skip to Main Content
Kwart meer Nederlanders koopt buitenverblijf in Spanje: let op voor deze vijf blunders

Kwart meer Nederlanders koopt buitenverblijf in Spanje: let op voor deze vijf blunders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Steeds meer Nederlanders kopen een Spaanse casa. Volgens de meest recente statistieken van de Spaanse registratiekantoren waren dat er vorig jaar 1.332, wat liefst 28 procent méér is dan het jaar voordien. En hun aantal blijft groeien: internationaal zou de verkoop van Spaanse vakantiewoningen de laatste zes maanden opnieuw met goed 13 procent gestegen zijn.

Het Spaanse leven – inclusief tapa’s, cava’s en siësta’s – is duidelijk weer aan populariteit aan het winnen. Alleen: we vergeten nog te vaak dat de regels in Spanje anders zijn dan in Nederland en dus maken we keer op keer dezelfde fouten. Daarom heeft Azull Spanje vijf blunders op rij gezet waar jij als toekomstige huizenkoper niet in moet trappen.

1- Reken je niet rijk

“We zijn allemaal op zoek naar koopjes? En ja, de vastgoedprijzen zijn in Spanje ruim 15 procent goedkoper dan in Frankrijk. Maar denk eraan, als het té goedkoop is, besef dan dat dat er iets niet klopt”, zegt Marleen De Vijt, CEO van Azull, de specialist in Spaans vastgoed die zowel op de Nederlandse als de Belgische markt actief is. “Bij échte dumpingprijzen moet je vaak inboeten op de ligging of de afwerking. Bovendien denken veel mensen vaak: ik verdien het allemaal wel terug door het te verhuren als ik er niet ben. Maar reken je op dat vlak niet rijk. Een huuropbrengst van 5 tot 7 procent kan gewoon niet. Mensen die dus samen met hun kinderen een Spaanse casa willen kopen, puur om te verhuren: dat raad ik af. Als je zoiets koopt, doe het dan in de eerste plaats om er zelf van te genieten.”

2- Zuidelijk ligging? Hou toch op, man!

Deze zomer werd in Cordoba een recordtemperatuur gemeten: 47°C. Hoe graag we ook allemaal naar het Zuiden trekken voor het warme weer, bij zo’n temperaturen heb je liefst een koel huis. Marleen De Vijt: “Als je niet goed tegen hoge temperaturen kan, kies dan eerder voor een huisje aan de kust, daar is het al gemakkelijk 5°C koeler dan in het binnenland. Kijk daarnaast ook goed na in welke mate de woning geïsoleerd is. In Spanje werken ze daarvoor met een alfabetisch systeem: ‘A’ is de beste categorie, ‘E’ is het wettelijke minimum. En vooral: in Nederland willen we allemaal een woning die zuidelijk gelegen is. In Spanje doet je dat best niet, want dan wordt het overdreven heet. Zoek een woning die qua oriëntatie naar het noord-oosten gericht is.”

3- Spaanse wetgeving is de Nederlandse niet

“Tenzij je toevallig een diploma rechten van de Universidad Complutense de Madrid hebt, ga ik ervan uit dat je de Spaanse wetgeving niet uitvoerig kent”, grapt De Vijt. “Dus vraag hulp aan een expert. Wij raden onze klanten altijd aan met een Spaanse advocaat te werken. Die weet op welke details je moet letten en aan welke wettelijke standaarden een huis moet voldoen. Zo zijn er in Spanje bijvoorbeeld strikte regels over hoe dicht een woning bij de zee mag staan. Niet elke woning die er nu staat, heeft zich aan die wetgeving gehouden en dat weet je natuurlijk best vòòr je het geld op tafel legt. Daarnaast kan je via de advocaat ook een eventueel voorschot veilig op een derdengeldenrekening of ‘kwaliteitsrekening’ storten.”

4- 3 procent meer of minder

Wanneer je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. “Dat klinkt gek, maar het kan je een flinke duit kosten als je dat over het hoofd ziet. De boodschap is dan ook dat je als koper best meteen 3 procent van de verkoopprijs afhoudt. In Spanje is dat niet vreemd. Je moet het alleen weten”, tipt De Vijt.

5- De ene tapasbar is de andere niet

“Nog voor je huizen gaat bekijken, moet je het nodige veldwerk doen. ‘Werk’ is hier misschien een beetje een misplaatste term, want ik bedoel eigenlijk dat je de streek wat moet leren kennen. Anders gezegd: ga er eerst eens op vakantie, maar niet als de typische toerist. Bezoek een paar leuke tapasbars waar vooral Spanjaarden naar toe trekken, wandel eens door de stad of het dorpje en leer je potentiële nieuwe buren kennen. Want dat blijft toch nog altijd de belangrijkste factor voor je aankoop: dat je je thuis voelt in je nieuwe buurt”, besluit De Vijt.

Ingezonden door: www.azullspanje.nl

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. heb ook lang getwijfeld en heb uiteindelijk de knoop doorgehakt en en leuk appartementje gevonden in torrevieja eerst via immo gaan kijken en raad gevraagd aan advocatenbureel met nederlandstalige dame die ons aangeraden was via collega van mijn vriend die hier ook al iets had gekocht, heel tevreden van de dame kan er alles aan vragen niets is teveel, ook zuid terras plus noord terras goed voor de plantjes 🙂 zit vijftien minuutjes van het strand e fietsje gekocht hier, zalig, rijden hier graag rond en anders nemen we een bus of huren we een auto, kom nu drie maal drie weken en vriend volgend jaar op pensioen dus kan hij langer hier blijven als hij wil en onze vijf kids kunnen er ook gebruik van maken :), krijg al veel vragen om te verhuren maar ben zover nog niet 🙂 kleine stapjes 🙂 zalig dat je lekker kan buiten zitten en zwembad om de hoek :), winkels ook vlakbij ideaal ben heel gelukkig 🙂

 2. Wizza toch…één pot nat….iedereen kent iedereen in die wereld.
  Dat je tevreden was daar twijfel ik niet aan maar een ding ben ik zeker : je hebt teveel betaald!
  Elk zijn keuze uiteraard maar dit was niet de onze zoals reeds vermeld in dit artikel.
  Toch gefeliciteerd met u aankoop en geniet er maar verder van !!!!!!!!

 3. Opgepast met Nederlandstalige makelaars die freelance verkopen want je mag zeker zijn dat je voor 100% beduveld wordt. Een goede voorbereiding om een aankoop te doen is zeker nodig en geen overbodige luxe, wij hebben het al verscheidene malen gezien in onze onmiddellijke omgeving men komt naar Spanje en spreekt op voorhand af met een makelaar die 3 of 4 huizen laat zien en die hij/zij het liefste verkoopt (meeste winst) wordt aangeprezen als het koopje van de eeuw, waarna men een keuze maakt omdat men veel te snel beslist en daarna komt de spijt. Wil men het terug verkopen via de zelfde makelaar dan moet je niet verbaast zijn om 20-50 % van jou aankoopprijs te moeten inboeten. Wees gewaarschuwd.

 4. Twee jaar geleden een woning gekocht onder de uitstekende begeleiding va dhr. van Krimpen. Op het zuidwesten. Perfect! Dat geen enkele makelaar betrouwbaar is, is onzin! Ik zou van Krimpen bij ongetelde diamanten durven zetten. Hij heeft ons bij een bijna eerdere aankoop voor duizenden bespaard, doordat de verkoper al aan een ander verkocht had en nog een aanbetaling van ons wilde. We zijn dan ook heel gelukkig geweest over de complete correcte afwikkeling van onze aankoop.

 5. Een goede vriend van ons heeft een paar jaar geleden een rijhuis/bungalow gekocht voor 75.000,- (alles kosten incl.) in Ciudad Quesada (Rojales), met 2 slaapkamers en 2 badkamers, voor- en achtertuin + solarium in een afgesloten urbanisatie met zeer groot gemeenschapszwembad, dit huis wordt verhuurd op jaarbasis aan een Duits gepensioneerd koppel voor 400,- per maand plus energiekosten, dat is ongeveer iets meer dan 7%….
  Ik woon al 18 jaar in Spanje in een huis gericht op het zuiden, gewoon perfect….
  Ik weet niet waar jullie artikel op gebaseerd is…..

 6. We hebben onlangs een appartement gekocht in montemar alto de begeleiding gebeurde met hulp van Belgische makelaars en advocaten en waren heel tevreden.We hebben er wel 2 jaar over gedaan vooraleer we toegepast hébben.

 7. een toplocatie heeft altijd geld gekost, zelfs in volle crisis. Waar er teveel aan is, zijn(waren) de beste zaken te doen, niets verkeerd maar weet dat je daar niet zomaar meerwaarde uit haalt. Er zijn goede makelaars, maar let op voor mooipraters. Dus neem steeds een Spaanse advocaat. Zoek een gemiddeld klimaat zoals de Costa Blanca, en denk aan de zon, belangrijk in de winter..

 8. Om te beginnen : waarom reageer je op een “flauwekul artikel” ?????
  Als ik dat allemaal lees ben ik blijkbaar niet de enige met dat verschil dat een makelaar niet geprofiteerd heeft van ons geld, bij sommigen wel en die dan er dan nog bijgelapt zijn ook.
  En dat vindt jij flauwekul en onzinnige praat?
  Dan ben jij hier alvast de enige!!!!
  Wat betreft het denken : ik zal wel denken in u plaats dat is veel goedkoper!

 9. Over makelaars gesproken.De meeste zijn niet te betrouwen,erkend of niet.Ook nederlands sprekende advocaten denken alleen aan de centen.Kan over beiden niet veel goeds vertellen
  Door allebei dik in de zak gezet.

 10. Ik weet niet of het nog zo is maar 15 jaar geleden moest je altijd zelf nagaan op het plaatselijk registratie kantoor of het huis hypotheek vrij was. Anders kocht je een huis waar nog hypotheek op zat. En de hypotheek zit op het huis niet op de verkoper.
  En een jaar huren om je buren te leren kennen dat zijn in de kustplaatsen ook vaak Nederlanders met hun eigen Nederlandse kerk en kroeg op de hoek met Nederlandse prijzen Soms is het goedkoper op de Dam in Amsterdam.

 11. Ik wens te reageren op punt 2 van mevrouw De Veyt.
  Akkoord dat het tijdens de zomermaanden goed warm kan zijn in een zuidelijk gerichte woning.
  Met goede zonnewering ben ja al een heel eind.
  Maar buiten de zomermaanden, kan je vaak alleen maar genieten van je terras wanneer het zuidelijk gelegen is. Aan de kust heb je behoorlijk wat wind, dan is het niet genieten wanneer je de zon niet hebt.
  Daarbij komt nog dat je minder stookkosten tijdens de winter hebt; dankzij de zon.
  Ik spreek uit ervaring! Ik ken tal van buren die niet aan de zuidkant wonen, die ons benijden wanneer we in december of januari reeds buiten kunnen ontbijten in het zonnetje. Ook tijdens de avonden kunnen wij veel langer buiten verblijven. Ik ben voorstander van de zuiderkant!!!!

  1. volledig mee eens. In de wintermaanden zalig in het zonnetje buiten eten in spanje , je hebt wel de zon nodig dan, met het noorden moeilijk. Kijk er weer naar uit om eind september aan te komen en s’morgens s’middags en s’avonds buiten nog in het zonnetje te kunnen eten, en te kunnen zwemmen onder het zonnetje in het zwembad. Dat is echt genieten.

  2. Volledig akkoord met reactie hieboven. Eveneens 6 jaar ervaring met Oostelijk gerichte woning.
   Wind en koude buiten de zomermaanden. Zijn wel resident en verblijven het volledig jaar in Spanje
   ( Guardamar del Segura!!! )

  3. Ja dat vind ik ook het is heerlijk als je huis opwarmt want in de winter kan het ook koud zijn binnen en ook stoken doe je vooral als de zon er niet is en de wind maakt het ook fris .
   En als je in spanje woont ga je het ook kouder krijgen je bent niet meer die toerist die het warm vind in de winter.

 12. 2 jaar geleden hebben we samen met mijn ouders een huis gekocht in Moraira. Laat je vooral goed begeleiden door een Nederlandstalige bemiddelaar, je betaald daar wel voor maar alles wordt voor jou vertaald en afgehandeld.
  Verhuren doen we niet, maar wat we niet wisten is dat we ook in Spanje belastingen moeten betalen op de geschatte huurinkomsten dit bovenop het kadaster.
  Wanneer je iets koopt zorg er dan voor dat je meer dan 3 weken van je aankoop kan genieten, anders kan je beter huren of op hotel gaan.

    1. Dank voor uw reactie. Ik huur nog in de winter. De koopprijs voor een woning aan de kust (costa blanca) vind ik toch nog wel hoog. Eventueel suggesties?

   1. Hallo Ber,

    Ik zie hier idd huizen die slecht 3 weken of minder per jaar bewoond zijn, dat is zonde van de investering, niet?

 13. Artikel met enige flauwekul argumenten en de reakties al bijna net zo. Wil er niet verder op ingaan want dat lokt alleen onzinnige en onnodige verdere reakties uit. (Denk dat ik deze opinie mag hebben want ben al 40 jaar erkend, gediplomeerd makelaar (GIPE) aan de Costa del Sol en ook taxateur en getuige Deskundige.)

 14. Laat je niet verleiden door mooie makelaarspraatjes laat je goed voorlichten door een gestor die verstand van zaken heeft.
  Spreek uit ervaring er zijn maar weinig makelaars te vertrouwen.
  Mooie verhalen maar niets is waar

   1. Het zijn ook maar gelukzoekers. Alles draait om geld zo simpel is het, ze doen het echt niet omdat ze jouw zo’n aardige man vinden.

 15. Goede tips van een makelaar.
  Wij hebben ook 1 jaar gehuurd en alles goed bekeken en schuimden alle banken af om te zien wat ze te koop aanboden, veel werk natuurlijk niet onderschatten, maar het was het allemaal waard, op een dag vonden we het juiste huis.
  Wij kochten toen ons huis die een bankbeslag was rechtstreeks van de bank.
  Eerst met een makelaar ons huis bezocht maar het koste ons 12000 euro méér voor hetzelfde huis!!! We hebben dan ook niet getwijfeld om het via de bank te kopen, zou heel dom zijn om de andere optie te kiezen.
  Alles is heel goed geregeld geweest tussen onze advocaat en de bank, heel gemakkelijk. Onze advocaat hebben we ook zelf gekozen en daar liggen de prijsverschillen heel erg uit elkaar!
  Ons huis was volledig nieuw en vooral schuldenvrij, heel belangrijk, onze advocaat heeft hier goed werk geleverd. Wat ligging en afwerking betreft is er geen verschil tussen de aankoop bij de bank en een makelaar, tis net hetzelfde : you get what you see
  Elk zijn mening hierover maar wij hebben toch de onze, veel goedkoper!

 16. Hoi
  We wonen al 8 jaar hier en ik moet zeggen, dat het advies over de ligging van het huis verkeerde informatie is. Aan de kust is het overdag zeker iets koeler maar in de hoogzomer koelt het s`nachts maar ca. 5 graden af. We wonen ca 2 uur uit de kust en de nachttemperaturen zijn 20 graden lager dan overdag. Juli en august is het niet uit te houden aan de kust. Verder is een zuidelijke ligging van het huis perfect want de meeste tijd van het jaar is het best lekker om de zon te hebben. Hier is het over het algemeen westenwind soms noordelijk en wanneer het uit het oosten komt is het echt niet lekker. Dus ik zal zeggen, dat je het beste bij mensen die hier wonen kan informeren wat het beste is en niet afgaan op een makelaar die de hele dag in de airco zit.De rest van het artikel is wel prima maar het is en blijft Spanje en wanneer het balletje verkeert rolt heb je pech gehad.
  Groetjes Guus.

 17. Dit zijn goede tips.Wij zijn ook vele jaren op vakantie geweest in de streek waar we nu appartementje hebben.Eerst aan de mar menor,nu blij dat we daar niet geland zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken