona-regels omgaat.
Maar de corona-zelftesten kunnen, mits goed gebruikt, er ook voor zorgen dat besmette personen sneller geïdentificeerd en gevonden kunnen worden omdat men niet meer altijd naar een testlocatie hoeft te gaan.
LET OP: Corona-zelftesten zijn echter niet bedoeld als toegangstest, als je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand of als je terugkeert van een hoog-risicogebied na een vakantie. Ook zijn ze niet geschikt voor mensen uit een risicogroep of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorgers.