skip to Main Content
Meer dan 100 dorpen in Spanje hebben door de droogte geen kraanwater meer

Meer dan 100 dorpen in Spanje hebben door de droogte geen kraanwater meer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De inwoners van meer dan 100 dorpen gelegen in heel Spanje moeten gebruik maken van vrachtwagens met water voor de dagelijkse watervoorziening omdat door de droogte er geen water meer uit de kranen komt. Volgens de autoriteiten hebben veel plaatsen voor het vijfde opeenvolgende jaar te maken met de droogte door gebrek aan regen. Stuwmeren, rivieren en natuurlijke bronnen zijn nagenoeg leeg en als het niet snel gaat regenen kunnen de problemen alleen maar groter worden.

Voor veel Spanjaarden is het beeld van de chiringuito (strandbar), het strand en de zee geen typisch beeld meer voor de zomer maar wel die van een tankwagen gevuld met water die midden op het dorpsplein staat en water uitdeelt aan de bevolking. Dat beeld was al enkele jaren te zien in gemeenten in Andalusië en Castilla-La Mancha maar dit jaar hebben ook inwoners in andere regio’s zoals Asturië, Galicië, Navarra Aragón, Castilla y Léon en Murcia last van de droogte en ook daar staan de tankwagens water te verdelen.

De droogte (sequía in het Spaans) is tegenwoordig van zo’n proporties en zo verspreid door het hele land dat de autoriteiten de alarmerende situatie al omschrijven als een gevaar voor de gezondheid van de bevolking. Een van de dorpen waar de situatie zeer ernstig is ligt in de provincie Málaga. Het dorp Fuente de Piedra heeft 2.500 inwoners en de burgemeester geeft al aan dat als het de komende week niet gaat regenen er totaal geen water meer is. Niet alleen het kraanwater maar al het water is nagenoeg op. Datzelfde geldt echter ook voor andere gemeenten in Andalusië zoals Campillos, Casariche, La Roda de Andalucía etc.

De droogte geldt echter niet meer alleen voor gemeenten in het zuiden van het land maar ook voor noordelijker gelegen gebieden zoals Asturië en Galicië, waar het normaal gesproken altijd wel regent, Navarra, ook niet het droogste deel van Spanje, Castilla y León en Murcia die wel vaker met droogte te maken hebben gehad.

Ondanks de soms hevige regenval op veel plaatsen in Spanje hadden veel gebieden zoals Galicië, Asturië, Cantabrië, Castilla-La Mancha en Castilla y León al te maken met droogtes sinds de afgelopen winter. Dankzij de extreem warme lente is de situatie alleen maar erger geworden en de warme zomer zorgt ook niet voor veel goeds. Men hoopt daadwerkelijk dat het snel gaat regenen en dat er een zeer natte herfst aan zit te komen maar of men dat geluk gaat krijgen in Spanje is nog maar de vraag.

Ondertussen wordt de situatie op veel plaatsen alleen maar nijpender en slechter door het gebrek aan water omdat de stuwmeren na diverse jaren gebrek aan regen de vraag niet meer aan kunnen. Putten raken door gebrek aan regenwater ook leeg en de rivieren zien hun waterpeil dalen. En dus zijn de tankwagens gevuld met kraanwater vaak de enige manier om de inwoners van dorpen van water te voorzien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Mensen, in plaats van commentaar op anderen te geven, begin bij u zelf en alles zal al vlug beter worden als je zelf bedenkt “hoe ben ik spaarzaam met dat kostelijk vocht”

 2. al die zwembaden, die golfterreinen, plantages, toeristen enz….
  misschien is dat een oplossing : de factuur vh water x3 of x4 of nog meer …..
  dan is het opletten, anders gaat het gewoon door met verspilling
  kan ook foutje zijn mij….
  wat denken jullie daarvan?
  tis een forum voor iets he

  1. inplaats van de kleine man aan te pakken zou je eens moeten weten wat de industrie verspilt inplaats van onze factuur nog duurder te willen maken
   jojo
   don juan

 3. Het probleem is dat er veel nieuwe mangoplantages bij komen en die hebben veel water nodig.
  Andalucia zou moeten investeren in technologie en niet meer in de land en tuinbouw.
  In de Campo wordt regelmatig de kraan dicht gedraaid en dan heb je een groot probleem; water om te koken e.d., de w.c. Etc.

 4. Raar dat niemand iets zegt of weet over de nieuwe plantages van ontelbare jonge olijfbomen (eigenaar één rijke familie) die ongeveer 2-jaar geleden zijn aangeplant in Tabernas, die verbruiken iedere dag (illegaal)miljoenen liters water, de gemeentes rondom krijgen nu al watergebrek, het waterpeil van de enige (prachtige) oase hier van Rio Agua zakt in sneltempo…niemand doet iets

 5. Door de vele toeristen is er uiteraard snel een watergebrek, die douchen zich namelijk 3 keer per dag en kijken zeker niet op een liter water meer of minder. En dan heb je nog de vele golfterreinen die jaarlijks vele zwembaden water opslokken. Maar dat is natuurlijk geen waterverspilling want brengt geld op voor enkelen.

 6. Als je weet dat de aarde voor 70% uit water bestaat, maar dat er slechts 1% drinkwater is, dan weet je wel hoe laat het is. Wij zijn in elk geval altijd superzuinig met water omdat we weten wat een kostbaar goed het is. Dat urenlang douchen is nergens voor nodig. Ook in de hotels zijn mensen vaak super nonchalant met water gebruik. Hopelijk denken de mensen voortaan eens goed na voordat ze die kraan langdurig opendraaien en je hoeft hem ook niet helemaal open te draaien natuurlijk.

 7. Het wordt inderdaad tijd dat er eens wat beter met het regenwater wordt omgegaan. Tijdens de laatste heftige bui van een aantal maanden geleden lieten ze water weglopen, omdat de stuwmeren anders door de grote druk zouden bezwijken. Daar kunnen toch oplossingen voor worden bedacht? Veel meer opvangpunten, lijkt me zo al een voor de hand liggende maatregel en zo is er vast nog wel meer te bedenken. Er altijd maar vanuit gaan dat het wel goed komt, dat kan gewoon niet meer.
  Wij wonen al 18 jaar in Spanje en in het begin was er ieder jaar in de herfst een gota fría, maar dan een echte! De buien van de laatste jaren, dat worden er steeds minder in aantal en in lengte. Even is het heel heftig, maar dan is het alweer droog.

 8. Ja we staan er altijd niet bij stil,wanneer we zeggen we gaan naar Spanje voor het lekker warme weer. Maar inderdaad teveel zon breng ook veel droogte. Hopelijk gaat het snel wat regenen,zodat een drama kan voorkomen worden. We komen ook overwinteren naar daar, dus ik hoop dat het goed komt.

 9. Laten ze allereerst maar al die idiote zwembaden verbieden. Ik woon op een berg, en heb goed zichr op de woningen in het ondergelegen dal. Ieder jaar worden de zwembaden gevuld, om daarna weer in de herfst te laten leeglopen. Soms zie ik helemaal of weinig mensen gebruik maken van deze zwembaden. Dan nog de idioterie van de wasstraten. Na ieder kleine regenbui zit je auto onder een laag stof. Ik doe het met één emmer water, maar ik heb de inschatting dat een wasbeurt in de wasstraat een veelvoud aan emmers water kost. Dan nog de deplorabele staat van de waterleidingen. Ik zie met enige regelmaat lekkende leidingen, maar blijven soms maanden doorlekken.

  1. Ben vrij zeker dat men het water in de wasstraat gerecycleerd word. Enkel op het laaste moment krijg je proper water.

  2. In een autowasstraat wordt het water meestal gefilterd en voor de volgende auto weer hergebruikt.
   Wat privé zwembaden betreft ben ik het met U eens. Dat we zuinig moeten zijn met drinkwater is absoluut waar.

  3. Het schijnt dat wasstraten juist veel economischer zijn omdat het water steeds gerecycled wordt.

  4. Ons zwembad hebben we drie jaar geleden niet gevuld met drinkwater maar met water dat ook wordt gebruikt voor de olijfbomen. Af en toe bijvullen gaat op dezelfde manier.

  5. Peter Mus;
   U bent duidelijk een heel jaloers mens Op een berg wonen of in de dalen is al 10º verschil. Kijk niet naar de buren en probeer te integreren of ga terug naar Nederland en vertel de buurman hoe hij zijn gras moet maaien

  6. kijk je met een verrekijker of een telescoop….naar wie kijk je dan in het zwembad ????
   viezerik!!!!!!

  7. inplaats van de kleine man aan te pakken zou je eens moeten weten wat de industrie verspilt inplaats van onze factuur nog duurder te willen maken
   jojo
   don juan

 10. En als er dan al water is wordt het verspilt tot en met, gebroken waterleidingen aangelegd door galasa die gedurende dagen water spuwen alvorens er iets aan gedaan wordt, besproeien van golfterreinen voor het plezier van de happy few en afspuiten van terrassen en opritten, dat ze daar eerst maatregelen tegen treffen.

 11. Dat was in de 90tiger jaren ook zo 5 a 6 jaar geen regen . In Sevilla liepen ze processies met beelden , En ik meende toen het 86 weer ging regenen de mensen in de stad met ontblote lichamen op straat liepen te dansen. Kinderen tot 6 kregen voor het eerst regen te zien en te voelen. Woningen in Sevilla hadden een tank in de keuken om beurten per wijk hadden ze 2 uur lage water druk en dan vilden ze de tanken. Als je door het Andalusische landschap rijdt zie je nog veel woningen met een vat op dak . Die werd ook altijd gevuld als er water druk was , Door dat hij hoog stond had je automatisch klein beetje druk. Je hoefde het niet te verwarmen om te douchen dat deed de zon overdag wel.

  1. Je ziet die watertanks op veel daken ( van de gewone woningen ) in China. Daar gebruiken ze die in combinatie met zonen panelen ( waar water door loopt ).

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken